Meneekö finaalisarja poikki jo tällä viikolla, Toni Lötjönen?

Asiantuntija Toni Lötjönen (oik.) ei näe merkitystä pelataanko finaaleita jäähalleissa vai ei. Kuva: Ainesmedia

Miesten F-liigan finaaleissa on pelattu kaksi finaalia, ja Classic on voittanut molemmat maalin erotuksella.

Pääkallon ja Ruudun asiantuntija Toni Lötjönen arvioi tähän mennessä nähtyjä tapahtumia ja arvioi myös tulevaa.

Classic on voittanut kaksi finaalia maalin erolla. Kertovatko lukemat totuuden kenttätapahtumista toistaiseksi?

— Tämä on maalintekopeli ja tulostaulu on tärkein sarake.

– Mutta kliseistä siihen mitä tulosten takana on. Maalin takaa on hemmetin pitkä matka maalin voittoon eivätkä kenttätapahtumat eivätkä statistiikkakaan ole tukenut sitä, että Oilers olisi kummassakaan ottelussa ollut lähelläkään voittoa.

– Molemmat ottelut ovat noudattaneet kohtuullisen samanlaista kaavaa. Classic on ollut otteluiden ensimmäiset 30-40 min niskan päällä, mutta niskan katkaisuun se ei ole kyennyt. Se on vaivannut Classicia koko kauden.

– Kakkosmatsissa sillä oli oiva momentum-paikka laittaa 4-1 ylivoimalla, mutta se oli jälleen luokatonta. Oilers kesti ja hetkeä myöhemmin kavensi pelin. Oilers on ollut omissa, varsin lyhyissä, aikaikkunoissaan jälleen kerran vaarallinen ja tehokas.

Oilersilla oletettiin olevan isoja ongelmia kuormituksen kanssa. Vastaako toistaiseksi nähty odotuksia tämän asian osalta?

– Inhokkivastaukseni: kyllä ja ei. Se on joutunut muokkaamaan rasituksen takia pelitapaansa. Toki siellä on askissa pelaajia jotka eivät myöskään ole 100% kunnossa. Puolustuspelitapa on ollut passiivisempi, prässipelaamista eikä edes pulsittamista ole juurikaan nähty ja näen että se on yksi syy miksi joukkue häviää tällä hetkellä paljon kaksinkamppailutilanteita.

– Mutta. Viimeisissä erissä ja ottelun lopuissa on korvien välistä kaivettu viimeiset bensat koneeseen ja pystytty nostamaan tasoa. Eli kyllä siellä on pohjia tehty ja sellaista fyysistä, ja toki henkistä venymistä löytynyt todella paljon.

Classicin ylivoimapelaaminen ei toimi. Onko asiassa mitään ilmiselviä kehityskohteita esimerkiksi pelaajien liikkeiden, sijoittumisen, pallon liikkumisen tai jonkin muun seikan osalta?

– Noh. Se ei oikein näytä edes ylivoimalta. Yksi pelaaja vastustajalta pois askista niin Classicin pelaajilla näyttää pallo pomppivan ja ajatus katoavan. Syöttöpeli muuttuu hitaaksi, kollektiiviset liikkeet puuttuvat, sijoitutaan niin että pelataan ylivoimaa alivoimaisesti ja niin edelleen. Ei ole yksittäistä seikkaa missä mättäisi. Niin heikko se tällä hetkellä on.

– Melkeinpä siinä katseet kääntyvät Ville Lastikkaan ja toivotaan että hän ampuu jonkun raukkiksen ylänaulaan.

Koko kauden on puhuttu eritoten Oilersin terävästä kärjestä pelaajiston osalta. Rasmus Kainulainen on syöttänyt kolme maalia, mutta yleisesti ottaen huippunimet ovat iskeneet maksimissaan maalin per mies. Classicin hyvyyttä vai Oilersin ongelma?

– Classicin hyvyyttä erityisesti. Joukkue on pystynyt omassa hyökkäyspelissään löytämään sen balanssin. Kakkoskenttä on pudottanut riskitasoaan ja ykkönen on parantanut pitkien hyökkäysten laatua merkittävästi. Tämä syö hyvin Oilersin vastahyökkäyspelaamiselta terää.

– Ja vaikka Oilers ei niin sanotusti elä pallosta ja pallonhallinnasta niin kyllähän pallo on ollut heillä luvattoman vähän. Ja silloin kun sen saavat, niin peli on ollut puskemista ja pakottamista. Oilers, ja erityisesti joukkueen tähdet, vaativat tiettyä rytmiä peliinsä ja sitä on vaikea saada kun eivät pääse pallon kanssa operoimaan ollenkaan.

Olisitko asiantuntijana antanut joukkueiden pelata kotikentillään koko sarjan, vai näetkö jäähallivaiheen hyvänä asiana?

– Niin. Lyhyttä vastausta mahdoton antaa. Itse en tykkää lähtökohtaisesti mistään pakoista. En myöskään näistä kapasiteettirajoista. Ehkä liikaakin mennään siihen, että näiden seurojen pitäisi jotenkin vastata siitä lajin “yleisestä” näkyvyydestä ja brändistä. He ovat itsensä finaaliin pelaneet. Heidän ensisijainen tavoite on pitää omasta brändistä ja kassasta huolta.

– Jos tunnustetaan realiteetit. Olosuhteet suomalaisessa sählyssä eivät ole juuri 20 vuodessa parantuneet. Me ollaan edelleen jumppasaleissa.

– Sitten jos raapaistaan sananen myös siitä yleisestä näkyvyydestä ja kaupallisuudesta. Mikä siis kiinnostaa Sählyliittoa ja F-liigaa enemmän kuin seuroja. Jokainen kuka katsoi välierien jäähalliottelut Espoosta voi todeta, että salibandy näytti noissa puitteissa aivan hemmetin hyvältä, vaikka peli ei laadullisesti ollutkaan missään katossa. Ja edelleen nämäkin lähetykset tuotettiin varsin peruskalustolla.

– Mutta. Onko näillä yksittäisillä jäähalliotteluilla minkälainen merkitys tulevaisuuteen?

Meneekö sarja poikki jo tällä viikolla? Jos, niin miksi?

– Menee.

– Oilersin takamatka pelillisesti on kuitenkin ollut niin selkeä etten löydä syitä miksi se voittaisi peliäkään.

– Organisoitu hyökkääminen ei ole ollut heidän vahvuus ja juuri sitä pitäisi nyt löytyä. Ja Classic on karsinut omalla pallollisella tekemisellään ne Öljyn vahvuudet eli vastahyökkäyspelaamisen ja tilanteenvaihdot hyvin. Tähän kun vielä lisätään, että fyysinen kuorma ja loukkaantumiset ovat vieneet Oilersilta parhaimman terän prässipelistä, aktiivisesta puolustuspelaamisesta ja kamppailupelaamisesta niin en näe tällä hetkellä syytä siihen, että espoolaiset saisivat täplääkään finaalisarjasta.

Lue myös:
Miksi Classicin ylivoima ei toimi, Juha Kivilehto? ”Kyllä mä kävisin sen varmasti heille kertomassa”
Lammi finaalisarjasta: ”En ole tippaakaan huolissani meidän kärkihevosten maalinteosta”