Salibandyn sanakirja: Parketti

Nykyisin salibandya pelataan pääosin mattoalustalla. Kuvituskuva: salibandy.fi

Nykyisin salibandya pelataan pääosin mattoalustalla. Kuvituskuva: salibandy.fi

Salibandyn sanakirjassa perataan salibandysanastoa artikkeleiden muodossa.

Parkettialusta, tuo suomalaisten jumppasalien luottotuote, on tehnyt ison vaikutukseen muutamaan polveen salibandypelaajia. Parketti oli alkuun lajissa ihan peruskauraa, ja sillä pelattiin varsinkin 1980- ja 1990-luvulla paljon. Joissain paikoissa parketin pelättiin kärsivän mailoista, ja lapoihin pakotettiin villasukkia pehmennyksiksi.

2000-luvulla parkettien määrä varsinkin huipputasolla väheni, ja vuosikymmenen aikana siirryttiin kokonaan mattoalustoille liigatasolla. Joka tapauksessa parketeilla pelataan kyllä edelleen alasarjoissa ja junioritasolla.

Parketti itsessään on aika erilainen alusta kuin matto. Pallo tottelee aika eri tavalla pelaajaa riippuen parketista, ja parketilla pelaaminen voi olla melkoista sähläystä verrattuna normaaliin pelaamiseen. Toisaalta parkettiin tottuu kuten mihin tahansa alustaan, ja siitä voi saada myös etua otteluissa kokemattomampia vastaan.

Pääkallo kerää lajisanastoa ”Salibandyn sanakirja” -artikkeleiden alle. Tarkoituksena on kerätä lajisanastoa mahdollisimman kattavasti, ja alustava pohja on tehty parinkymmenen termin osalta. Ainakin alkajaisiksi sanastoa julkaistaan artikkelimuodossa, mutta kaipaamme apua ja osallistumista myös lukijoilta.

Salibandysanastoa voi ehdottaa foorumilla olevassa ketjussa, ja samalla voi vääntää peistä sanastosta, joka on varmasti useimmille lajiseuraajille ennestään tuttua.