Liponen hätisti apinan koko KrP:n harteilta – ”Ensimmäinen ajatus oli: viimein!”

Vili Liposen maali aloitti KrP:n kultajuhlat. Kuva: Henri Keränen

Suomen Cupin miesten finaalista Nokian KrP:n ja SPV:n välillä saatiin aikamoinen trilleri ja ratkaisua haettiin jatkoajalta.

Valokeilaan astui KrP:n 29-vuotias Vili Liponen, joka viimeisteli 5-4-ratkaisun ajassa 63:49. Liposen kasvoilta paistoi ottelun päättymisen jälkeen helpotus.

– Ihan mahtava fiilis, Liponen kommentoi heti pelin jälkeen.

Maalihanojen aukeamista saatiin odottaa pitkään, sillä kolmanteen erään mentiin KrP:n 1-0 johdossa. Liposen mielestä KrP oli parempi joukkue koko ottelun ajan, mutta myöntää olevansa puolueellinen.

– Näätälasien läpi katsottuna oltiin koko 60 minuuttia edellä. SPV on ihan sarjan paras roikkumaan peleissä mukana.

Vähämaalisuuteen hän löytää parikin syytä.

– Pelialusta vaikutti vähän siihen, että ei mitään taikatemppuja voitu tehdä. Kenttä oli kupruillaan ympäriinsä, joten joutui aika simppeliä peliä pelaamaan. Monesti yksittäiset finaalit on tälläisiä, ettei ole mitään maalijuhlaa, Liponen toteaa.

Cup-mestaruus ei ollut Liposelle uran ensimmäinen: hän voitti kultaa myös 2016 Happeen riveissä. Tämän vuotista mestaruutta hän arvostaa korkeammalle.

– Pelasin toista liigakautta silloin. Minulla oli aljon pienempi rooli ja olin paljon nuorempi silloin. Ehkä niiden vuoksi siitä ei osannut silloin nauttia yhtä paljon kuin olisi pitänyt, hän muistelee.

Vaikeuksien kautta cup-mestaruuteen

Mestaruus ei tullut Nokian KrP:lle helpolla. Viimeiseen viiteen kauteen mahtuu kaksi hävittyä cup-finaalia, kaksi liigahopeaa ja yksi liigapronssi. Liposen mukaan hänen jatkoajalla tekemä ratkaisumaali heittää valtavan apinan koko joukkueen harteilta

– Ensimmäinen ajatus oli: ”viimein!”. Meistä on puhuttu paljon, että osataanko me voittaa pokaaleja, ja varmasti tuo kritiikki on ollut aiheesta. Nyt sen keskustelun voi hetkeksi unohtaa, Liponen toteaa.

Ilman henkilökohtaisia vaikeuksiakaan ei Liponen päässyt pisteeseen, jossa hän ratkaisee Suomen Cupin mestaruuden jatkoajalla. Kahta viime kautta ovat varjostaneet loukkaantumiset. Hän kokee suurta kiitosta joukkuekavereidensa tukea kohtaan.

– Parasta itselle tässä on kyllä, että pääsi kokemaan tämän juuri tämän porukan kanssa, joka minua on tukenut näiden viimeisen kahden vuoden aikana. Se on minulle tärkeämpää kuin tämä mitali kaulassa, hän sanoo.

Legendan cup-jäähyväiset

Yksi liigan suurimmista legendoista, Henri Johansson, ilmoitti viime vuoden lopulla lopettavansa uransa tähän kauteen. Pitkä ura sai kauniin päätöksen ainakin Suomen Cupissa, kun yhteensä 14 kautta Näätäpaidassa ilman pokaaleja pelannut Johansson sai viimein himoitsemansa pystin.

Edellisestä joukkuemestaruudesta oli ehtinyt vierähtää 20 vuotta, jolloin hän voitti Suomen Cupin Classicin kanssa.

– Ei se heti perään tullut, Johansson naurahtaa.

– Tässä on niin pitkä pätkä vedetty ilman palkintoa Näätien kanssa. Tämä on todella arvokas, hän toteaa.