Salibandyn sanakirja: Mattotalkoot

Esimerkiksi Kupittaan hallissa normaali alusta on parketti. Kuva: Anssi Koskinen

Esimerkiksi Kupittaan hallissa normaali alusta on parketti. Kuva: Anssi Koskinen

Salibandyn sanakirjassa perataan salibandysanastoa artikkeleiden muodossa.

Salibandyssa on ollut liigatasolla jo lähes parikymmentä vuotta mattopakko, ja ottelut pelataan siis aina samanlaisella alustalla. Taraflexin liigamatto on lähtökohtaisesti standardi tuote, eikä silloin mikä tahansa mattoalusta voi toimia alustana.

Aiemmin saatettiin pelata otteluita esimerkiksi perinteisellä parketilla, mikä taasen saattoi toimia melko hyvänäkin kotietuna. Mattojen kohdalla kiinnostavaa on tietysti se, että jokaisella liigapelipaikalla ei ole automaattisena alustana mattoa, vaan se pitää asentaa erikseen paikoilleen. Tällöin asetellaan myös kentän laidat paikoilleen.

Maton asennus on työtehtävänä jo itsessään ohjelmanumero, mutta sen lisäksi matto pitää myös irrottaa pelin jälkeen ja laidat purkaa pois. Täten F-liigassa voidaan nähdä tilanteita, joissa liigapelaajat kasaavat mattoa pois kentältä esimerkiksi voitetun välieräottelun jälkeen.

Tällaisia alku- ja loppulämpöjä ei liene liigatasolla monessakaan urheilulajissa. Salibandyn historian tuntien kentän kasaaminen ja purkaminen kunnioittaa myös lajin alkuaikojen tee se itse -mentaliteettia.

Pääkallo kerää lajisanastoa ”Salibandyn sanakirja” -artikkeleiden alle. Tarkoituksena on kerätä lajisanastoa mahdollisimman kattavasti, ja alustava pohja on tehty parinkymmenen termin osalta. Ainakin alkajaisiksi sanastoa julkaistaan artikkelimuodossa, mutta kaipaamme apua ja osallistumista myös lukijoilta.

Salibandysanastoa voi ehdottaa foorumilla olevassa ketjussa, ja samalla voi vääntää peistä sanastosta, joka on varmasti useimmille lajiseuraajille ennestään tuttua.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen