Mainos: Jouni Juurelan Tulevaisuuden Valmentajat on työkalu joka valmentajalle

Kuva: Esa Takalo / Jouni Juurela on nyt lähtenyt myös kirjailijan uralle.

Kuva: Esa Takalo / Jouni Juurela on nyt lähtenyt myös kirjailijan uralle.

Salibandyssa O2:n Divari-joukkueen valmentajana tunnettu Jouni Juurela on julkaissut esikoiskirjansa Tulevaisuuden Valmentajat. Juurela halusi omien kokemusten pohjalta kirjoittaa teoksen, joka sisältää paljon arkisia työkaluja valmentajille.

Jouni Juurela on toiminut salibandyn parissa Josban valmennuspäällikkönä ja mukana sekä seuran juniorivalmennuksessa että akatemiajoukkueen valmentajana, ja moni muistaa hänet varmasti myös jyväskyläläisen O2:n Divari-ryhmän valmentajana.

Juurelan kirjan kustantajana toimii Väyläkirjat Rovaniemeltä ja miehen esikoisteos saapui ennakkomyyntiin huhtikuussa. Artikkelin lopusta löydät ohjeet kirjan tilaamiseen.

Tulevaisuuden Valmentajat on nimensä mukaisesti suunnattu valmentajalta valmentajille. Mikä sitten sai Juurelan itsensä valmentamaan?

– Aikanaan valmentajaksi lähtemään sai puhtaasti asioiden eri tavalla ja omalla tavalla tekeminen. Pelaillessa ekaa kertaa mietin, että on oltava parempi tapa harjoitella tätä asiaa. Sillä tiellä olen edelleen ja metsästän koko ajan parempia tapoja harjoittaa tätä lajia.

Juurela luettelee vakuuttavan joukon esikuviaan, joista päällimmäisenä tietysti joensuulaisen salibandyn ikoni, Josban menestysvuosia ohjastanut ja maajoukkueen peräsimessäkin nähty Antti Ruokonen.

– Suurin vaikuttaja kenen kanssa itse olen saanut valmentaa on ollut Antti Ruokonen. Sitä asioiden esittämisen selkeyttä ja karismaa pitäisi saada purkissa nuorille koutseille. Muita omalle ajattelulle tärkeimpiä esikuvia ovat lähes kaikkien koutsien esikuvat: Phil Jackson ja Erkka Westerlund.

O2:n valmentajan tontilta Juurela hyppäsi sivuun saatuaan töitä joensuulaisen juniorijääkiekon puolelta. Nyt veri kuitenkin vetää takaisin valmentamisen ja salibandyn pariin, kun mies suuntaa seuraavaksi Slovakiaan.

– Kirjaa kirjoittaessa heräsi jälleen kipinä valmentamiseen ja lähdenkin kahdeksi seuraavaksi kaudeksi Slovakian liigaan valmentamaan FBC Trenciniä.

”Olen aina haaveillut kirjan kirjoittamisesta”

Mikä sai sitten Juurelan kokeilemaan siipiään kirjailijana ja mitä uutta hänen teoksensa tarjoaa, mitä ei vielä ennestään ole julkaistu?

– Kuten kirjassa todetaan ”Valmentajan tärkein tehtävä on toimia tähystäjänä tulevaisuuteen ja nähdä ensimmäisenä muutokset horisontissa”. Selkeät visiot, mitä haetaan ja miksi ovat kaikista tärkeimpiä asioita.

– Valmentaminen on ihmisten kohtaamista ja vuorovaikuttamista. Siitä on kirjoitettu niin monta kirjaa jo, että tämä kirja tähtää enemmän paremman huomisen rakentamiseen.

– Olen aina haaveillut kirjan kirjoittamisesta ja näin kirjalle selkeän tarpeen. Edelliset puhtaat pelin valmentamisen opukset ovat jo yli kymmenen vuotta vanhoja lajissamme, joten oli aika tehdä uusi versio.

– Halusin kirjoittaa valmennuskirjan, jossa on paljon havainnollistavia kuvia mukana ja joka sisältäisi paljon arkisia työkaluja valmentajille. Se erottaakin tämän kirjan muista.

Vaikka Juurela on itse tehnyt valmennusuransa salibandyn parissa, ei hänen esikoiskirjansa kuitenkaan ole pelkästään reikäpallokoutseille suunnattu, vaan laajemmin eri pallopelien valmentajille.

– Kirja on tarkoitettu jokaisen pallopelin valmentajalle kokemuksesta riippumatta. Kirjan tilanneissa on ollut mukana 25 vuotta valmentaneita sekä pari vuotta valmentaneita. Molemmat ”ääripäät” ovat kertoneet saaneensa kirjasta hyviä vaikutteita valmentajana kehittymiseen.

– Kirjasta saa irti paljonkin vinkkejä itse pelin ja pelaajien kehittämiseen. Yksi kirjan tärkeimpiä lukuja on riskien vai mahdollisuuksien kautta valmentaminen. Suomessa ollaan huippuja löytämään riskejä ja mahdollisesti kosahtavia asioita pelitilanteista, mutta tilanteissa voi nähdä enemmän mahdollisuuksia kuin riskejä.

– Lisäksi kirjassa käydään läpi mitä on pelin skannaaminen ja kuinka sitä kehitetään. Kirjassa pohditaan myös tilojen tekemistä kentällä ja mikä ero on raiteiden versus periaatteiden kautta valmentamisella.

– Eniten koutsit ovat kehuneet kirjasta kuitenkin erilaisia analysointitehtäviä sekä arkisen valmennuksen työkaluja, esimerkiksi matsin aikaiseen pelin analysointiin.

Valmentajasta kirjailijaksi muuntautumisessa luulisi olevan iso kynnys, mutta Juurela vannottaa, että sisäinen palo kantoi yli haasteiden. Niin valmentamisen aloittaminen kuin esikoiskirjansa kansiin saaminen olivat hänelle lopulta helppoa.

– Molemmat ovat yhtä helppoja aiheita, kun on kova draivi päällä. Samaan aikaan kuitenkin yhtä vaikeita. Kannustan jokaista aloittamaan molemmat touhut.

Jouni Juurelan kirjan Tulevaisuuden Valmentajat voit ennakkotilata nyt. Ennakkotilauksen voi laittaa Jouni Juurelalle sähköpostitse osoitteeseen jouni.juurela@outlook.com tai Facebook-messengerissä viestillä. Tilaukseen tarvitaan vain puhelinnumerosi, postitusosoite sekä tilattavien kirjojen lukumäärä.

Kustantaja Väyläkirjat postittaa ja laskuttaa kirjan. Kirjan hinta on 25e + 3e toimituskulut.