Viittaus ”kuuluisaan jätesäkin pohjaan” aiheutti Mäkelälle varoituksen – yksi kurinpitäjä eri mieltä

Kuva: F-liiga

Salibandyliiton Kilpailu- ja kurinpitoryhmä (KKR) on antanut EräViikinkien päävalmentaja Miro Mäkelälle varoituksen viime viikonlopun tapahtumista.

Mäkelä arvosteli SPV-EräViikingit -pelin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa erotuomariparia.

– Se täytyy tässä kohtaa sanoa, että siellä on kolmas joukkue siellä kentällä ja en tiedä oliko sieltä kuuluisalta jätesäkin pohjalta, mutta järkyttävä suoritus tuomariparilta. Käsittämättömiä vihellyksiä jatkoajalla muun muassa.

– Voi olla toki, että mä en ymmärrä salibandyn sääntöjä enää nykypäivänä, mutta esimerkiksi tilanne mikä me haastettiin, jos sä noin saat pelata niin sit mä en osaa sääntöjä. Mä oon väärässä paikassa. Todella huono suoritus heiltä ja tietyllä tavalla pilasivat hyvän urheilutapahtuman, ja olivat aika isossa osassa, kun pisteitä ratkottiin, päävalmentaja tykitti.

KKR antoi varoituksen äänin 2-1 ja perusteli päätöstään näin:

Kilpailu- ja kurinpitoryhmä katsoo Mäkelän viittauksen ”kuuluisan jätesäkin pohjaan” viittaavan salibandyssa tällä kaudella syntyneeseen ja yleistyneeseen sanontaan, jota itsessään voidaan pitää loukkaavana. Mäkelä on esittänyt ilmaisun kysymyksen muodossa eikä suorana väitteenä ottelun erotuomareihin liittyen. Kilpailu- ja kurinpitoryhmä katsoo kuitenkin, että jo pelkästään loukkaavaksi katsottavan ilmaisun ”jätesäkin pohjalta” ottaminen esiin yksittäisen ottelun erotuomareihin liittyen on omiaan loukkaamaan kyseisiä erotuomareita henkilöinä.

Tällainen henkilöihin kohdistuva arvostelu ei kuulu sananvapauden piiriin vaan on epäasiallista käytöstä. Kilpailu- ja kurinpitoryhmä katsoo Mäkelän käyttäytyneen pääsarjojen sarjamääräysten 53 §:n 3-kohdan tarkoittamalla tavalla epäurheilijamaisesti, kun hän on ottanut ilmaisun ”jätesäkin pohjalta” esiin ottelun erotuomarien yhteydessä. Vaikka kysymyksessä onkin lajin piirissä syntynyt ja yleistynyt sanonta, se ei oikeuta käyttämään tällaista luonteeltaan loukkaavaa ilmaisua toisista henkilöistä.

Eri mieltä päätöksestä oli Mika Hilska, joka oli myös ymmärtänyt ”jätesäkin pohjaan” viittaamisen:

Katson, että vaikka Miro Mäkelä erotuomareita koskevassa puheenvuorossaan mainitsee ”jätesäkin pohjan”, hän ei väitä ottelun erotuomareiden olleen jätesäkin pohjalta tai muutoinkaan tarkoita loukkaavalla tavalla yhdistää erotuomareihin jätteisiin liittyviä kielteisiä mielikuvia. Sen sijaan kyseessä on ollut puheenvuoron joukkueen
esityksestä erotuomarien suoritukseen siirtävä johdantolause, jossa ironisesti viitataan lajissa viime viikkoina laajasti käytettyyn tapaan kehystää erotuomareita koskeva keskustelu maininnalla ”jätesäkin pohjasta”.

Ilmaisu ”järkyttävä suoritus tuomariparilta” on puolestaan melko tavanomainen kansanomainen tapa sanoa, että erotuomarit eivät arvioijan mielestä onnistuneet niin hyvin kuin puhuja olisi toivonut ja olettanut. Siksi katson, että vaikka Mäkelän erotuomareiden ratkaisuihin kohdistuneen kritiikin olisi voinut muotoilla korrektimmin, se ei kohdistu erotuomareihin henkilökohtaisesti eikä sitä ole esitetty tavalla, jota olisi pidettävä objektiivisesti katsoen loukkaavana.

Viittaaminen jätesäkkeihin alkoi Jonne Junkkarisen lausunnosta, jota mikään taho ei vienyt kurinpidon tarkasteluun. Kohusta johtuen sanapari jäi elämään.

Koko päätös täällä