Salibandyliiton täksi kaudeksi lanseeraamasta kevytfarmista löytyy harmittavan vähän konkreettista tietoa. Pääkallo päättikin pureutua aiheeseen ja selvittää, mitä kevytfarmisopimus tarkoittaa ja miksi se on herättänyt ihmetystä pelaajien keskuudessa.
Kevytfarmi on pohjoisen alueen (Pohjois-Suomi ja Pohjanmaa) käyttöön tuotu uudistus, jonka tarkoituksena on turvata pelaajamäärien riittävyys alueellisesti. Tällä hetkellä kevytfarmisopimus on mahdollistettu näiden alueiden miesten 2.-5. divisioonissa sekä naisten 2.-3. divisioonissa.
Kevytfarmi voidaan sopia kahden edellä mainituissa sarjoissa pelaavan joukkueen välille. Yhdellä joukkueella ei voi olla enempää kuin yksi kevytfarmisopimus, eikä sitä voida sopia tavalliseen farmisopimukseen kuuluvan joukkueen kanssa. Pelaajamäärä kevytfarmissa on rajoitettu niin, että yhdessä ottelussa toisen osapuolen kokoonpanossa voi olla merkittynä entintään viisi kenttäpelaajaa ja yksi maalivahti. Näitä pelaajia ei tarvitse nimetä erikseen. Joukkueessa R-pelaajina olevia ei voi käyttää kevytfarmissa.
Kevytfarmisopimuksen tarkoituksena ei ole kilpailullisen edun tavoittelu, vaan lajiharrastamisen turvaaminen alueilla, joissa pelaajamäärät ovat haasteellisia. Sopimuksen ansiosta pelaajapulasta kärsivien joukkueiden ja/tai seurojen välisellä yhteistyöllä voidaan mahdollistaa pelaajien riittävyys joukkueissa ja tätä kautta säilyttää sarjojen elinvoimaisuus.
Kevytfarmisopimuksen kirjaamismaksu on 240 euroa molemmilta sopimusosapuolilta ja sopimuksen muodostamisen takaraja on 31.12. Sopimus on voimassa runkosarjassa.
Miksi te solmitte kevytfarmisopimuksen seuranne Merikoski SBT:n naisten 2. ja 3. divisioonajoukkueiden välille, edustuksen (2.div.) pelaaja ja kakkosjoukkueen (3.div.) valmentaja Roosa Sarajärvi?
– Naisten kakkosjoukkueemme mietti pitkään tuota kevytfarmin sopimista ja ensin oltiin, että me ei tarvita sitä. Mutta sitten ensimmäisten sarjapelien lähestyessä alkoi flunssakausi, mikä kaatoi meidän pelaajia ja ensimmäiseen turnaukseen oli lähdössä ainoastaan yhdeksän kenttäpelaajaa ja yksi maalivahti. Valmentajana koin, että tuolla määrällä pelaajia ei turnaukseen ole mahdollista lähteä. Joten kevytfarmi tuli tässä kohtaa sitten oleelliseksi ja laitettiin sopimus pystyyn seuramme naisten edustusjoukkueen ja kakkosjengin kanssa.
– Kakkosjoukkueessamme on ainoastaan yksi maalivahti ja kevytfarmisopimuksen ansiosta saamme jatkossa turnauksiin kaksi maalivahtia, eikä hätätapauksessa tarvitse laittaa maaliin kenttäpelaajaa.
– Joukkueissamme pelataan aina lähtökohtaisesti niin, että kakkosjoukkueen (3.div.) pelaajat pelaavat omat pelinsä ja edustusjoukkueen (2.div.) pelaajat tulevat vain tarvittaessa täydentämään poissaoloja.
Minkälaista palautetta olet kuullut joukkueilta kevytfarmista?
– Meidän joukkue on ollut kevytfarmisopimukseen tyytyväinen, sillä sopimuksen ansiosta peleihin saadaan vaihtopelaajia ja ehjemmät ketjut. Kevytfarmisopimus on myös tiivistänyt yhteistyötä joukkueiden välillä.
– Pelikenttien käytävillä kuuluu hieman supinaa ja mietintää toisilta joukkueilta, että sopimusta käytetään siihen, että ”2.divisioonan pelaajat” tulevat ratkomaan pelit alempaan sarjaan. Jokaisella joukkueella pohjoisessa on kuitenkin tämä sama oikeus kevytfarmisopimuksen solmimiseen, enkä koe että tilanne olisi mitenkään ”epäreilu”.
– Seuramme miesten edustusjoukkueen valmentaja Timo Ijäs totesi mielestäni hyvin, että aloite kevytfarmin mahdollistumiseen on tullut pohjoisen joukkueilta ja se hyödyttää kaikkia joukkueita välillisesti, koska loppupeleissä harrastajamäärissä ”kilpaillaan” samoista pelaajista seurojen kesken. Farmin tarkoitus ei ole tehdä ”kilpavarustelua”, vaan turvata pelaajamäärät turnauksiin ja harjoitteluun.
Salibandyliiton pohjoisen alueen aluepäällikkö Olli Junttila, miksi kevytfarmisopimus lanseerattiin?
– Pelaajien vähentyminen on näkynyt erityisesti alasarjoissa, joissa on paljon kaveriporukoiden joukkueita ja lopettavien pelaajien korvaaminen on haastavampaa. Joukkueessa voi olla hyvä runko, mutta se niin sanottu kynnysraja (15-20 pelaajaa) ei aivan täytykään ja joukkue voi päätyä tämän vuoksi lopettamaan toimintansa. Kevytfarmisopimus mahdollistaa kahdelle joukkueelle pelaajien lainaamisen sopivissa määrin. Tämän ansiosta joukkueet saavat kokoonpanoihin tarvittavan määrän pelaajia.
Onko tieto kevytfarmisopimuksen mahdollisuudesta tavoittanut joukkueet ja ovatko joukkueet osanneet sitä hyödyntää?
– Kevytfarmisopimuksesta on pyritty tiedottamaan Pohjois-Suomen ja Pohjanmaan alueen joukkueita, joita kevytfarmi koskee. Valitettavasti tiedotteet eivät välttämättä tavoita kaikkia, sillä kaikissa joukkueissa ei seurata aktiivisesti sosiaalista mediaa ja sähköpostitiedotteiden välittäminen eteenpäin jää viime kädessä seurojen vastuulle.
– Mikäli kevytfarmisopimukseen liittyen tulee kysyttävää, voi minuun myös olla yhteydessä. Suosittelen yhteydenottoa etenkin silloin, jos joukkue kamppailee pelaajamäärän vähyyden kanssa ja pohtii toiminnan lopettamista.
– Kevytfarmisopimuksia on solmittu 15 kappaletta (16.11. mennessä) ja niitä on sovittu pitkin syksyä. Pelaajavaje voi iskeä vasta kauden aloituksen jälkeen, minkä vuoksi mahdollisuus sopimuksen teolle on haluttu jatkaa vuoden loppuun asti (31.12.)
Minkälaista palautetta kevytfarmista on tullut? Ovatko joukkueet ihmetelleet uudistusta?
– En ole vielä varsinaisesti kysynyt palautetta, sillä kevytfarmi on ollut käytössä vasta hetken aikaa, mutta palautetta on tarkoitus kysyä joukkueilta vielä tämän kauden aikana.
– Olen seurannut kevytfarmisopimuksia tehneiden joukkueiden sijoituksia, eikä niistä ole ollut havaittavissa, että kevytfarmisopimusta olisi käytetty kilpailullisen edun tavoitteluun. Pitää kuitenkin muistaa, että nyt puhutaan harrasteurheilusta, jossa ollaan hakemassa mieluisaa vastinetta omalle ajalle ja rahalle.
– Riski kevytfarmisopimukseen väärinkäyttöön on toki olemassa, mutta koen sen olevan pieni hinta siihen nähden, miten merkittävä etu kevytfarmi on joukkueiden pelaajavajeen ratkaisemiseksi ja sarjojen elinvoimaisuuden turvaamiseksi.