Salibandyn sanakirja: Susikäsi

Taitavat pelaajat osaavat tehdä pieniä rikkeitä laitojen vieressä huomaamatta. Kuva: Anssi Koskinen

Taitavat pelaajat osaavat tehdä pieniä rikkeitä laitojen vieressä huomaamatta. Kuva: Anssi Koskinen

Salibandyn sanakirjassa perataan salibandysanastoa artikkeleiden muodossa.

Salibandyssa kuulee usein huudettavan, että pelaaja käyttää niin kutsuttua ”susikättä”. Termillä viitataan pääasiallisesti siihen, että pelivälineen pitäjä käyttää suojatessaan vapaata kättä sääntöjen vastaisesti pitäen samalla vastustajan loitolla pelivälineestä. Ajoittain se voi olla myös mailasta kiinni pitämistä tai muuta konnuutta, joka jää tuomarilta huomaamatta.

Termi ei ole suoraan salibandyn oma, vaikka paljon käytetty onkin lajissa, vaan se tulee tiettävästi jääkiekon puolelta. Verkon syövereistä löytyy jopa melko tarkka väite siitä, että Erkki Mononen olisi aikoinaan ”tuonut käsitteen” isommille estradeille. Tämän tarinan mukaan susikäsi viittaisi siihen, että itäisessä Suomessa joutui pelatessa hätistelemään toisella kädellä susia loitommalle.

Mikä liekään termin todellinen etymologia, se voi olla vaikea todentaa. Susikädestä puhutaan kuitenkin myös muun muassa koripallossa. Salibandyssa se on niin vakiintunut ja yleinen käsite, että ansaitsee ehdottomasti paikkansa sanakirjassa.

Pääkallo kerää lajisanastoa ”Salibandyn sanakirja” -artikkeleiden alle. Tarkoituksena on kerätä lajisanastoa mahdollisimman kattavasti, ja alustava pohja on tehty parinkymmenen termin osalta. Ainakin alkajaisiksi sanastoa julkaistaan artikkelimuodossa, mutta kaipaamme apua ja osallistumista myös lukijoilta.

Salibandysanastoa voi ehdottaa foorumilla olevassa ketjussa, ja samalla voi vääntää peistä sanastosta, joka on varmasti useimmille lajiseuraajille ennestään tuttua.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen