Joulukalenteri: Salibandyhistorian ensimmäinen maaottelumaali

Kuva: salibandylehti 4/12

Kuva: Salibandylehti 4/12

Pääkallon joulukalenterissa esitellään 24 erilaista salibandyaihetta.

Ykkösluukussa (1) palataan aivan suomalaisen salibandyn alkujuurille ja syksyyn 1985. Suomen Salibandyliitto perustettiin 23.9. 1985 pitkälti lajin alkuaikojen aktiivin Pekka Mukkalan toimesta. Mukkala organisoi Suomeen liiton lisäksi myös miesten maajoukkueen toiminnan pikavauhdilla.

Syynä oli viisi päivää myöhemmäksi sovittu lajihistorian ensimmäinen maaottelu Ruotsia vastaan Ruotsissa. Ruotsin Salibandyliiton suuri motivaattori oli valtionapu, joka vaati myös kansainvälistä toimintaa.

– Pekka (Mukkala) kertoi, että olisi tämmöinen mahdollisuus. Kokoonpano oli aika lailla Pekan harkintaa, ja taisi olla ihan hänen kavereitaankin, muisteli Pekka Kainulainen Mika Hilskan tekemässä Salibandylehden (4/12) haastattelussa.

Kainulainen kuvailee artikkelissa Mukkalaa melkoiseksi junailijaksi, joka ilmeisesti onnistui rahoittamaan reissua siten, että pelaajien ei tarvinnut maksaa sitä omasta pussistaan. Kapteeninnauha oli Kainulaisen mukaan kulkeutunut sattumoisin juuri Mukkalan itsensä käsiin. Ruotsalaiset suhtautuivat maaottelutapahtumaan vakavasti ja järjestelyt olivat Kainulaisen mukaan kohdillaan yleisöstä lähtien.

Vuonna 1985 pelattiin nykyistä lyhyemmillä letkumailoilla ja pienempiin maaleihin kuin nykyään. Se miksi Kainulainen oli Hilskan pihdeissä vuonna 2012 on se, että Kainulainen iski koko salibandyhistorian ensimmäisen maaottelumaalin.

– Pääsin katkaisemaan keskiviivalla Ruotsin pakkien välisen syötön, juoksin yksin läpi ja lauoin pallon maaliin, Kainulainen kuvasi jutussa.

Vaikka 1-0-maali oli historiallinen, ei se poistanut sitä, että Ruotsi voitti pelin lopulta lukemin 13-1. Dagens Nyheteriin salibandy sai maininnan termin ”bandy” alle. Tuolloin muuten Ruotsin maalisarakkaseen pääsivät myös legendaariset pelurit Esa Karjalainen ja Jan-Erik Vaara Ruotsista. Maat kohtasivat toistamiseen seuraavana päivänä, jolloin Ruotsi voitti 5-1. Tässäkin pelissä Suomen maalin naulasi Kainulainen.

Suomen ensimmäinen maaotteluvoitto tuli paria vuotta myöhemmin Ahvenanmaalla, kun Ruotsi kaatui lukemin 3-2. Tuolloin maajoukkueessa pelasi tunnetumpia nimiä kuten esimerkiksi Heikki Vienola ja Jarmo Perttilä.

Kainulainen jäi siis vankasti lajin historiakirjoihin. NHLFinns-sivuston mukaan Kainulainen pelasi vuosina 1990-92 kaikkiaan 59 liigapeliä (21+19) Synkkää Uhmaa edustaen. Tätä edeltäneestä SM-sarjasta (1986-1990) ei ole henkilökohtaisia tilastoja tarjolla.

Pääkallon joulukalenterissa esitellään erilaisia numeroaiheisia nostoja aina itse päivään liittyen. Artikkelit saattavat olla tuoreita haastatteluita, tilastonostoja tai nostalgiapaloja.