Pääkalloennakko: Koirat haukkuu ja karavaani kulkee? – tässä asetelmat Inssi-Divariin

SalBaa nauratti kesän siirtomarkkinoilla. Kuva keväältä 2022. Kuva: Esa Jokinen

SalBaa nauratti kesän siirtomarkkinoilla. Kuva keväältä 2022. Kuva: Esa Jokinen

Miesten Inssi-Divari käynnistyy perjantaina. Ohessa arviot alkavan kauden ennakkoasetelmista.

Vaihtuvuus viime kauteen verrattuna on pientä sarjan joukkueissa. F-liigasta Divariin ei pudonnut yksikään joukkue, eikä yksikään Divarin joukkue noussut liigaan. Suomisarjasta toiseksi korkeimmalle sarjatasolle nousi Seinäjoen Konnat.

Tulevalla kaudella Divarissa pelaa 14 joukkuetta. Ne kohtaavat toisensa runkosarjassa kahdesti eli jokainen joukkue pelaa 26 runkosarjaottelua.

Runkosarjan sijat 1.-6. jatkavat F-liigakarsintaan. Sijoille 12.-13. sijoittuneet joukkueet karsivat sarjapaikasta ja 14. sijoittautunut joukkue putoaa suoraan Suomisarjaan.

F-liigakarsinnassa Divarin 1.-6. joukkueet sekä F-liigan kaksi viimeisintä joukkuetta pelaavat kaksivaiheiset pudotuspelit paras viidestä -järjestelmällä. Kaksi pudotuspelikierrosta voittavat joukkueet pelaavat F-liigassa kaudella 2023-24.

Divarikarsintaan osallistuvat joukkueet runkosarjan sijoilta 12.-13. sekä Suomisarjan lohkojen 1.-2. sijoittuneet joukkueet. Kolmivaiheiset karsinnat pelataan paras kolmesta -menetelmällä, missä kaksi ottelusarjan voittoa takaavat paikan Divarissa kaudella 2023-24.

Avausviikonlopun ottelut:

Pe 15.9.2023 klo 18.30 Hawks – M-Team, AC Myllypuro
Pe 15.9.2023 klo 19.00 Rangers – Koovee, Jokirinteen liikuntahalli
La 16.9.2023 klo 18.30 Konnat – LNM, Qmax Arena
La 16.9.2023 klo 17.00 Josba – SaiPa, Motonet Areena
La 16.9.2023 klo 17.30 Happee Steamers – O2-Jyväskylä, Jyväskylän monitoimitalo
La 16.9.2023 klo 17.00 Tiikerit – ÅIF, Tikkurilan Urheilutalo
Su 17.9.2023 klo 17.00 Josba – Karhut, Motonet Areena

SalBan osalta kausi käynnistyy la 23.9.2023 klo 14.00 ottelulla SalBa – Hawks, Rauman Kauppaoppilaitos.

1. SalBa, Rauma

SalBa putosi liigasta 2018 ja koronan iskiessä pelasi 2. divisioonassa, mutta sitten Raumalla on kääritty hihat seurapomo Joni Rokosan johdolla ja otettu askelia takaisin kohti Divarin kärkipäätä. Viime kaudella se tuotti neljännen sijan.

SalBalla on takanaan erittäin onnistunut siirtokesä, jossa kupattiin varsinkin Poria: Rokosa antoi päävalmentajuuden Mikko Lehdelle, jonka lisäksi Karhuista SalBaan vaihtoivat Janne Kuusiluoto, Henry Stenfors, Aatu Tommila ja Jussi-Pekka Raitanen. Kesken viime kauden Turkuun kultaa vuolemaan lähtenyt Miikka Sokka palasi rauhoittamaan pallollista peliä. TPS:n mestareista SalBaan vaihtoi myös Marius Suominen, jolta voidaan odottaa läpimurtoa aikuisten sarjoissa. Steelersistä tuli Jose Takala. Kun vielä entiset avainpelaajat jatkavat, Kanalin rannalla kokoonpano on vahvistunut selvästi, eikä se ole jäänyt huomaamatta.

Viime kaudella SalBa ylitti odotukset Divarissa, mutta nyt joukkueeseen kohdistuu kovia odotuksia jo syksyllä. Miten joukkue kykenee niihin vastaamaan?
SalBa on fyysisyydellään inhottava vastustaja, minkä päälle tulee vielä maalintekouhkaa ja taitoa. Jos ”Koiralauman” peli luistaa ja se saa Kauppiksen yleisön herätettyä takavuosien hurmioon, parhaimmillaan yhdistelmä voi johtaa pitkälle. Yksi kysymysmerkki liittyy maalivahtipeliin. Jani Lahti loukkaantui kesken viime kauden, mikä tuotti SalBalle vaikeuksia keväällä.

Huomioitakoon vielä, että pelaajien lisäksi SalBa nappasi Porista myös farmijoukkueen: yhteistyöseura on Suomisarjan PTU.

Päävalmentaja: Mikko Lehti
Seuraa häntä: Marius Suominen

SaiPaan kohdistuu odotuksia. Kuva: Juhani Järvenpää

2. SaiPa SB, Lappeenranta

Lappeenrannan pelaajahautomosta on jalostunut viime vuosinakin useita laadukkaita yksilöitä liigatasolle asti. SaiPan laadukas, pallollinen pelitapa kehittää. Osa talenteista on SaiPan onneksi vielä jäänytkin kaupunkiin, mikä on nostanut joukkueen Divarin kärkikahinoihin. Viime kaudella SaiPa oli jo voiton päässä F-liigakarsinnan viimeisestä vaiheesta johdettuaan ottelusarjaa 2-0, mutta joutui lopulta taipumaan LNM:lle otteluvoitoin 2-3. Joukkue on nuori ja kehitysaskeleita on odotettavissa, mikä nostaa SaiPan osakkeita.

Aapo Kilpeläinen tulee olemaan tälläkin kaudella pistepörssin kärkipäätä. LASBista palaavan Jarno Pensikkalan maalintekovoima vie vähän paineita Kilpeläisen harteilta. Myös Ere Laitamo on sarjan kärkipelaajia. Puolustuspäässä Juho Seppälästä on kasvamassa johtava pelaaja, ja Mika Hietamäen paluu miellyttää rauhallisen pallollisen pelaamisen ystävää.

Suurin akilleenkantapää sijaitsee tolppien välissä, josta kokenut vahti Juha Ahtiainen jäi pois.

Päävalmentaja: Otto Valavuo
Seuraa häntä: Aapo Kilpeläinen

3. Hawks, Helsinki

Tapanilan Erässä takavuosina meritoituneen Petteri Bergmanin seuraluomus pääsi viime keväänä jo haastamaan F-liigakarsinnassa EräViikinkejä, vaikka ottelusarja ei aivan ennakkohehkutuksen arvoiseksi lopulta noussutkaan.

Neljännen kautensa Divari-tasolla aloittava ”Haukat” on rungoltaan melko tasainen joukkue, jonka työteliäs pelitapa tukee menestymistä Divarin kaltaisessa hyvin tasaisessa sarjassa. Kesken viime kauden joukkueen vetovastuuseen siirtynyt Bengt Lodenius on ollut nyt mukana rakentamassa kautta alusta asti. Yksi seurattava asia on, lisääntyykö pallollinen peli.

Muutokset tähän kauteen pelaajistossa olivat hyvin maltillisia, mikä edesauttaa projektia eteenpäin. Myllypuroon on koottu ikärakenteeltaan todella hyvä joukkue, jossa on eteenpäin meneviä ja Divariin suhteutettuna kovaan vaatimustasoon sitoutuneita pelaajia, mutta sitä vaivaa ehkä tietynlainen tasapaksuus. Tähtiä Myllypurossa ei tuiki. Kuka ottaa joukkueen reppuselkään ratkaisupeleissä?

Päävalmentaja: Petteri Bergman
Seuraa häntä: Konsta Kupela

4. M-Team, Helsinki

Ruskeasuon bussivarikolta käsin on viime vuodet hallittu Divaria runkosarjassa, mutta keväisin ei ole päästy päätepysäkille asti. Seuraa on monta kautta kantanut muun muassa omista junioreista miehiksi versonut 98-syntyneiden ikäluokka.

Nyt on tapahtunut pientä uudistumista, ja lähtijöiden lista asettaa kysymysmerkin ”Tiimin” ylle. Ruskeasuolta lähti 70 runkosarjamaalia Espooseen Oilersiin lähteneen Eetu Sorvalin (41) ja Westend Indiansiin suunnanneen Ville Rautakouran (29) mukana. Kokoonpanosta on lähtenyt myös rutiinia ja syvyyttä, muun muassa Anssi Tikkanen. Maalinteko-osastolla katseita kääntyy nyt muun muassa nuoren Joona Hokkasen suuntaan. Päävalmentajana jatkaa Teemu Kalinainen, jonka ympärillä valmennusryhmä kuitenkin koki muutoksia.

M-Teamista on kantautunut myös puheita, ettei seuran sisälläkään ole ollut aivan kristallinkirkasta, miten korkealle miesten edustusjoukkueen halutaan todellisuudessa tavoittelevan. Onko F-liiga ja isommat valot aidosti M-Teamin mielessä vai riittääkö Divarin pelaaminen kotoisalla bussivarikolla?

Päävalmentaja: Teemu Kalinainen
Seuraa häntä: Mikko Levänen

5. Tikkurilan Tiikerit, Vantaa

Putosi F-liigasta keväällä 2022 ja viime kausi Divarissa alkoi umpisurkeasti. Paransi otteitaan kuitenkin niin, että nousi putoamiskurimuksesta sijalle 10. Viime kauden vahva loppu antaa pohjan, josta ponnistaa. Viime kauden Tiikerit oli monelle pettymys ja nyt tikkurilalaisilta odotetaan tasonnostoa.

Vastuuvalmentajana Janne Juotteen korvaa Pasi Rosti, joka on luotsannut viime vuodet Saksassa. Tuomas Liukolampi tuo mukanaan Divari-tason takuulla ison läjän maaleja ja Patrik Laitinen on hyvä vahvistus puolustuspäähän. Muuten joukkueen pelaajistossa vaihtuvuus oli pientä.

Tiikereiden pelissä läikkyy ja näkyy tunnetta. Jos joukkue pääsee hurmokselliseen flow-tilaan, se voi olla todella ikävä vastustaja mille ryhmälle tahansa.

Päävalmentaja: Pasi Rosti
Seuraa häntä: Tuomas Liukolampi

Tiikerit ja LNM tuijottelevat toisiaan lähtökohtaisesti pudotuspeliviivan tuntumassa. Kuva: Juhani Järvenpää

6. Rangers, Kirkkonummi

Seuran jatko Divarissa oli keväällä veitsenterällä, kun kassa oli tyhjä. Lanseerattu pelastusoperaatio tuotti kuitenkin tulosta. Tämä toi tietojen mukaan myös sitoutuneisuutta pelaajistoon, joka tiedosti, ettei kauden pelaaminen ole itsestäänselvyys.

Myös urheilullisella puolella viime kaudet ovat olleet vaikeita. Siellä vahvistusta haetaan yhteistyöstä Westend Indiansin kanssa, minkä vaikutukset on mielenkiintoista nähdä kauden aikana. Farmidiili tuonee Kirkkonummelle muun muassa oman kasvatin, taitavan Teppo Salon, joka voi saada rinnalleen juniorivuosilta tutut Samuli Alaluusuan ja Atte Silvennoisen. Myös Indiansin listoilla oleva nuori Setti Roimela on kova tehopelaaja Divariin. Maalille tuli LASB:n liigarinkiin kuulunut Petteri Vormisto.

Rangers on pessyt kasvonsa ja Jokirinteen oppimiskeskuksessa on odotettavissa kiinnostava kausi. Rangersilla on mahdollisuudet päästä kuuden sakkiin ja F-liigakarsintaan.

Päävalmentaja: Christian Andersson
Seuraa häntä: Setti Roimela

7. LNM, Liminka

Niittarit oli kevään ilmiö, kun se puristi F-liigakarsinnan ratkaisevassa vaiheessa EräViikingit todella tiukkaan paikkaan. LNM pääsi ottelusarjassa 2-1-johdossa loppuunmyydylle Krankka-areenalleen, mutta ErVi puristi rankkarikisan kautta voiton ja piti liigapaikkansa viidennessä pelissä.

Kesällä Krankka-areenan ovet kävivätkin sitten vinhalla vauhdilla. LNM:n riveistä poistui peräti tusinan verran pelaajia. Isoimpia menetyksiä olivat Iirot Savela ja Rantaniemi OLS:aan sekä Eemil Äijälä ja Karri Vaarala Nurmon Jymyyn.

LNM:n kevään menestys näkyi siinä, että tarjokkaita oli tilallekin poikkeuksellisen paljon, mutta kriteerinä oli myös Divari-tason laatu ja sitoutuminen. LNM paikkasi rivejään muun muassa OLS:sta tulleella Mika Hirsikorvella, useammalla OLS-junnulla sekä perinteiseen pohjoiseen tyyliin alemmista sarjoista nostettuja potentiaalisia pelaajia.

Muutoksista huolimatta LNM on edelleen urheilullisesti hyvä ja iskukykyinen joukkue, jolla on mahdollisuuksia pudotuspeleihin asti. Maalintekovoimaa löytyy, kun muun muassa Lukkarin veljekset Olli ja Eerik jatkavat, mutta tehtyjen maalien kokonaismäärä putoaa viime kaudesta. Puolustus joutuneekin kovemman mittarin alle. Maalivahtiosastolla mitataan Niko Tervoa, kun Rantaniemi lähti liigaan.

Päävalmentaja: Niko Kvist
Seuraa häntä: Mika Hirsikorpi

8. O2-Jyväskylä

Tätä joukkuetta ei vaivaa ukkoontuminen, kun liiderit ovat U19-maajoukkuepelaajia. Aatu Knuuti ja Marius Niemelä valloittivat sisäisen pistepörssin kärjen jo viime kaudella, ja saman tahdin odotetaan jatkuvan. Nuoret pelaajat ovat viimeistään nyt merkattuja miehiä, mutta vastuu kehittää.

Plussaa on monivuotinen luottomaalivahti Henri Tikkanen. ”Amppareiden” kärki on terävä, siihen on laskettavissa myös muun muassa Elmo Lavonen, mutta leveyden ja syvyyden puute alkaa tulla vastaan sarjan kärkikahinoita ajatellen. Tilanne tuo yksittäisiä voittoja, mutta tasaisessa sarjassa F-liigakarsintapaikkaan oikeuttavan pistemäärän napsiminen voi olla tiukassa.

Viime kaudella O2 pääsi hieman yllättämäänkin (sija 8.), mutta seuraavan askeleen ottaminen on tiukassa. Joukkue on kuitenkin vakaalla linjalla, eikä heilahtelusta toiseenkaan suuntaan pitäisi olla vaaraa. Muun muassa Knuutilla ja Niemelällä on sopimus kevääseen 2025 asti, mutta mitä sen jälkeen, on tuhannen taalan kysymys O2:lle.

Päävalmentaja: Ismo Nybacka
Seuraa häntä: Aatu Knuuti

9. Josba, Joensuu

Takavuosi(kymment)en suurseuralla on 25 liigavuoden jälkeen alkamassa nyt jo yhdeksäs kausi Divarissa. Seuran menestysvuosien pelaaja Sakari Salmela aloittaa kolmannen kauden päävalmentajana. Ensimmäinen tuotti lähes jättipotin, kun Josba selvisi F-liigakarsinnan viimeiseen vaiheeseen, jossa kuitenkin FBC Turku vei liigapaikan. Viime kaudella taas joukkue jäi pudotuspelien ulkopuolelle yhdeksänneksi. Se on lähtökohtaisesti lähempänä Josban nykytasoa.

Josba tunnettiin aikoinaan erittäin kovaa harjoittelevana ja urheilullisena joukkueena. Nyt työhaalareita on kaivettu Pohjois-Karjalassa taas esiin. Josba on myös laajentanut rinkiään kestämään paremmin sarjan rasitukset. Silti voi olla, että tiukoista peleistä huolimatta riittävän pistemäärän kerääminen pudotuspelipaikkaa ajatellen ei onnistu. Luovuutta puuttuu.

Josba on sekoitus kokemusta ja nuoruutta: tuulahduksen menneestä tuo yli nelikymppinen mutta edelleen kovakuntoinen Petri Väänänen. Vaikka pelaajien houkuttelu ulkopuolelta Joensuuhun ei ole kovin helppoa, opiskelupaikat toivat kaupunkiin sentään liigakokemusta omaavat Jukkapekka Auroilan ja Jasper Virtasen sekä Divaria SaiPassa pelanneen Aatu Lavikan.

Päävalmentaja: Sakari Salmela
Seuraa häntä: Lauri Piironen

10. Koovee, Tampere

Perinneseuran käyrä on osoittanut alaspäin ja toiminta on viime vuodet ollut valjua ja väsähtänyttä. Nyt joukkueessa pelanneet latvialaiset sekä useampi kokenut pelaaja nostivat kytkintä, kuten myös monivuotinen päävalmentaja Arto Riihimäki. Uuden valmennuksen etsiminen ja toiminnan organisoiminen otti aikansa, lopulta ruoriin löytyi Nokian KrP:n organisaatiossa viimeksi vaikuttanut Jarno Iijolainen.

Paluumuuttajana joukkue sai muun muassa Matias Lintulan SPV:stä ja pelaajamateriaali on edelleen ihan mukiinmenevä, mutta tietyt merkit sekavuudesta joukkueen taustalla ja aiempina vuosina aistittavissa ollut kunnianhimon puute heijastuvat alkavaankin kauteen. Lisää tummia pilviä Kooveen tulevaisuuteen tuo, että seuran junioritoiminta on hiipunut todella pahasti. Kooveen suunnassa ei ole nähtävissä merkkejä ylöspäin, mutta ainakaan pelaamalla sarjapaikka Divarissa ei ole vaarassa.

Päävalmentaja: Jarno Iijolainen
Seuraa häntä: Henri Stenberg

ÅIF ja Koovee joutunevat tyytymään sijoihin pudotuspeliviivan alapuolella. Kuva: Juhani Järvenpää

11. Karhut, Pori

”Ylämäki, alamäki, ylämäki, alamäki” laulettiin aikanaan Leevi and The Leavingsin kappaleessa Elämänmeno. Salibandyelo Porissa tuntuu olevan turbulenttista, sillä viime keväänä F-liigakarsintoihin asti yltänyt joukkue on jälleen erilaisten haasteiden edessä. Iso määrä tärkeitä pelaajia Tomi Jerkun johdolla lähti, pääosiin Sveitsiin ja Raumalle, mutta paikkaajia löytyi omien junioreiden lisäksi myös muun muassa Steelersistä palanneen Markus Hautaojan muodosta. Tshekkimaalivahti Jan Eckhardt on kiinnostava tulokas.

Karhuihin jäi toki paljon hyviä pelaajia, kuten sisäisen pistepörssin kakkonen Eero Vanhatalo, mutta tasaisuutta puuttuu. Kysymys Karhujen kohdalla on myös se, miten henki kopissa säilyy, jos vaikeuksia tulee.

Mielenkiintoinen asia on Nokian KrP:n kanssa solmittu farmisopimus. Millaisia pelaajia se Poriin kauden aikana tuo – voisiko vielä jopa Juuso Aholan nähdä Karhut-paidassa?
Jo lähes legendaariseksi muodostunut Porin urheilutalon kulunut ja liukas lattia on nyt muisto, sillä se uusittiin kesällä.

Päävalmentaja: Jani Rajala
Seuraa häntä: Jan Eckhardt

12. Happee Steamers, Jyväskylä

Happeen farmijoukkue on vaikea arvioitava, koska niin paljon riippuu seuran sisäisestä pelaajaliikenteestä liigan ja Divarin välillä. Jos Steamers saa hyviä farmiapuja edustuksesta, se voi olla todella viheliäinen vastustaja kenelle vain, mutta jos suunta käy rajusti toisin päin, pistepussi jää laihaksi.

Kysymyksiä on. Missä määrin Happeessa ylipäätään riittää pelaajia pyörittää kahta ylimmän sarjatason joukkuetta? Mitä tapahtuu keväällä, kun pelaajien joukkueet pitää lukita loppukaudeksi?

Pidemmän päälle on relevantti pohtia, olisiko Steamersille luontevampi paikka kuitenkin Suomisarja. Talousongelmat ovat kiusanneet myös Steamersia, sillä keväällä Jyväskylän kaupunki ilmoitti, ettei se myönnä joukkueelle lainkaan harjoitusvuoroja maksamattomien vuorolaskujen takia. Tilanne lienee kuitenkin korjaantunut, sillä ainakin kotipeleihin Steamers on saanut kaupungin tiloja käyttöön.

Mainittakoon, että vielä viime kaudellakin piste per peli -tahdilla (7 ottelua, 7 pistettä) pelannut Jarno Hirvonen jätti Divari-kaukalot 45-vuotiaana ja toimii nykyään joukkueen valmennuksessa.

Päävalmentaja: Vesa Pölkki
Seuraa häntä: Kasper Tähkä

13. ÅIF, Sipoo

ÅIF joutui keväällä karsimaan sarjapaikastaan pitkän kaavan kautta, mutta piti pintansa. Nuorista odotetaan vastuunkantajia, mutta konkareita tarvitaan edelleen. Kapteeni Petri Kuitunen on tärkeä hahmo.

Posiitivista on, että urallaan 500 Divari-pistettä nakuttanut Atte Huovinen pelasi viime kauden seuran kakkosjoukkueessa, mutta on nyt taas merkattu edustuksen kokoonpanoon. Tuomas Liukolammen maalit ovat iso menetys.

Seuraikoni Jan Qvickstöm-Helling pisti Divari-tasolla pelitossut naulaan kunnioitettavissa 44 vuoden iässä ja luotsaa nyt joukkuetta vastuuvalmentajan kengissä. Häntä auttaa Viron miesten pääkäskijä Risto Lall.

ÅIF ei ole välttämättä Divarin innovatiivisin ja eteenpäin pyrkivin joukkue, mutta parhaimmillaan se on ilkeä ja pirullinen vastustaja. Vastaiskuihin perustuva pelitapa on selkärangassa, ja jos vain joukkue jaksaa puolustaa ja maalivahtipeli kestää, pisteitä irronnee vähintäänkin sieltä ja täältä. Joukkue taistelee taas sarjan häntäpäässä, mutta lopullinen sijoitus ratkeaa paljon kellarikerroksen keskinäisissä kamppailuissa.

Isommassa kuvassa ÅIF:n tulevaisuus on kysymysmerkki. Sipoosta kantautuneiden huhujen mukaan ilmoittautuminen Divariin ei ole ollut joka kevät itsestäänselvyys, vaikka pelaamalla paikka on säilynytkin. Voi hyvinkin olla, että tulevaisuus pyyhkii Sipoon Divari-kartalta joko kentällä tai sen ulkopuolella.

Päävalmentaja: Jan Qvickstöm-Helling
Seuraa häntä: Patrik Korpiniemi

14. Konnat, Seinäjoki

Nurmossa majaansa pitävä Konnat voitti Suomisarjan A-lohkon ja voitti karsinnoissa ensin SBS Wirmon ja sitten Divarijoukkue ÅIF:n. Konnista tuli näin ollen Seinäjoen kolmas pääsarjajoukkue, kun Divari lasketaan pääsarjoihin.

Konnat jatkaa alkavaan kauteen käytännössä samalla ryhmällä, jolla se nousun saavuttikin. Hieman liikkumavaraa tuo F-liigajoukkue Nurmon Jymyn kanssa solmittu farmisopimus. Monella Konnat-pelaajalla onkin Jymy-taustaa, kuten joukkueen ehkä suurimmalla tähdellä Hannu Palomäellä.

Nousijajoukkueet ovat aina viheliäisiä arvioitavia. Olennainen kysymys on, miten urheilullisuus ja sitoutuneisuus riittää uudella sarjatasolla. Taistelutahdosta ja hengestä, omanlaisestaan ”junttihurmoksesta” homma ei varmaan jää kiinni, mutta pelilliset asiat askarruttavat.

Kauden alku on nousijajoukkueelle aina iskun paikka ja mahdollisuus yllättää. Parin vuoden takainen Soittorasia oli tästä hyvä esimerkki: joukkue porskutti Divarissa syyskaudella näyttäen kaikille pitkää nenää, mutta hyytyi keväällä karsintoihin, joissa se putosi.

Konnia vetää salibandyn ”grand old maneihin” kuuluva Jukka Tervo, joka myös omistaa joukkueen kotihallin Qmax Arenan. Salivuoroja siis ainakin järjestynee.

Päävalmentaja: Jukka Tervo
Seuraa häntä: Hannu Palomäki