Pääkirjoitus: Onko salibandypäättäjissä pelkkiä puukätisiä pakkeja ja maalivahteja?

F-liigassa saa vääntää melko paljon ilman vapaalyöntejä tai rangaistuksia. Kuva: Esa Jokinen

F-liigassa saa vääntää melko paljon ilman vapaalyöntejä tai rangaistuksia. Kuva: Esa Jokinen

Jos katsoo salibandyn profiilia lajina, niin sen kehitystä voi tarkastella kahdella tavalla.

Ensinnä vauhti on kasvanut hurjasti ja niin kutsuttu fyysisyys siinä samalla. Toiseksi tämä niin kutsutun fyysisyyden on annettu kukkia väärällä tavalla. Nykyiset sääntötulkinnat suosivat hyviä vääntäjiä, eivät taitavia pelaajia. Erityisesti tämä tulee esiin kevään ratkaisupeleissä ja MM-kisoissa.

Ottaisin jääkiekosta mieluummin jopa ne avojääpommit ja lapselliset tappelut kuin nykyisen ”kahvaussählyn”. Ihan oikeasti, nykyisessä sääntölinjassa ei ole paikoin mitään viihdyttävää elementtiä. Se on maailman eittämättä tylsimmän lajin, eli kreikkalais-roomalaisen painin raskaansarjan vääntöä maila kädessä ja pystyasennossa. Terveisiä Marko Yli-Hannukselalle.

Se ei näytä painimiseltakaan oikein kunnolla, vaan toisia pelaajia lähinnä estetään etenemästä, niissä roikutaan kiinni ja niitä ajetaan selkään sen mitä keretään. Ei se pelaajien vika ole, enkä tässä yksittäisiä pelaajia tai joukkueita leimaa, sillä nyt pelataan tasan niillä säännöillä mitä annetaan.

Kaikkein naurettavinta koko asiassa onkin se, että oikeasti suurin osa estämisestä ja muusta roikkumisesta olisi nykyisten sääntöjen puitteissa täysin mahdollista kitkeä. Näin ei kuitenkaan tehdä – vain luojaa tietää miksi.

Suomessa kun on mietitty miten liigaa voisi profiloida. Entä jos F-liiga olisi lähtökohtaisesti se kaikkein viihdyttävin ja taitopeliin tähtäävä liiga? Ei tarvitse olla maailman paras, jos on maailman viihdyttävin. Tähän riittäisi se jos siirryttäisiin noudattamaan lajin sääntöjä huomattavasti oikeammin kuin nykyisin tehdään.

Valitettavasti on näyttänyt siltä, että lajipäättäjissä on lähinnä itse kahvaamiseen erikoistuneita puolustajia ja maalivahteja, joista jälkimmäisistä jokainen tietää, että he eivät tajua itse pelaamisesta edes vähää alusta.

Tässä on ilmainen vinkki tehdä salibandysta parempi laji ja viihdyttävämpi katsottava: Korostetaan taitoa, ja tehdään se noudattamalla lajin jo olemassa olevia sääntöjä. Ilman kahvausta ja roikkumista Suomen liigan peli on jo erittäin viihdyttävää ja korkealaatuista.