Viisi väitettä: Liiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta – ”Radikaaleja muutoksia salibandyyn ei tule tällä vuosikymmenellä”

Pekka Ilmivalta ei jatka liiton toiminnanjohtajan virassa kaudella 2024-25. Kuva: Juha Hautakangas/salibandy.fi

Viisi väitettä -juttusarjassa salibandypersoonat joutuvat vastaamaan erinäisiin väitteisiin. Vastausvuorossa on Salibandyliiton väistyvä toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta.

Ilmivalta aloitti pestissään vuonna 2020, joten hän joutui Salibandyliiton ylimpänä pomona olemaan toiminnanjohtaja vaikeassa vaiheessa. Salibandyn ”tunnusluvut” putosivatkin koronavuosina esimerkiksi harrastajamäärien suhteen, eikä tie vanhoihin lukemiin ole osoittautunut kovin helpoksi.

Ilmivalta siirtyy uusiin tehtäviin haastavan ajanjakson jälkeen. Entä ovatko vuodet lajin parissa vieneet uskoa lajin kasvua ja kehitystä kohtaan?

1. Koronavuodet olivat vaikeampia, kuin mitä sillä hetkellä tai myöhemmin on tajuttukaan.

– Kyllä ne olivat. Matkan varrella ajateltiin, että sieltä koronasta toipuminen olisi nopeampaa. Oli odotuksia, että sen koronapuudutuksen jälkeinen aika olisi vahvempi, mutta näin ei tapahtunut.

2. Kun lähdit mukaan lajiin toiminnanjohtajan pestiin niin et tiennyt mihin lähdit mukaan.

– Kyllä tiesin, mutta koko ajanhan sitä oppii uutta. Kutakuinkin tiesin mistä lajiliiton toiminnassa on kysymys. Lajia en varmasti tuntenut alunperin, enkä tunne edelleenkään niin perinpohjaisesti, kuin monet muut tuntee lajin. Riittävästi kuitenkin, eikä tässä mitään kauhean isoja yllätyksiä ole ehtinyt tulla neljän vuoden aikana.

3. Nelivuotiskautesi oli onnistuneempi, kuin mitä ulkopuolelta on arvioitu.

– En osaa tuohon asiaan antaa arviota, että kuka ulkopuolelta arvioi ja mitä. Oman nelivuotiskauden onnistumista saa arvioida joku muu jos katsoo aiheelliseksi.

4. Salibandyn trendi koko maailman mittakaavassa on laskeva.

– Ei pidä paikkaansa. Kasvua tapahtuu jatkuvasti eri puolilla, vaikka se ei välttämättä olisi kovin nopeaa. Tietysti sen eteen pitää tehdä jatkuvasti töitä. En kyllä mitenkään näe, että se trendi olisi laskeva ja laji hiipuva. Lajilla on paljon mahdollisuuksia ja kokonaisuudessaan uskon, että laji on kasvupolulla edelleen jopa meidän isoissa salibandymaissa.

– Sveitsissä ja Tshekissä on ollut tässä ihan minunkin aikana kasvua jatkuvasti. Uusia maita tulee mukaan. Salibandyssa on potentiaalia vielä.

5. Salibandyssa tehdään radikaaleja uudistuksia vielä tällä vuosikymmenellä.

– Uudistuksiahan varmasti tehdään, mutta mietin tuota ”radikaaleja”-termiä. Ei varmaan mitään radikaaleja tehdä. Uudistuksia pitää tehdä ja varmasti tehdään, mutta mikä olisi sitten kauhean radikaalia…

– Joidenkin mielestä voi olla radikaalia se, että kenttää pienennetään metrillä tai se, että erän kestoa lyhennetään minuuteilla, niin eivät ne ole radikaaleja muutoksia. Muutoksia tulee, mutta radikaaleja muutoksia salibandyyn ei tule tällä vuosikymmenellä.