Järvikankaan pelikiellon perustelut julki – ”Hän vaarantaa vastustajan turvallisuuden”

Kuva: F-liiga

Aiemmin viikolla julkaistiin SPV:n Viljami Järvikankaan kahden ottelun pelikielto.

Maanantaina ei kuitenkaan vielä julkaistu perusteluita. Ohessa olevien perusteluiden perusteella Tapiolan hallin rakenteilla oli vaikutusta päätökseen.

Kurinpitodelegaatio tiivistää päätöksen perustelut seuraavasti:

Tilanne tapahtuu keskialueella SPV:n vaihtoaition edessä. Oilersin Pekari ehtii irtopalloon ensin ja SPV:n Järvikangas jää tilanteessa hieman jälkeen. Järvikangas työntää Pekaria selästä kohti vaihtoaitiota ja kontaktin johdosta Pekari kaatuu laitaa vasten. Erotuomarit tuomitsevat tilanteesta pelirangaistuksen väkivaltaisesta fyysisestä pelaamisesta.

Voimassa olevien fyysisen pelin linjausten mukaisesti selän puolelta tulevissa kontakteissa otetaan huomioon sekä kontaktin voimakkuus että sen mahdolliset seuraukset. Jälkimmäisen osalta on huomioitava erityisesti se, millaisen riskin selästä tuleva kontakti voi aiheuttaa. Tämän osalta on otettava huomioon mm. kanssapelaajat, rakenteet tai kaukalon laidat, joihin rikottu pelaaja voi törmätä.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että Järvikangas jää tilanteessa selvästi jälkeen ja työntää Pekaria selästä vaihtoaitiota kohden. Kontakti ei ole voimaltaan kovin kova ja Järvikangas jättää selvästi työntöliikkeen kesken. Kontakti tulee kuitenkin suoraan Pekaria selkään ja niin lähellä laitaa, että työnnön voimasta Pekari joko kaatuu tai joutuu heittäytymään laitaa päin, ettei törmäisi hallitsemattomasti laitaan tai vaihtopenkillä oleviin pelaajiin.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että vaikka Järvikankaan kontakti ei ole voimakas, se on annettujen fyysisten pelin linjausten mukaisesti vaarallinen. Järvikankaan työntäessä Pekaria selästä laitaa ja vaihtoaitiota päin hän vaarantaa sekä Pekarin että vaihtopelaajien turvallisuuden. Toisaalta kontakti on sen verran kaukana laidasta, että Pekarille jää hieman aikaa reagoida kontaktiin. Kurinpitodelegaatio toteaa kuitenkin, että vaikka Pekari ei tilanteessa loukkaannu, Järvikankaan on täytynyt tilanteessa ymmärtää, että hän vaarantaa vastustajan turvallisuuden ja hänen tekonsa olisi voinut johtaa vastustajan loukkaantumiseen erityisesti ottaen huomioon kaukalon laidan ja vaihdossa olevien pelaajien läheisyyden.

Kurinpitodelegaatio määrää Järvikankaalle kahden ottelun pelikiellon.

Koko päätös täällä