Salibandyn sanakirja: Pelimiesten kymppi

Sanakirjassa vuorossa myyttinen pelimiesten kymppi. Kuva: Anssi Koskinen

Salibandyn sanakirjassa perataan salibandysanastoa artikkeleiden muodossa.

Pelimiesten- ja pelinaisten kymppi on jäänyt lajitermistöön. Nimellä viitataan ottelun viimeiseen kymmeneen minuuttiin, ja siihen, että otteluita ratkottaisiin eritoten viimeisellä kympillä, jolloin kovimmat pelurit nousevat esille.

Jonne Lehtimäki tarkasteli Pelimiesten kympin etymologiaa ja tilastollista paikkaansapitävyyttä pudotuspeleihin liittyen vuonna 2018. Lehtimäen kirjoituksessa nousi esille kiinnostavia asioita, kuten tämä loppupäätelmä:

Mitä tästä kaikesta olemme viisastuneet? Käytännössä voidaan sanoa, että pelimiehen- ja pelinaisen kymppi voidaan tilastojen valossa surutta jättää ainakin pudotuspeleissä lajisanaston ulkopuolelle. Otteluita on miesten pudotuspeleissä ratkaistu tasaiseen tahtiin toisen erän ensimmäisestä puoliskosta lähtien ja naisten pudotuspeleissä ensimmäisen erän lopusta alkaen. Maaleja viimeistellään keskimäärin eniten ottelun viimeisen kymmenen minuutin aikana ja se saattaa olla live-vedonlyönnin näkökulmasta mielenkiintoinen seikka, mutta jos tilastoa perustellusti puhdistetaan ei määrä enää oleellisesti eroa muista kymmenen minuutin jaksoista.

Pääkallo kerää lajisanastoa ”Salibandyn sanakirja” -artikkeleiden alle. Tarkoituksena on kerätä lajisanastoa mahdollisimman kattavasti, ja alustava pohja on tehty parinkymmenen termin osalta. Ainakin alkajaisiksi sanastoa julkaistaan artikkelimuodossa, mutta kaipaamme apua ja osallistumista myös lukijoilta.

Salibandysanastoa voi ehdottaa foorumilla olevassa ketjussa, ja samalla voi vääntää peistä sanastosta, joka on varmasti useimmille lajiseuraajille ennestään tuttua.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen