Viikon top 5

Viikon top 5: Villet

29.01.
2023
Viikon top 5

Ville Kuusela (kesk.) on pelannut liigassa kaudesta 2004-05 lähtien. Kuva: Juha Käenmäki

Viikon top 5 listaa miesten liigan kaikkien aikojen Villet totutun mielivaltaisesti.

5. Ville Hautajoki (VFT, HIFK, SSV, AC HaKi)

Vuonna 1979 syntynyt Hautajoki pelasi liigassa vuosien 1997-2008 välissä kaikkiaan kahdeksalla kaudella. Liigapelejä kertyi yhteensä 227 (76+86). Neljässä eri seurassa liigatasolla pelannut Hautajoki juhli SM-kultaa legendaarissa HIFK:n joukkueessa kaudella 1999-00. Seuraavana vuonna hyökkääjä naulasi voittomaalin Eurooppa Cupin finaalissa, jossa HIFK voitti ensi kertaa miesten merkittävimmän seurajoukkueturnauksen suomalaisjoukkueena. Ehkä ajalleenkin tyypillisesti Hautajoen ura loppui alle 30-vuotiaana AC HaKissa 2007-08.

4. Ville Matikainen (Gunners, G-Koovee, Koovee, Classic)

Matikainen (s.1981) niitti mainetta erityisesti 2000-luvulla ollen Gunnersin ja G-Kooveen kantavia voimia. Rightin puolen maalintekijänä kunnostautunut laituri pelasi tamperelaisjoukkueissa kaikkiaan 317 liigapeliä (228+91). Matikainen löytyy liigan kaikkien aikojen pistepörssistä tällä hetkellä sijalta 79, kun ynnää pudotuspelit ja runkosarjan tehot. Matikainen ei päässyt juurikaan juhlimaan mitaleita, vaikka pelasi liigatasolla vuodet 2002-13. Viimeisellä kaudellaan hän saavutti kuitenkin Classicin kanssa SM-pronssin. Maajoukkueessa Matikainen pelasi neljä peliä (2+1).

3. Ville Hirvisuo (TPS)

Hirvisuo (s. 1993) on edelleen TPS:n aktiivipelaaja ja on edustanut seuraa kaikki kaudet poislukien tietysti Ruotsin vuodet 2017-2019. Otteluita liigatasolla on kerääntynyt yhteensä 284 (91+119). Fiksun sentterin pelisuorituksia ei kannata kuitenkaan määrittää liikaa varsinkaan pisteiden valossa. Liigaura alkoi jo kaudella 2010-11, joten Hirvisuo on nähnyt sekä TPS:n vaikeat vuodet että viimeisten vuosien hyvät ajat. Hirvisuolla ei ole SM-mitaleita, sillä hän pelasi Ruotsissa 2018-19, jolloin TPS haastoi Classicin finaaleissa.

2. Ville Kuusela (SPV)

Kuusela (s. 1985) on ensinnäkin yksi kokeneimmista aktiivipelaajista että myös yksi kaikkien aikojen kokeneimmista liigapelaajista. Otteluissa mitaten Kuusela (yhteensä 620 peliä) on kaikkien aikojen viidentenä liigan ottelutilastossa. Tehopisteitäkin on kertynyt pitkällä uralla kaikkiaan 524 kappaletta (316+217). Sentterinä viihtyvän Kuuselan arvo on ollut kuitenkin koko uran ajan pitkälti myös puolustuspelissä ja viisikon tasapainoituksessa. Hän on ollut ennen kaikkea maltillinen osa viisikkoa, kuten Hirvisuokin, ja ei ole pelannut pelkästään pisteet mielessään. SPV:n koko liigasaagan kokenut Kuusela on voittanut kolme SM-kultaa, yhden hopean ja neljä pronssia. Maaotteluita löytyy tililtä yhteensä yksi.

1. Ville Lastikka (Steelers, Classic)

Listan ykkönen on itse asiassa joukon kokemattomin. Lastikka ehti dominoida Divarin tasolla nuorempana ja sen jälkeen hän saavutti muun muassa Sveitsin mestaruuden ennen kuin pelasi ensimmäisen liigapelinsä 2017-18. Ensimmäiset kolme liigakauttaan Lastikka piti Hämeenlinnan Steelersiä pinnalla, mutta viimeiset neljä kautta hän on edustanut Classicia. Lastikalla on takanaan 178 liigapeliä, joissa hän on naulannut kovat tehot 199+137=335. Classicin kanssa Lastikka on juhlinut kahta Suomen mestaruutta ja kahta Suomen Cupin voittoa. Lastikka on myös listauksen ainoa kansainvälisen tason osaaja. Hän on pelannut yhteensä 49 maaottelua (43+23) ja saavuttanut MM-kisoissa kultaa, hopeaa ja pronssia. Vuonna 1996 syntynyt Lastikka on listan nuorin ja voi kovan kuntotasonsa puolesta pelata liigassa vielä vaikkapa 10 vuotta tai enemmän.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen