Neljäs valinta maailman parhaaksi pelaajaksi häkellytti Veera Kaupin: ”Todella vaikea sisäistää”

Veera Kauppi valittiin uransa neljännen kerran maailman parhaaksi. Kuva: Henri Keränen/salibandy.fi

Keskiviikkona ruotsalainen Innebandymagazinet julkaisi valintansa vuoden 2023 parhaiksi pelaajiksi.

Miehissä kunnia osui Ruotsin Emil Johanssonille. Naisissa palkinnon voitti Veera Kauppi neljättä kertaa urallaan. Suomalaishyökkääjä oli erittäin otettu valinnastaan.

– Aika vaikeaa uskoa että se on totta. Todella hienoa tulla jälleen valituksi ja se on henkilökohtaisella tasolla joukkuelajissa isoin juttu mitä voi saavuttaa. Tällä kertaa se valinta tarkoittaa myös vähän enemmän itselle, kun muutama viime vuosi on ollut vaikeampaa. Todella hienoa, että sai tällaisen palkinnon sille työlle mitä tässä on tehnyt, hän sanoo.

2023 oli Kaupille menestyksekäs vuosi myös muiden palkintojen saralla. Vaikka maajoukkuepaidassa Singaporen MM-kisoista oli kotiin tuomisina vain hopeamitali, valittiin hänet kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Seurajoukkuepaidassa Thorengruppenin riveissä Kauppi voitti sekä Ruotsin mestaruuden että Champions Cupin.

Kaupin edellinen valinta vuoden pelaajaksi oli vuodelta 2021. Valintojen välinen vuosi, 2022, meni loukkaantumisten kanssa painiessa. Näiden loukkaantumisten käsittely ja salibandyn parista pois olo kuntoutusten takia oli henkisesti Kaupille raskasta.

– Kun ei ole pystynyt harjoittelemaan yhtä paljon, ja kun ei ole pelillinen taso ollut aivan samaa mitä haluaisi, niin on se henkisesti ollut aika rankkaa. Omat odotukset ovat niin korkealla. Olen todella kilpailuhenkinen ja haluan aina kehittyä. Silloin kun tulee se tunne, että ei ole saanut vietyä itseään eteenpäin, ottaa se todella koville henkisesti.

– Itseluottamuskaan ei palaudu ihan hetkessä pidemmän loukkaantumisen jälkeen. Esimerkiksi kun pari vuotta sitten mursin ranteeni, niin siitä paluu ottaa koville kun tietää, ettei ole täysin 100-prosenttisessa iskussa. Niiden kanssa on pitänyt tehdä paljon töitä oman pään sisällä. Ne ovat erittäin opettavaisia hetkiä, Kauppi kertoo.

Kaupin ensimmäinen valinta vuoden pelaajaksi on jopa vuodelta 2017, jolloin hän oli vasta 20-vuotias. Hän on tehnyt jo pitkän uran aivan salibandyn absoluuttisella huipulla, ja toivoo pysyvänsä siellä jatkossakin. Resepti menestykselle on Kaupille selvä.

– Paljon työtä se vaatii. Monia, monia tunteja mailan ja pallon kanssa. Minulla on kova kilpailuvietti, joten jostain sieltä se lähtee. Tietysti pitää antaa tunnustusta myös joukkue- ja ketjukavereille. Meidän joukkuetreeneissä on aina todella kova taso, siellä saa monien muiden huippupelaajien kanssa treenata viikoittain, hän sanoo.

26-vuotias Kauppi nousi neljännellä voitollaan tasoihin ruotsalaisen Anna Wijkin kanssa eniten Vuoden pelaaja-palkintoja voittaneeksi naiseksi. Yhteensä eniten valintoja on Mika Kohosella (5), jonka saavuttaminen on Kaupille täysin realistinen mahdollisuus. Heti tuoreen valinnan jälkeen Kauppi myöntää, että asian sisäistämisessä tulee kestämään aikaa.

– Todella vaikea edes sisäistää sitä. Vielä kun omaa uraa on toivottavasti monia kausia jäljellä, niin ehkä tätä ei pysty ymmärtämään ennen kuin ura on ohi ja kiikkustuolissa sitä miettii. Totta kai ymmärtää, että se on todella iso juttu. Anna Wijk on niin iso nimi salibandyssä, että on vaikea uskoa, että on päässyt tallaisessa asiassa hänen rinnalleen, Kauppi sanoo ylpeänä.