Pääkalloennakko: LASB pidensi kauttaan parilla viikolla – Oilers jatkaa vahvaa kauttaan

Tatu Havula oli LASBin runkosarjan tehopelaaja pistein 12+21. Kuva: Anssi Koskinen

Miesten F-liigan pudotuspelit käynnistyvät keskiviikkona Oilers-LASB-puolivälieräsarjan osalta.

Oilers lähtee sarjaan runkosarjan voittajana, kun LASB nousi päätöskierroksella OLS:n ohi ja oli kahdeksas.

Missä joukkueet onnistuivat runkosarjassa?
Missä Oilers erityisesti onnistui runkosarjassa, oli koko kolmen kentän peluutus ja materiaalin laajuuden hyödyntäminen. Se tuki myös joukkueen tasaista suoritustasoa läpi kauden. Kolmen kentällisen roolitukset ja yhteissävelet löytyivät peleissä käytännössä silloinkin, kun osa avainpelaajista oli poissa kokoonpanosta.

LASB löysi runkosarjan viimeisellä kolmanneksella oikeanlaiset kentälliset ja reippaasti parantunut maalivahtipeli a’la Santtu Pohjonen johdatti LASBin kiriin, jossa lahtelaisten pää kesti töllö kertaa. LASB onnistui siis löytämään oikeanlaisen positiivisen kierteen, vaikkei ollut pelilliseltä tasoltaan juuri aiempaa kummoisempi. Tätä tukivat edellä mainitut seikat maalivahtipelistä ja roolituksista.

Missä joukkueet epäonnistuivat runkosarjassa?
Oilers epäonnistui erityisesti alivoimalla, jos katsotaan päästettyjä maaleja (nurinkurisesti se myös osui eniten alivoimalla). Joukkue oli päästettyjen suhteen runkosarjan 9. paras. Täten sen alivoima% 56,3 oli heikoin pudotuspelijoukkueista. Kepeästi voisi lisätä, että Oilers epäonnistui myös Classicin voittamisessa, mikä on kuitenkin joukkueen päävastustaja mestaruustaistossa.

LASBin hyökkäyspeli ei ollut edelleenkään mitään suurenmoista ilotulitusta. Ainoastaan jumbojoukkue FBC Turku teki vähemmän maaleja kuin LASB, joka osui 130 kertaa 33 peliin. Syy tehottomuuteen on myös se, että LASB ei pelityylillään tuota juurikaan maalipaikkoja.

Onnistuja?
Oilersissa on ilmiselviä onnistujia paljonkin, mutta tiskin alta nostetaan esille Tuomas Iiskola. Iiskola rikkoi kolmannen kerran urallaan 50 pisteen rajan runkosarjasssa (30+20) ja oli selkeästi joukkueensa tehotilaston kärki lukemalla +49. Monipuolinen Iiskola paransi pistesaldoaan jopa 19 pistettä.

Pohjosta jo kehaistiinkin, ja oli yksittäisenä pelaajana merkittävä, mutta loppukauden kirin osalta voidaan nostaa melko tuntematon nimi esille. Konsta Lehtonen oli koko aiemmalla liigaurallaan iskenyt 73 peliin tehot 12+4. Tällä kaudella Lehtonen naulasi viimeiseen 12 peliin vuonna 2024 tehot 9+3. Vain 18 peliä pelannut Lehtonen oli LASBissa harvinainen pelaaja siinä mielessä, että ainoana enemmän pelanneena hänen tehotilastonsa ei ollut pakkasella. Lehtoseen ruumiillistuu niitä asioita, jotka lohksahtivat loppukauden LASBissa paikoilleen roolituksesta lähtien.

Pelaaja, jolta voi odottaa enemmän?
Oilersissa enemmän voi odottaa muutamaltakin huippuyksilöltä, mutta tässä kategoriassa nousee esille Markus Markkola. Markkola kärsi kyllä poissaoloista ja pelasi vain 20 peliä, mutta taitopelaajalle saldo 8+16 ei ole parhaiden vuosien tasoa. Toki Markkolan rooli Oilersissa on myös pienentynyt joukkueen koventuessa, mutta parempaakin uskaltaa odottaa.

Nuori Tiitus Salokangas aloitti kauden hyvin ja oli maajoukkueen mukana syyskaudella. Joukkueen potentiaalisimman pelaajan pistesaldo viimeisessä 13 ottelussa oli vaatimaton 3+4. Kun LASB ei oikein pärjää hyökkäyspäädyssä, vaadittaisiin juuri Salokankaan tyyppisiltä pelaajilta jopa hiukan taikatemppuja, jotta joukkue voisi haastaa Oilersin.

Näin pelataan
Ke 13.3. Oilers – LASB klo 18.30, Tapiolan Urheiluhalli
La 16.3. LASB – Oilers klo 18.30, Suurhalli Areena
Ma 18.3. Oilers – LASB klo 18.30, Tapiolan Urheiluhalli
To 21.3. LASB – Oilers klo 18.30, Suurhalli Areena
Tarvittaessa:
Pe 22.3. Oilers – LASB klo 18.30,Tapiolan Urheiluhalli
Su 24.3. LASB – Oilers klo 18.30, Suurhalli Areena
Ti 26.3. Oilers – LASB klo 18.30, Tapiolan Urheiluhalli

Kumpi jatkaa?
Oilers jatkaa kauttaan välieriin voitoin 4-0. LASBin ainoa jonkinlainen ase Oilersia vastaan on huippuvahti Pohjonen, mutta muilla osa-alueilla Oilers on lähtökohtaisesti rutkasti edellä.

Jos haluat tietää pudotuspelisarjoista laajemmin, niin kannattaa ottaa kuunteluun tuorein KalloCast, jossa perataan puolivälierät tarkemmalla kammalla ja pelillisesti syvällisemmin. Tekstiennakot ovat johdatuksia laajempiin ennakoihin.

Voit kuunnella ohjelmaa joko Patreonista tai Spotifysta. Joka toinen viikko julkaistaan Ylijohtavan aitio -keskusteluohjelmaa samalla tilillä. Tilaa molemmat ohjelmat kuunteluun viiden euron kuukausihinnalla Patreonista, niin et jää paitsi salibandymaailman olennaisimmista puheenaiheista.