Salibandyn sanakirja: Olympiaunelma

Suomalaispelaajia viime vuonna World Games -tapahtuman avajaisissa. Arkistokuva: IFF

Suomalaispelaajia viime vuonna World Games -tapahtuman avajaisissa. Arkistokuva: IFF

Salibandyn sanakirjassa perataan salibandysanastoa artikkeleiden muodossa.

Salibandyn kasvun kannalta yhtenä mahdollisena merkittävänä askeleena on pidetty lajin pääsemistä mukaan olympialaisiin. Pitkään se olikin yksi Kansainvälisen salibandyliiton IFF:n merkittävimmistä strategisista tavoitteista. Vielä 2010-luvulla ajateltiin, että olympiapaikka voisi olla mahdollista saavuttaa viimeistään 2030-luvun alussa.

Vettä on kuitenkin virrannut sittemmin, ja ainakaan nykyisellään olympialaiset eivät ole enää lajin kollektiivinen päätavoite. IFF on huomannut ja myöntänyt sen, että olympiahaave on melko epärealistinen nykytiedon valossa. Laji ei ole kehittynyt niin laajalti ”isoksi lajiksi”, kuin optimistisimpina aikoina ajateltiin.

Olympialaisten ja monilajitapahtumien vuoksi on myös ajateltu, että lajia pitäisi muuttaa. On ehdotettu lyhyempää peliaikaa, pienempiä joukkuekokoonpanoja ja vähemmän pelaajia kentälle. Lyhentämisessä ja joukkuekokojen kaventamisessa on ajateltu siten, että lajilla olisi paremmat mahdollisuudet päästä monilajitapahtumiin mukaan, jos joukkueet olisivat pienempiä ja tapahtuma pysyisi ajallisesti kompaktimpana.

Ja onhan salibandy ottanut ainakin yhden askeleen eteenpäin. Se kuuluu World Games -monilajitapahtuman kokoonpanoon, ja laji on ollut kahdesti esillä tapahtumassa. World Games ei ole kuitenkaan maailman mittakaavassa esillä samalla tavoin kuin olympialaiset. Käytännössä sen kautta on kuitenkin ainakin jonkin asteiset mahdollisuudet edetä olympialajiksi.

Olympiaunelmassa on kyse paljolti lajin statusasiasta. Olympialaiset voisivat tuoda salibandylle lisää rahaa ihan sponsorituloinakin, ja sitä kautta laji pääsisi myös paremmin mukaan eri maiden kansallisiin urheilujärjestelmiin. Kuitenkin esimerkiksi Suomessa salibandy on onnistunut tekemään yhteistyötä Olympiakokemitean kanssa.

Sen avulla olisi mahdollista saada taloudellisen tuen lisäksi muutakin apua. Täten on osin nähty, että olympiapaikka ratkaisisi useita lajiin liittyviä ongelmia kertaheitolla.

Pääkallo kerää lajisanastoa ”Salibandyn sanakirja” -artikkeleiden alle. Tarkoituksena on kerätä lajisanastoa mahdollisimman kattavasti, ja alustava pohja on tehty parinkymmenen termin osalta. Ainakin alkajaisiksi sanastoa julkaistaan artikkelimuodossa, mutta kaipaamme apua ja osallistumista myös lukijoilta.

Salibandysanastoa voi ehdottaa foorumilla olevassa ketjussa, ja samalla voi vääntää peistä sanastosta, joka on varmasti useimmille lajiseuraajille ennestään tuttua.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen