Mitä salibandyn EM-kisoihin siirtyminen tarkoittaa käytännössä?

EM-kisoihin siirtyminen lisää maajoukkuetapahtumia aiemmasta. Kuva: Jesse Peltola/salibandy.fi

Viime viikolla julkaistussa uutisessa kerrottiin, että Kansainvälinen salibandyliitto IFF pohtii vaihtoehtoa, että lajin MM-kisat pelattaisiin jatkossa neljän vuoden välein alati ahtaammaksi käyvän salibandykalenterin vuoksi.

Sivuhuomioksi jäivät salibandyn EM-kisat, jotka pelataan 31 vuoden tauon jälkeen Göteborgissa Ruotsissa. Julkaistuissa uutisissa huomiotta jäänyt asia oli myös se, että kyseessä ovat naisten EM-kisat. Samana vuonna ei siis pelata sekä miesten EM-kisoja että miesten MM-kisoja.

Joka tapauksessa sekaannuksen mahdollisuus on olemassa. EM-kisat ovat ajatuksena peruja siitä, että lajin ”isot maat” halusivat korvata MM-karsinnat EM-kisoilla. Täten kun ensimmäisen kerran linjattiin EM-kisoista vuonna 2018 oli ne aseteltu siten, että naisten EM-kisat olisi pelattu vuonna 2023 ja naisten MM-kisat vielä samana vuonna. Miehillä sama rumba olisi ollut edessä tänä vuonna.

Koronaviruspandemia kuitenkin sotki suunnitelmia, eikä alkuperäinen ajatus jäänyt voimaan. Vuoden 2022 MM-kisojen yleiskokouksen jälkeen kerrottiin uudesta aikataulusta. Silloin oli päätetty, että vuonna 2025 pelattaisiin miesten EM-kisat ja vuonna 2026 naisten EM-kisat. Tämäkin suunnitelma on muuttunut siksi, että vuoden 2025 World Games mitellään elokuun alussa Kiinassa.

EM-kisojen ajankohdasta on linjattu siten, ja ne eivät osu sarjakaudelle. Göteborgin EM-kisat pelataan 1.-6.9. 2026 ja IFF:n pöytäkirjoissa on ehdotettu, että kisat olisivat suunnilleen samanlaiset kuin U19-ikäluokan MM-kisat. Tällöin pelattaisiin neljän joukkueen alkulohkot, välierät ja mitaliottelut. EM-kisoihin pääsee järjestäjämaan lisäksi seitsemän parasta Euroopan valtiota edellisistä MM-kisoista ja nämä maat eivät osallistu MM-karsintoihin, vaan ovat automaattisesti mukana myös seuraavissa MM-kisoissa.

MM-kisoihin EM-uudistus liittyy sikäli, että EM-kisojen myötä Euroopan kärkimaille tulisi neljät arvokisat neljässä vuodessa, mikä olisi monella tasolla kuormittavaa. Jos MM-kisoja pelattaisiin neljän vuoden välein, tällöin isoja arvokisoja pelattaisiin kolmet neljässä vuodessa, mikä on sekin nykymallia isompi määrä. MM-kisat muuttuisivat tällä tietoa neljän vuoden sykliin aikaisintaan vuonna 2030, jos siihen malliin päädytään.

Tulevien vuosien kisakalenteri

2024
Miesten MM-kisat, Malmö, Ruotsi

2025
Naisten MM-kisat, Brno ja Ostrava, Tshekki

2026
Naisten EM-kisat syyskuussa Göteborg, Ruotsi
Miesten MM-kisat joulukuussa, Tampere, Suomi

2027
Miesten EM-kisat syyskuussa (paikka ei tiedossa)
Naisten MM-kisat joulukuussa, Turku, Suomi

Tämän jälkeen mitään kisajärjestäjiä ei ole vielä päätetty, mutta MM- ja EM-kisojen suhteen pelattaisiin tähän malliin ainakin vuoteen 2030 asti.

Artikkelia varten on varmistettu asioita IFF:n suomalaiselta pääsihteeriltä John ”Pi” Liljelundilta.

Lue myös: Viikon kysymys: Pitäisikö MM-kisat järjestää neljän vuoden välein?