Pääkalloennakko: Täydessä kunnossa oleva Oilers olisi finaalien ennakkosuosikki, mutta…

Oilers juhli viime vuonna Classicin kustannuksella puolivälierissä. Kuva: Esa Takalo

Runkosarjan voittaja Esport Oilers kohtaa miesten F-liigan finaalisarjassa Tampereen Classicin, joka oli runkosarjan kakkonen.

Viime vuosien yhteisestä historiasta on paikallaan mainita, että joukkueet kohtasivat vuoden 2023 puolivälierissä ja Oilers oli parempi voitoin 4-0. Aiempina vuosina Classic on ollut selkeästi Oilersin niskan päällä. Tällä kaudella Classic oli ainoa joukkue, joka voitti Oilersin kolmesti runkosarjassa.

Vahvuus:

Oilersin hyökkäyspään tulivoima on kahden kentällisen osalta erittäin kova. Oilers lienee sarjan paras joukkue suorissa hyökkäyksissä ja vastaiskuissa. Lisäksi voisi väittää, että kaukolaukausten osalta miehistö on laadukkain ja monipuolisin. Oilersin laukaisulaatu näkyy myös ylivoimalla, joka on ollut pudotuspelien tehokkainta.

Classicilta löytyy parhaimmillaan sarjan laadukkain pallollinen peli. Varsinkin sen kakkosviisikko pystyy pyörittämään peliä hyvinkin pitkiä aikoja hakien ratkaisua. Classicin kakkosen peli oli välierissä loppua kohden sekä tuottavaa että vastustajan fyysistä valmiutta kuluttavaa.

Kysymysmerkki:

Pelaajien fyysinen kunto on Oilersin kohdalla kaikkein isoin kysymysmerkki. Joukkueella on ollut runsaasti loukkaantumisia ja välierissä näytti, että osa pelaajista pelaa puolikuntoisena. Oilers on myös fyysisesti vahva, mutta raskasrakenteinen joukkue, jonka joka näytti hiukan piiputtavan Indians-välierissä. Osin varmasti siksi, että loukkaantumisten vuoksi toisten kuormitus on ollut isoa. Kahden päivän tauko ennen finaaleita ei auta asiassa.

Erikoistilannepelaaminen voi olla lopulta merkitsevä tekijä finaaleissa, ja sen suhteen Classic on ollut luvattoman heikko toistaiseksi. Finaaleissa ratkaisee kliseisesti pienetkin asiat, ja Classicin pitää tässä asiassa parantaa reippaasti. Välierissä se onnistui jo hiukan paremmin. Joukkueiden välinen kontrasti ylivoimalla menee reippaasti Oilersin laariin, ja voi ratkaista otteluita.

Onnistuja:

Rasmus Kainulainen nosti tasoaan välierien edetessä. Kainulaistakin vaivaa jokin fyysinen vamma, mutta esitykset olivat silti pirteitä. Kainulainen on parhaimmillaan todella laadukas laitahyökkääjä, ja jos välierien lopun vire jatkuu, on Kainulainen vaikea pideltävä.

Nico Salon esitykset ovat vaihdelleet pudotuspeleissä, mutta konkari otti tärkeän roolin KrP-välierän loppua kohden. Pallollisesti vahvan kakkoskentän sielu ja tärkeä pelin rytmittäjä. Ensimmäisen välierän jälkeen pelasi piste per -peli tahtia, ja erityistä kannattaa kiinnittää huomiota siihen kuinka tärkeitä maaleja Salo syötti välieräsarjan sisällä. Kolmannen pelin voittomaali, viidennen pelin ratkaiseva maali (yv) ja kuudennnen finaalin kolmoserän tasoitus (yv).

Kysymysmerkki:

Justus Kainulainen iski Classicia vastaan vain yhden maalin kolmessa runkosarjan ottelussa tällä kaudella. Se on Kainulaisen osalta verrattaen vähän. Kainulaisen osalta kaksi viimeistä Indians-peliä meni tehoin 0+0. Kainulainen voi nousta finaaleissa erittäin isoon rooliin, mutta tällä hetkellä se vaatii pientä tason nostoa.

Eemeli Salin on ollut koko uransa tehokas pudotuspeleissä, mutta Oilers-sarjassa neljässä viimeisessä pelissä kertyi vain saldo 1+1. Se on Salinin tapauksessa hyvin vähän, sillä kolossimaisen laiturin liigauran pistekeskiarvo pudotuspeleissä on 1,75 ja se on parempi kuin Salin runkosarjan keskiarvo. Top50 eniten pudotuspelien pisteitä tehneistä pelaajista paras pistekeskiarvo on Aaro Astalalla (1,95) ja Salinin ohi menevät myös Sami Johansson (1,82) ja Mika Kohonen (1,81).

Näin pelataan:
Finaali 1 : su 14.4. Oilers-Classic klo 15:00 Tapiola Uh
Finaali 2 : ti 16.4. Classic-Oilers klo 18:30 Bläk Boks
Finaali 3 : pe 19.4. Oilers-Classic klo 18:30 Tapiola Uh
Finaali 4 : la 20.4. Classic-Oilers klo 17:30 Bläk Boks

Tarvittaessa:
Finaali 5: päivittyy myöhemmin
Finaali 6: päivittyy myöhemmin
Finaali 7: päivittyy myöhemmin

Miten sarjassa käy?

Kolmen Indians-välierän jälkeen näytti siltä, että Oilers on vahvin mestarisuosikki. Indians-sarjan loppu paljasti kuitenkin ripakopallisen heikkouksia ja ongelmia, joista yksi aivan ilmeinen on joukkueen terveystilanne ja fyysinen kuormitus. Classic pääsee finaaleihin raikkaista lähtökohdista ja voittaa sarjan 4-1.

Jos haluat tietää finaaleista laajemmin, niin kannattaa ottaa kuunteluun uusin KalloCast, jossa perataan finaalit tarkemmalla kammalla ja pelillisesti syvällisemmin. Tekstiennakot ovat johdatuksia laajempiin ennakoihin.

Voit kuunnella ohjelmaa joko Patreonista tai Spotifysta. Joka toinen viikko julkaistaan Ylijohtavan aitio -keskusteluohjelmaa samalla tilillä. Tilaa molemmat ohjelmat kuunteluun viiden euron kuukausihinnalla Patreonista, niin et jää paitsi salibandymaailman olennaisimmista puheenaiheista.