Viikon top 5: Asiat, joita kannattaa seurata Suomen MM-kisataipaleella

Suomen valmennus on antanut hyviä näyttöjä taktisella puolella. Kuva: Anssi Koskinen

Salibandyn naisten MM-kisat käynnistyvät lauantaina Singaporessa. Suomi kohtaa avauspelissä Latvian klo 10.

Viikon top 5 listaa asioita, joihin kisojen seuraajan kannattaa kiinnittää huomiota.

5. My Kippilän pelikunto

Kippilä loukkaantui alkuvuodesta Champions Cupissa ja on pelannut vasta kolme peliä Ruotsin liigassa koko vuoden aikana. Kokenut Kippilä pelaa jo viidensissä MM-kisoissa, mutta vielä ennen kisoja ei ole varmaa mikä pelillinen rooli tulee olemaan. Aiemmin se on löytynyt automaattisesti ykkösviisikosta, mutta nyt Lasse Kurrosen valmennusryhmä on löytänyt siihen erinomaisen kvintetin, jota ei ole helppo rikkoa. Hyvän laukauksen omaava Kippilä on tärkeä lisä ylivoimalle ja rankkareihin.

4. Olosuhteisiin sopeutuminen

Kuten eri medioissa on toitotettu, Singaporen ilmasto ei ole ihan optimaalinen viileämpiin olosuhteisiin tottuneille suomalaisille. Maajoukkue on ottanut järeitä toimenpiteitä käyttöön, ja tarkkailee sitä että pelaajat eivät esimerkiksi menetä painoa liikaa hikoilun vuoksi. Monin paikoin on tullut selväksi, että Suomi on valmistautunut kisoihin hyvin, mutta aina voi mennä jotain pieleen.

3. Maalivahtipeli

Suomen ykkösvahti on lähtökohtaisesti TPS-vahti Noora Vuorela, joka pelasi MM-kisoissa viimeksi vuonna 2017. Suomessa erinomaisia otteita esittänyt Vuorela voi olla ratkaiseva lukko, jos Suomi kultaan asti yltää. Pitää kuitenkin muistaa, että viime kisoissa uumoiltiin Tiltu Siltasen olevan ykkösvahti, mutta MM-finaalissa torjui Krista Nieminen, joka on 36-vuotiaana Singaporen kisajoukkueen nestori. Maalivahtipeliä on pidetty Suomessa suuressa arvossa niin miehissä kuin naisissa. Ainakaan ennakkoon Suomella ei pitäisi olla tällä sektorilla huolia.

2. Suomen taktinen valmius

Suomi on onnistunut monissa MM-kisoissa pelaamaan taitotasonsa ylärajoilla, ja yhtenä merkittävänä tekijä voi pitää sitä, että valmennus on onnistunut omassa pestissään. Kurrosen apureina toimivat Aki Vilander ja Jukka Ruotsalainen ja kolmikko muodostaa ulospäin vahvan tiimin. MM-kenraalina toimineessa EFT:ssä Suomi oli taktisesti muita kärkimaita edellä, ja pakotti Ruotsia reagoimaan pelin sisällä normaalia voimakkaammin. Se on myös henkinen voitto, sillä Ruotsi ei ole naisten puolella esiintynyt moneen vuoteen kovinkaan vahvasti taktisessa mielessä, vaan on nojannut vahvoihin yksilöihin. Joka tapauksessa EFT-voitot ei lämmitä, jos sinivalkoisten penkin takana ei tule onnistumisia kovimmissa paikoissa.

1. Suomen ykkösviisikon peli

Sentteri Veera Kaupin johtama ykkösviisikko oli Turun EFT:ssä maagisen hyvä. Viime kisoista kentällisessä tuttuja pelureita ovat laituri Oona Kauppi ja ja puolustaja Daniela Westerlund. Uusina niminä ovat lähtökohtaisesti Alma Laitila ja Miisa Turunen, johon kohdistuvat suurimmat odotukset koko turnauksessa. Tämän voi sanoa siksi, että Turunen on vasta 18-vuotias debytantti, jolta odotetaan sellaista panosta, joka johdattaa Suomen aina MM-kultaan asti. Se on paljon vaadittu vasta ensimmäistä liigakauttaan pelaavalta Turuselta. Kentällisen sielu ja joukkueen paras pelaaja on Veera Kauppi, mutta jos Suomi meinaa MM-kultaan asti päästä, niin juuri tämän kentällisen pitää kokonaisuutena johdattaa Suomi siihen saavutukseen.

MM-kisojen seurantaohjeet tässä

Aikaero- ja aikatauluhaasteista huolimatta Pääkallo pyrkii julkaisemaan Lasse Kurrosen viime hetken kuulumisia vielä perjantain aikana.