Salibandyn sanakirja: Suojalasit

Alpo Laitila on syntynyt vuonna 2002 ja hänen tulee sääntöjen puitteissa käyttää suojalaseja F-liigassa. Ruotsissa ei samoja sääntöjä sovelleta, joten vuonna 2004 syntyneen Gabriel Kohosen ei tarvitse käyttää laseja. Kansainvälisissä peleissä Laitilallakaan ei ole lasipakkoa. Kuva: IFF

Alpo Laitila on syntynyt vuonna 2002 ja hänen tulee sääntöjen puitteissa käyttää suojalaseja F-liigassa. Ruotsissa ei samoja sääntöjä sovelleta, joten vuonna 2004 syntyneen Gabriel Kohosen ei tarvitse käyttää laseja. Kansainvälisissä peleissä Laitilallakaan ei ole lasipakkoa. Kuva: IFF

Salibandyn sanakirjassa perataan salibandysanastoa artikkeleiden muodossa.

Suojalasit on jopa jonkin sortin kiistakapula salibandyssa. Sananmukaisesti lasit suojaavat pelaajien silmiä pallolta, mailalta ja muilta kontakteilta. Suomi on ainoa maa, jossa vuonna 1999 ja myöhemmin syntyneiden pelaajien on pakko käyttää suojalaseja liigatasollakin.

Kansainvälisissä peleissä suojalaseja ei IFF:n sääntöjen mukaan tarvitse käyttää laseja, mutta Suomessa omia sääntöjä kuitenkin sovelletaan myös niissä otteluissa. Huipputasolla ei ole vielä toistaiseksi nähty vakavampia silmävammoja, mutta yleisesti ottaen silmävammoja on tullut ainakin jonkin verran salibandyn parissa.

Joka tapauksessa vanhempien pelaajien ei laseja tarvitse käyttää, mutta Suomessakin on joitain pelaajia, jotka niitä käyttävät huipputasolla asti. Yleisesti ottaen suojalasipakko ei ole edennyt kansainvälisissä säännöissä, sillä sille löytyy myös vastustusta.

Pääkallo kerää lajisanastoa ”Salibandyn sanakirja” -artikkeleiden alle. Tarkoituksena on kerätä lajisanastoa mahdollisimman kattavasti, ja alustava pohja on tehty parinkymmenen termin osalta. Ainakin alkajaisiksi sanastoa julkaistaan artikkelimuodossa, mutta kaipaamme apua ja osallistumista myös lukijoilta.

Salibandysanastoa voi ehdottaa foorumilla olevassa ketjussa, ja samalla voi vääntää peistä sanastosta, joka on varmasti useimmille lajiseuraajille ennestään tuttua.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen