Donskoi hyppää salibandykaukaloon avoimin mielin: ”Ei se varmaan niin fyysistä ole kuin NHL:n pudotuspeleissä”

Joonas Donskoi pyrkii auttamaan Minnesota Growlersia kentällä, mutta erityisesti sen ulkopuolella. Kuva: Joel Olofsson/NAFL

Aiemmin viikolla uutisoitiin, että ex-NHL-pelaaja Joonas Donskoi, 32, pelaa tulevalla kesäkaudella NAFL-joukkue Minnesota Growlersissa.

Growlers-vaikuttaja Juha Rouvinen avasi jo aiemmin Donskoin värväämistä, ja pelaaja itse kuvailee asian hyvin samankaltaisesti.

– Ollaan Rouvisen Juhan kanssa ystävystytty ja täällä kokoontuu kerran viikkoon sählyryhmä, missä olen käynyt huvikseni pelailemassa ja hikoilemassa. Meitä on sellaiset 4-5 suomalaista ollut mukana.

– Juha kysyi, että haluaisinko tulla pelaamaan muutaman pelin Growlersissa, sillä meillä on aika hyvä nippu kasassa. Mukana on paljon hyviä suomalaisia pelaajia, niin ihan mielenkiinnosta lähdin mukaan kokeilemaan, missä taso menee siellä, Donskoi avaa päätöstään lähteä pelaamaan.

Donskoin vaakakupissa painoi myös salibandyn näkyvyyden kasvattaminen.

– Juha on tehnyt paljon hommia täällä ja koettanut kasvattaa lajia. Salibandy on vielä pientä Pohjois-Amerikassa, niin ihan sen markkinoinnin kannalta halusin auttaa Juhaa ja Growlersia, jos saataisiin lajille lisää näkyvyyttä.

– Kyseessä on hieno laji. Täällä monet pelaavat jääkiekkoa, mutta salibandy on sellainen laji, josta porukka ei oikein edes tiedä. Se on kuitenkin halpa harrastus, ja monella perheellä ei riitä rahat jääkiekon harrastamiseen kalliin hinnan vuoksi. On tärkeä levittää lajitietoisuutta, että tällainenkin laji on olemassa, Donskoi kertoo.

Entisen jääkiekkohyökkääjän mukaan salibandy on hänelle itselleen tuttu laji lapsuudesta, mutta missään virallisissa sarjoissa hän ei ole koskaan pelannut. Laji on tullut valikoimaan enemmän jääkiekkouran jälkeen, ja Donskoi näkee siinä itselleen hyvän tavan pitää kuntoa yllä.

Kotilainen ja muut salibandytähdet kiinnostavat

Growlers on tähän mennessä kerännyt jo sen verran nimivahvan ryhmän, että NAFL:n mestaruus pitäisi olla realistinen tavoite. Donskoilla on pelikaudessa muitakin kiinnostuksen kohteita.

Minkälaisia odotuksia lataat kauteen?

– Kyllähän me mestaruutta lähdetään hakemaan. Mukavaa nähdä (Peter) Kotilainen ja muita kovia suomalaisnimiä kentällä. Ihan kokemuksena, että minkälaisia jätkiä he ovat. Se on tosi mielenkiintoinen asia.

Muuten Donskoi ei näe itselleen syntyvät pidempää salibandyuraa. Hän puhuu harrastuksesta ja NAFL:n kohdalla myös markkinoinnista. Omaa tasoaan suhteessa muihin hän ei osaa sanoa, sillä laji on niin erilainen, mutta arvioi seuraavaa:

– Veikkaisin, että välillä voi tulla aika kiire.

Donskoin kiekkoura päättyi lukuisiin päävammoihin vuosi sitten. Salibandyssa päävammoista on koitunut myös ongelmia ihan huipputason pelaajille. Donskoi ei ole huolissaan mahdollisista loukkaantumisista salibandyn parissa.

– Kausi kestää kolmisen viikkoa ja muutama peli on tarkoitus käydä pelaamassa. Ei se varmaan niin fyysistä ole kuin NHL:n pudotuspeleissä. Ei ole tarkoitus lähteä rymistelemään, vaan otetaan rauhassa. Olo on nyt ollut hyvä, niin mukava päästä taas kilpailemaan. Eiköhän sieltä hengissä ulos selvitä.

Minnesota Growlers otti kaiken ilon irti Donskoin sopimuksesta. Kuva: Minnesota Growlers

Valmennusuraa rakentamassa

Donskoi on aiemmin ilmaissut esimerkiksi Jatkoajan haastattelussa olevansa kiinnostunut valmentamisesta jääkiekon puolella. Sen suhteen asiat ovat jo edenneet.

– Olen tehnyt jonkin verran valmennusta. Olen ollut veätmässä kesä-/taitojäätä lukio- ja yliopistoikäisille jätkille. Täällä Minnesotassa on yksi sellainen taitovalmentaja, jota olen itse käyttänyt, niin menen auttamaan myös häntä. Hän vetää NHL-pelaajille jäitä, ja siihen lähden valmentamaan.

– Siitä se lähtee. Itseäni kiinnostaisi nuo lukio- ja yliopistojoukkueet, jos siihen pääsisi talvella vaikka apuvalmentajaksi, niin siitä olisi ihan hyvä ponnistaa. Katsotaan rauhassa, mutta nyt on kesäharjoittelut käynnissä ja nyt vedetään kesäjäitä eri-ikäisille pelaajille, Donskoi avaa suunnitelmiaan.

Entä muu elämä sitten? Päävammoista selviäminen ei ole ihan yksinkertaista ja toipumista mitataan useimmiten enemmänkin vuosissa kuin viikoissa tai kuukausissa.

– Ihan hyvin on mennyt. Suunnilleen vuosi on mennyt lopettamisesta. Olo alkaa olla tietyllä tavalla hyvä.

– On tässä kuitenkin mielialan kanssa ollut tekemistä. Pari kertaa viikossa käyn terapiassa ja on ollut kova paikka siinä mielessä. Toisaalta meillä on kaksi poikaa kotona, niin on ollut mukavaa olla heidän kanssaan enemmän tekemisissä ja läsnä. Perhearki rullaa ja elämä jatkuu.

Donskoi on puhunut salibandyuransa osalta ihan avoimesti myös salibandyn markkinoimisesta. Kumpi olisi tärkeämpi juttu hänelle itselleen: sarjan mestaruus vai lajitietouden levittäminen paikallisesti?

– Tärkein juttu on se, että pystyn auttamaan Juhaa ja saadaan näkyvyyttä lajille sekä kasvatettua sitä täälläpäin maailmaa. Se on se pääpointti, Donskoi linjaa.