Lastikalle yhden ottelun pelikielto – Happeen vastineessa vinoiltiin kurinpitäjälle

Kuva: F-liiga

Salibandyliiton kurinpitodelegaatio määräsi Ville Lastikalle yhden ottelun pelikiellon Classic-Happee-puolivälieräsarjan kuudennen pelin tapahtumista.

Lastikka kärsii pelikieltonsa lauantaina pelattavassa Classic-Nokian KrP-välieräpelissä. Delegaatio perusteli päätöstään näin:

Tilanteessa Classicin Lastikka ja Happeen Kuisma juoksevat keskialueella irtopallon perään lähes rinnakkain. Kuisma kurottaa ja yrittää mailallaan lyödä palloa eteenpäin joukkuetoverilleen. Samalla Lastikka tekee leikkaavan liikkeen Kuisman ja pallon väliin osuen samalla olkapäällään Kuismaa poskeen/leukaan. Erotuomarit tuomitsevat tilanteesta videotarkistuksen jälkeen Lastikalle pelirangaistuksen väkivaltaisesta fyysisestä pelaamisesta.

Kurinpitodelegaatio pohjaa osaltaan päätöksensä voimassa oleviin fyysisen pelin linjauksiin pääsarjoissa ja eritoten materiaalin videoon numero 9.

Yhteneväistä esimerkkitapaukselle ja nyt käsittelyssä olevalle tapaukselle on, että molemmissa tapauksissa on kahden pelaajan välinen irtopallon tavoittelutilanne. Edellä oleva pelaaja leikkaa toisen pelaajan ja pallon väliin nojaten/ponnistaen toista pallosta kamppailevaa pelaajaa kohti. Seurauksena on vaarallinen pääosuma. Esimerkkitapaus eroaa nyt käsittelyssä olevasta tapauksesta siinä, että esimerkkitapauksen tilanteessa leikkaava liike on voimakkaampi ja rikkova pelaaja myös nostaa kyynär-päätään ja tehostaa näin kontaktia.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Lastikan toiminta tilanteessa on sinänsä pelinomaista, että hän pyrkii liikkeellään estämään Kuisman pääsyn pallolle. Lisäksi aiheutuneeseen pääosumaan vaikuttaa osaltaan Kuisman kurotus, jonka vuoksi hänen päänsä on juuri ennen kontaktia siirtynyt eteenpäin ja alemmas.

Kurinpitodelegaatio toteaa kuitenkin, että Kuisman toiminta on tilanteessa ollut kohtuudella ennakoitavissa, kun hän on hieman taaempaa tullessa pyrkinyt pelaamaan irtopalloa kurottamalla ja syöttämällä pallon edessään olevalle joukkuetoverilleen. Kurinpitodelegaatio katsoo, että Lastikan on täytynyt ottaa tietoinen riski tehdessään voimakkaan leikkaavan liikkeen Kuisman eteen olkapää edellä. Lastikan on siten katsottava vastaavan aiheutuneesta päähän kohdistuneesta kontaktista.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että vaikka Lastikan ei voida katsoa tarkoituksellisesti taklaavan Kuismaa päähän, hänen on pitänyt mieltää tilanteessa toimintansa aiheuttaman riskin vastustajan turvallisuudelle. Edelleen kurinpitodelegaatio katsoo, että Lastikka olisi voinut pelata tilanteen toisin ilman vaaran aiheuttamista vastustajalle.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että Lastikka on käyttäytynyt pääsarjamääräysten 53 §:n kohdassa 3 määritellyllä tavalla vaarallisesti ja väkivaltaisesti siten, että hänelle on määrättävä 54 §:ssä määrätty rangaistus.

Kurinpitodelegaatio määrää Classicin Lastikalle yhden ottelun pelikiellon.

Sarjassa otettiin myös paljon kierroksia erinäisistä kurinpitotapauksista. Happeen caps lockilla ryyditetyssä Lastikan tapausken vastineessa annettiin muun muassa palautetta kurinpitäjä Timo Toivoselle, joka on yksi kolmen hengen delegaation jäsenistä:

”No niin, nyt päästään mittaamaan kurinpidon linjakkuutta. Hienoa. Sipronen-Salo olkapää-olkapää tilanteesta langetettiin yhden pelin kielto Siproselle, kun Sipronen syyllistyi TARPEETTOMAAN kontaktiin, joka tuomittiin lajiin kuulumattomaksi teoksi. Kyseisessä Sipronen-Salo tilanteessa kurinpidon perusteluissa Sipronen ei huomioinut kanssapelaajan turvallisuutta ja hänen olisi pitänyt pelata tilanne toisin kurinpidon mielestä. Hän teki odottamattoman kontaktin juoksuvauhdissa olevaan pelaajaan aiheuttaen potentiaalisen loukkaantumisriskin ottamalla kontaktin (HUOM! olkapää-olkapää kontakti).

Tässä kyseisessä Lastikka-Kuisma tilanteessa Classicin pelaaja Ville Lastikka syyllistyy TÄYSIN SAMANLAISEEN, TARPEETTOMAAN kontaktiin Happeen Kuismaan. Kontakti on samalla lailla odottamaton, mutta sillä erotuksella, että kontakti ei ole olkapää-olkapää kontakti, vaan olkapääpää kontakti, jolloin loukkaantumisriski päävamman suhteen on vielä suurempi kuin Siprosen tuomiossa. Täysin tarpeeton kontaktin haku Lastikalta. Lastikka olisi voinut huomioida tilanteessa kanssapelaajan turvallisuuden ja pelata tilanteen toisin, ilman minkäänlaista kontaktia tai olla kohdistamatta kontaktia Happeen Kuisman pään seudulle. Classicin Lastikka vielä korostaa ylävartalon liikkeellä kyseistä kontaktia Happeen Kuismaan, joka tekee tilanteesta erittäin törkeän verrattuna vastaavaan Sipronen-Salo tilanteeseen. Tilanteesta aiheutuu erittäin suuri päävamman loukkaantumisriski Happeen Kuismalle.

Tähän asti sarjan kaikissa kurinpitodelegaation tuomioissa Tinde Toivosen ääni on kääntynyt Classicin suuntaan. Nyt jännitämme saunalla koko joukkueen kanssa juomien ja popcorn-astioiden äärellä, mihin erityisesti hänen äänensä tässä kyseissä tilanteessa kallistuu. Hyvää kesää kurinpitodelegaatiolle!”