Viisi väitettä: Classicin uusi päävalmentaja Juho Syvänen – ”No toi on ihan törkeä väite”

Juho Syvänen tavoittelee Classicin kanssa SM-kultaa kaudella 2024-25. Kuva: Henri Keränen/salibandy.fi

Viisi väitettä -juttusarjassa salibandypersoonat joutuvat vastaamaan erinäisiin väitteisiin. Ääneen pääsee Classicin naisten tuore päävalmentaja Juho Syvänen.

Syvänen lopetti pelaajauransa kaksi vuotta sitten Classicin miehissä, jossa menestystä tuli peräti kuuden mestaruuden muodossa. Peliuran jälkeen Syvänen on vaikuttanut Classicin naisten joukkueen valmennustiimissä.

Ensi kaudella Syvänen on joukkueen päävalmentaja. Classicilla on kova joukkue, ja se on jälleen ehdolla mestariksi. Viimeisellä kahdella kaudella se pääsi aina finaaliin asti, mutta siellä vastaan tuli seinä nimeltä TPS.

1. Classic ei ole kahtena viime keväänä ollut henkisesti valmis mestariksi.

– Kyllä siinä varmaan jotain todenperää on. Kyllä se pitää paikkansa. On ollut sellainen tietyllä tapaa pieni mörkö, varsinkin kun mietitään tuota viime kauden loppua. Siinä näkyi sellaista pientä tietynlaista pelkoa. ”Että voidaanko me sittenkään voittaa”, vaikka oli hyviä tuloksia jo aiemmin esimerkiksi finaalivastustajaa (TPS) vastaan. Jäi sellainen fiilis itselleni, että ei oltu vielä henkisellä puolella valmiita ottamaan seuraavaa steppiä.

– Sen asian suhteen ollaan tässä jo aloitettu hommat uuden kauden alettua ja mulla on tosi vahva usko siihen, että meidän joukkue tulee olemaan myös henkisesti ihan silmin nähden parempi ensi kaudella, kuin mitä se on ollut aiemmin. Siihen liittyy tietysti sekin, että pelaajat kehittyy koko ajan ja löytyy itseluottamusta myös sitä kautta.

Onko sillä ollut merkitystä, että seuralla oli aiemmin vahva dynastia naisissa, mutta sitten tuli noin viiden vuoden suvantovaihe. Onko historiasta siis tullut jotain painolastia?

– En usko, että se tässä asiassa painaa hirveästi. Enemmän se asia, että meidän kärkipelaajat eivät ole olleet ihan hirveän kokeneita ylipäätään kovatasoisista peleistä. Kansainvälisistä peleistä puhumattakaan. Meillä on ihan mitätön määrä maajoukkuekomennuksia siihen nähden kuinka hyvä joukkue ollaan oltu jo jonkin aikaa.

– En näe, että se vanha taakka vaikuttaa. Tietysti jos olisi ollut mukana niitä vanhan menestysjoukkueen pelaajia, niin kasvutarina olisi voinut olla erilainen, mutta uutta tarinaa tässä on rakennettu. Olen kyllä puhunut tästä uudesta Classicista seuran ja joukkueen kesken.

2. Sinulla on peräti kuusi Suomen mestaruutta, vaikka lopetit 26-vuotiaana. Classicin miesten mestaruusputki katkesi 2022, koska lopetit pelaamisen.

– No toi on ihan törkeä väite (nauraa).

– Ainahan kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta siinä vaiheessa tuli varmasti paljon isompiakin asioita, kun meikäläisen siirtyminen valmennuspuuhiin. En pysty ottamaan kunniaa siitä millään tapaa.

3. Jatkoit suoraan pelaajauralta valmennukseen, koska sinulla ei ole muuta tekemistä kuin sählyn parissa toimiminen.

– Sinänsä pitää paikkaansa, mutta kaikkien isoin vaikuttava tekijä on se, että tämä on ollut mulle se laji, jota olen aina rakastanut.

– Se, että joutui terveyshuolien takia jäämään pois pelaamisesta muutama vuosi sitten. Pelaamisen loppumisesta jäi vahva tyhjiö varsinkin, kun se ei ollut mikään harkittu oma päätös niin se on enemmän sitä, että laji vetää mukanaan. Muilta hommilta etsitään aikaa tähän lajiin, eikä päinvastoin.

4. Et ole taktisesti valveutunut valmentaja, vaan enemmänkin hengennostattaja.

– Ei pidä paikkaansa. Se oli ehkä enemmän sitä hommaa mitä tein pelaajana, mutta omasta mielestäni teen valmentajana aika paljon taktisen puolen asioita varsinkin pelaajien kanssa henkilökohtaisesti. Hengennostattaminen on jäänyt hyvinkin vähälle, mistä olen ollut jopa yllättynyt siihen nähden, että eri rooliin hypätessä oma toiminta muuttui.

– On sekin sanottava, että jos pelaajana olin hengennostattaja, niin kyllä siellä oli mukana myös aika paljon joukkuekavereiden auttamista taktisella puolella. Sitä kautta se on myös ikään kuin johtamista. En näe asiaa väittämän mukaisesti.

5. Classicin on pakko voittaa Suomen mestaruus ensi keväänä.

– Ei pakko ole voittaa ikinä yhtään mitään, mutta varmasti odotukset alkaa olemaan semmoiset. Niitä saa ladata ulkopuolelta niin paljon kuin haluaa meille. Kaikennäköisiä puheita tulee varmasti olemaan. Ihan varmasti tulee olemaan tosi mielenkiintoinen sarja ensi kaudella ja totta kai meillä on joukkueen kanssa tavoitteet, jotka pyritään saavuttamaan. En mä sitä (mestaruutta) minään pakkona näe.