Tulospalveluongelmat herättivät närää viikonloppuna – Ilmivalta vastaa kritiikkiin: ”Pitää malttaa vielä hetki”

Viime vuosina SSV:n peleissä on käynyt yleisöä vasta ratkaisupeleissä, kuten tässä finaalikuvassa. Kuva: Mikko Hyvärinen

F-liigakausi käynnistyi viikonloppuna. Kuva: Anssi Koskinen

Pääsarjakausi alkoi viikonloppuna, ja varsinaisten otteluiden ja tapahtumien lisäksi salibandykansaa on puhuttanut totutusti tulospalvelu.

Tulospalvelun suhteen on ollut moninaisia ongelmia ja kysymyksiä. Käytettävyys on ollut monien mielestä heikkoa varsinkin mobiilissa, tietoja on puuttunut tai ne ovat olleet virheellisiä ja tulospalvelujärjestelmä kokonaisuudessaan on vaikuttanut keskeneräiseltä. Salibandya seuraaville tulospalveluongelmat eivät ole uusi asia. Niitä on riittänyt lajissa jo ainakin yli 10 vuoden ajan. Tällä hetkellä ongelmaa on syventänyt se, että aiemmin varapalveluna toiminut Tilastopalvelu ei ole enää käytössä.

Tälle kaudelle Torneopalin kanssa tehtiinkin salibandylle täysin uusi järjestelmä. Salibandyliiton toiminnanjohtaja ja F-liigan hallituksen puheenjohtaja Pekka Ilmivalta vastasi Pääkallon kysymyksiin koskien tulospalveluongelmia.

Uusi tulospalvelu ei tällä hetkellä toimi, sillä tavoin kuin sen käyttäjät toivoisivat. Miksi?

– Aloitetaan ensin siitä, että mikä siinä on käyttäjien kannalta se suurin ongelma? Jos nyt puhutaan näistä niin puhutaanko liiton vai F-liigan palvelusta?

Sekä että. Molemmista on ilmennyt kritiikkiä. Tietoja puuttuu ja järjestelmät ovat vaikeata sekä epämääräisiä käyttää. Paljon pitää klikkailla, että löytyy tietoa. Käytettävyys ei ole kovin hyvä.

– Se miksei se ole niin hyvä ja sellainen mitä halutaan on se, että me ollaan rakennettu kokonaan ihan uusi tulospalvelujärjestelmä meidän kilpailutoiminnalle. Sen, kuten monen muunkin ICT-projektin käyttöönotto ja valmistuminen on viivästynyt. Se on vielä kesken.

– Meidän ja salibandy-yhteisön pitää malttaa vielä hetki. Sen voi jo luvata, että me saadaan paljon paljon luotettavampi, monipuolisempi ja myöskin edullisempi järjestelmä kuin mitä meillä aikaisemmin on ollut, mutta se on kesken.

Jos tulospalvelu ei ole vielä toimiva, niin miksi se julkaistiin jo?

– Meillä ei ollut vaihtoehtoa. Me ei voitu enää mennä vanhalla järjestelmällä. Järjestelmän piti olla valmis ennen kauden alkua.

– Silti väitän, että se palvelee sen verran kuin sen on pakko tällä hetkellä. Pystytään kilpailutoimintaa pyörittämään. Sieltä löytyy kaikki välttämättömät tiedot. Siellä ei ole kaikkia yksityiskohtaisia tietoja. Voi olla, että siellä on vääriä termejä, mutta meillä ei ollut vaihtoehtoja. Tuolla järjestemällä oli pakko mennä.

Sanoit, että jossain vaiheessa se tulee olemaan parempi kuin aiemmin ja palvelemaan lajia hyvin, niin milloin tämä aika tulee?

– No sanoisin, että kuukauden päästä ollaan jo ihan erilaisessa tilanteessa.

Oliko tämä uusi vaihtoehto tulospalveluksi halvin vai kätevin?

– Se oli kokonaisharkinnan tulos. Esimerkiksi jalkapalloliitto käyttää Torneopalia ja pyörittää paljon isompia massoja. Ovat olleet erittäin tyytyväisiä siihen järjestelmään. Sama järjestelmä on myöskin käsipallossa käytössä ja koripallossa käytössä. Ne on aika hyviä referenssejä.

– Käyttöönotto ei välttämättä ole mennyt kuin Strömsössä, mutta sitten kuin järjestelmä on saatu futaamaan ja valmiiksi, niin siellä on oltu erittäin tyytyväisiä tähän järjestelmään.

Pekka Ilmivalta kommentoi tulospalveluongelmia liiton näkökulmasta. Kuva: Anssi Koskinen (juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Aiemmin oli takaportti (tilastopalvelu) joka toimi aina varmasti, jos tuli ongelmia. Miksei tällaista vaihtoehtoa ole nyt tarjolla?

– Tähän en osaa muuten ottaa kantaa kuin sen, että siellä oli yksi palvelutarjoaja johon se perustui ja sitä ei enää ole, koska se oli aika kallis. Sellaista rajapintaa ei myöskään tarvita tässä uudessa järjestelmässä enää.

Kuuleman mukaan salibandy ei ollut Torneopalille ennestään tuttu laji. Soiko hälytyskellot tässä vaiheessa, kun asiasta ruvettiin neuvottelemaan?

– Joitain turnauksia ja tapahtumia oli pyöritetty Torneopalissa aiemmin, mutta tietysti tässä mittakaavassa ei ollut. Olen silti edelleen sitä mieltä, että me tehtiin ihan oikea valinta tässä asiassa. Nyt pitää vielä hioa sitä epätäydellisyyttä ja meidän liiton puolelta ottaa palautetta vastaan. Se on ihan selvä, että se ei valmis ole, mutta jaksan silti olla sitä mieltä, että on tehty oikea ratkaisu, kun on lähdetty heidän kanssa tekemään ja toteuttamaan.

Maaliskuun alun tiedotteessa tultiin tämän uudistuksen kanssa julki ja kehuttiin tätä uutta tulospalvelujärjestelmää aika laajasti. Miten puoli vuotta myöhemmin ollaan tällaisessa tilanteessa?

– Kuukausi sitten tämän järjestelmän olisi pitänyt olla valmis. Tämä on sen verran venynyt. Se ei ole poikkeuksellista, että ICT-järjestelmien käyttöönotto viivästyy. Meidänkin SalibandyTV:n käyttöönotto viivästyi viime syksynä, ja nyt se toimii aika hyvin. Olen ihan varma, että tässä käy samalla tavalla.

Kilpailusäännöissä joukkueilla on aika monta kohtaa jotka pitää täyttää ottelutapahtuman toteuttamiseksi. Mikä liiton vastuu on esimerkiksi tulospalvelun osalta pelaajia ja lajin seuraajia kohtaan?

– Totta kai meidän tahtotilana on palvella lajia mahdollisimman hyvin. Mitä olen ymmärtänyt ja itse tätä tulospalvelua seurannut niin siellä on myös paljon sellaisia ominaisuuksia, joita meillä ei aikaisemmassa järjestelmässä ole ollut ja se myös mahdollistaa uusia asioita. Kyllä se pitää saada valmiiksi.

Mikä on lajiväelle kohtuullinen aika odottaa toimivaa tulospalvelua julkaistavaksi, koska tämä on ollut jo ainakin yli 10 vuotta keskustelunaiheena?

– Olen kanssa ymmärtänyt, että tämä on ollut ikuisuuskysymys ja se oli iso syy miksi me ei lähdetty enää sitä vanhaa järjestelmää kehittämään, vaan lähdettiin ottamaan ihan kokonaan uusi järjestelmä käyttöön. Me ei uskottu siihen vanhaan järjestelmään enää ja se oli meidän resursseihin nähden kohtuuttoman kallis.

– Kun lähdettiin uusimaan koko järjestelmää niin sen takia me mentiin Torneopaliin. Kuten sanoin niin, vaikka alku ei ole mennyt kuin Strömsössä niin uskon, että tästä järjestelmästä tulee hyvä, joka palvelee lajiväkeä ja salibandya luotettavasti vielä monta vuotta eteenpäin.

Eli nyt tällä puheella: tämä on se järjestelmä, jota ollaan odotettu pitkään?

– Kyllä mä uskon, että tästä tulee se järjestelmä ja katetta lupaukselle antaa se miten jalkapallossa tää järjestelmä toimii.

*Salibandyliitto tiedottaa viikonlopun tulospalveluongelmista vielä myöhemmin tällä viikolla.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen