Veera Kurikkala on Suomen joukkueen nuorimpia MM-kotikisoissa: ”Kyllähän Ruotsi on alkusarjan kovin vastustaja”

Vuonna 2007 syntynyt Veera Kurikkala on saanut pelillisen roolin U19-maajoukkueessa. Kuva: Ainesmedia/salibandy.fi

Naisten U19-maajoukkue on viettänyt MM-kilpailuja edeltäneen viikon viimeistelyleirillä Eerikkilässä. Maajoukkueleirin toiminnantäyteisestä ohjelmasta huolimatta saimme puhelimen päähän ensimmäisiin MM-kilpailuihinsa valmistautuvan Veera Kurikkalan kertomaan kisoihin valmistautumisesta ja viimeisimmistä kuulumisista.

Kurikkalan mukaan viimeistelyleirin ohjelma on monipuolista. Lajipainotteisiin osuuksiin on sisältynyt muun muassa pelin eri osa-alueiden läpikäyntiä ja vastustajien pelaamisen havainnointia. Isossa osassa on myös joukkueen yhteishengen kohottaminen.

– Ei maajoukkueen kanssa liikaa aikaa ehditä yhdessä viettämään, mutta maajoukkuetapahtumien ja etäpalavereiden ansiosta ollaan päästy olemaan tekemisissä ihan hyvin, Kurikkala kertoo.

Joukkueen nuorimpiin (syntynyt vuonna 2007) kuuluvalle Kurikkalalle maajoukkueottelut eivät ole täysin uusi kokemus. Kevään Polish Cupissa ja syksyn U19-ikäluokan EFT-turnauksessa maajoukkuepuolustaja kirjasi itselleen 10 otteluun tehot (4+4).

MM-kilpailuihin valmistautumisen Kurikkala kertoo koostuneen tavallisesta arjesta.

– Olen treenannut hyvin ja monipuolisesti seurajoukkueen (Nibacos Kokkola) mukana. Maajoukkuetapahtumista olen saanut hyviä vinkkejä pelaamiseni kehittämiseen, Kurikkala täsmentää.

Kotikisat ovat harvinaista herkkua

Keskiviikkona starttaavat naisten U19 MM-kotikisat pelataan Lahdessa ja paikalle odotetaan suurta määrää katsojia. Edellisen kerran ikäluokan maailmanmestaruudesta pelattiin Suomessa tasan 20 vuotta sitten ja edellisistä naisten MM-kotikisoistakin on ehtinyt kulua jo yhdeksän vuotta.

Kurikkala myöntää, että kotiyleisön edessä pelaaminen lisää jännitystä, mutta kokee yleisön antavan myös energiaa ja taistelutahtoa kentälle.

Suomen maajoukkue kohtaa kisoissa syksyn EFT-turnauksen mestarin Ruotsin jo torstaina, B-lohkon alkusarjan toisessa ottelussa. Kurikkalan mukaan Ruotsi-ottelua ei ole erikseen korostettu joukkueen valmistautumisen aikana.

– Kyllähän Ruotsi on alkusarjan kovin vastustaja, mutta jokaiseen otteluun tulee valmistautua hyvin ja luottaa omaan tekemiseen, hän toteaa.

Isojen askeleiden aika

MM-kisojen lisäksi Kurikkalan lajirintamalla tapahtuu myös muita isoja asioita. Ensimmäisen F-liigasopimuksensa kaudelle 2024-25 SB-Pron kanssa kirjoittaneen Kurikkalan odotukset tulevasta liigakaudesta ovat nöyrän realistiset.

– Odotan hyvää ja ehjää kautta, että kehittyy itse sekä mennään eteenpäin myös joukkueena ja pidetään hauskaa, Kurikkala kiteyttää.

Miten päätös SB-Pron paitaan siirtymisestä syntyi?

– Päätös oli iso ja vaikea, pohdimme vanhempieni kanssa useamman joukkueen välillä, mutta lopulta valitsimme SB-Pron. Pro:ssa on hyvä meininki ja koen, että joukkue ja seura pystyvät viemään minua eteenpäin. Etelämpänä matkat myös lyhenevät, mikä tekee arjesta toimivamman, Kurikkala taustoittaa.

Mitä vinkkejä Kurikkala antaisi muille nuorille, jotka tähtäävät urheilun huipulle?

– Kun jaksaa treenata kovaa ja monipuolisesti, tekee töitä sinnikkäästi ja luottaa itseensä, se palkitaan lopulta. Nauttiminen ja hauskanpito on myös tärkeää, hän kannustaa.