Turnauksen paras ottelu ei riittänyt – Ruotsi on jälleen maailmanmestari

Ruotsi on naisten U19-ikäluokan maailmanmestari. Kuva: Roosa Vilkanen/IFF

Ruotsi kaatoi Suomen sunnuntaina 4-2 salibandyn U19-ikäluokan MM-kisojen finaalissa Lahdessa ja juhlii MM-kultaa.

Suomi pelasi alkuun turnauksen parhaan eränsä siihen mennessä. Suomi puolusti hyvin ja sai luotua mukavasti maalipaikkoja 20 minuutin aikana. Pallollinen peli toimi, ja myös prässi paremmin kuin aiemmissa otteluissa. Paras paikka maalintekoon oli 5v3- ja 5v4-ylivoimalla toisella kympillä, mutta tolppaa lähemmäksi Suomi ei päässyt.

Erän ainokaisen iski kuitenkin Ruotsi ja kiperään paikkaan iskikin. Mira Markström laukoi Ruotsin johtoon sekavasta tilanteesta, kun erää oli jäljellä vain kuusi sekuntia. Suomi kuitenkin puolusti erän pääosin hyvin.

Toinen erä oli edelleen hyvä suomalaisittain, mutta ainoan maalin iski Ruotsi. Markström löysi keskustasta Ellen Lundinin, joka iski 2-0-osuman ajassa 32.46. Jo seuraavassa vaihdossa Markström pääsi yrittämään maalia rankkarista, mutta Julia Saarinen torjui hienosti.

Suomelta puuttui maalipaikoista terävyyttä, ja kahteen erään olisi ainakin yksi osuma pitänyt syntyä maalipaikkojen perusteella. Louranna Jakobsson oli hyvä omalla tontillaan Ruotsin tolppien välissä. Erä oli joka tapauksessa enemmän ruotsalaisten ja Ruotsi pääsi päätöserään 2-0-johdossa.

Ruotsi tuli kolmanteen erään vahvasti. 3-0-maali syntyi ajassa 46.03, kun Suomen puolustus nukahti vapaalyöntitilanteessa. Länsinaapuri vei varsinkin avauskympillä pelin vahvasti Suomen päätyyn. Suomen nostaessa painetta yhä vahvemmin pääsi Markström nokikkain Saarisen kanssa ajassa 53.27 ja viimeisteli Ruotsin 4-0-johtoon.

Suomi lähti kuromaan neljän maalin takamatkaa ilman maalivahtia. Ajassa 54.43 Iida Sinkko kavensi tilanteeksi 1-4 ja ajassa 56.20 Elsa Holopainen toi Suomen kahden maalin päähän ilman maalivahtia. Enempää maaleja ei nähty, ja Ruotsi voitti toisen perättäisen MM-kultan naisten U19-ikäluokassa.

Suomi pelasi turnauksen parhaan pelinsä, mutta Ruotsi vei mestaruuden täysin oikeutetusti. Suomella oli koko turnauksen ajan vaikeuksia tehdä maaleja 5v5-pelissä ja se teki vain yhden maalin ilman erikoistilanteita koko päätösviikonloppuna Tshekki-välierä huomioiden. Puolustuspelin osalta Suomi kuitenkin pärjäsi hyvin.

Ottelun ehdoton hahmo oli 2+1 nakutellut Markström. Ruotsille mestaruus oli jo kahdeksas naisten U19-kisoissa.

Lahdessa oli jälleen komea yleisömäärä, sillä peliä seurasi paikan päällä 1965 katsojaa.