Ennätystahtiin maaleja sylkevä Hämäläinen haluaa mestarin vaihtuvan: ”Hopeamitaleja on jo ihan riittämiin”

Suvi Hämäläinen on mättänyt maaleja huimalla tahdilla alkukaudella. Kuva: Anssi Koskinen/salibandy.fi

Naisten F-Liiga on saamassa tällä kaudella uuden maalikuningattaren. Viime kaudella pudotuspelien maalipörssin voittanut Suvi Hämäläinen on saanut loistoalun kaudelleen, johtaen niin maali- kuin pistepörssiä.

21-vuotias Classic-hyökkääjä on tehnyt 5 otteluun 17 maalia, joka on lähes tuplat maalipörssin kakkossijaa pitävän FBC Loiston Laura Pakarisen 9 osumaan verrattuna. Tahdin pysyessä edes jokseenkin samana Eliisa Alangon kaudella 2012-13 tehty yhden kauden maaliennätys on uhattuna. Hämäläinen kertoo maalitehtailun olevan helppoa hyvien joukkuekavereiden tarjoilussa.

– Minun ei tarvitse paljon muuta tehdä kuin seistä maalin tolpalla ja syötöt tulevat hyvin lapaan, Hämäläinen kertoi.

Viime kaudella pudotuspelien maalipörssin voitto irtosi Classicin ykköskentässä Veera Vileniuksen ja Elli Kylmäluoman rinnalla. Täksi kaudeksi Hämäläinen siirtyi pelaamaan nimellisesti kakkoskenttään Natalia Pitkäkankaan rinnalle. Toisessa laidassa on tämän kauden aikana viilettänyt niin Meri Jokinen kuin Kiia-Mari Avikainen. Yhteispeli varsinkin pistepörssin kakkossijaa pitävän Pitkäkankaan kanssa on ollut Hämäläisen mukaan tuttua ja helppoa.

– Ihan kivaa vaihtelua. Olemme ”Naten” kanssa pelanneet yhdessä jostain F-juniorista asti. Ehkä se näkyy kentällä hyvänä kemiana, että on tuttu ketjukaveri, vaikka Classicissa emme ole paljoa aiemmin pelanneet yhdessä, Hämäläinen totesi.

Nuoresta pitäen huipulla

Hämäläisen urapolku on hyvin uniikki jopa salibandyn mittakaavassa. Hän nousi 13-vuotiaana Pirkkalan Pirkkojen edustusjoukkueeseen ollen heti maali per peli -pelaaja. Maajoukkuedebyytin hän teki vain 16-vuotiaana, ollen vuoden 2019 MM-kisoissa pronssijoukkueessa. Noiden kisojen jälkeen maajoukkuekutsuja ei tullut pitkään aikaan. Paluun Suomi-paitaan Hämäläinen teki tänä kesänä Eerikkilän leirillä ja syyskuun Ruotsi-otteluissa. Vastaanotto takaisin maajoukkueeseen oli lämmin.

– Tosi kivaa oli. Kaikki otti hyvin vastaan, eikä tuntunut yhtään siltä, että olisi ollut kauan pois. Todella hyvät fiilikset jäi leiristä ja peleistä, Hämäläinen sanoi.

On sanomattakin selvää, että maajoukkueen mukana 16-vuotiaana ollut Hämäläinen on kasvanut niin pelaajana kuin ihmisenä edellisestä maajoukkuekutsusta. Tämän tamperelaishyökkääjä tunnistaa myös itse.

– Olin silloin todella nuori, joten en ehkä tajunnut edes kaikkea mistä puhutaan. Olen ehtinyt vähän kasvaa tässä välissä, Hämäläinen kuvaili.

Suuria muutoksia maajoukkeessa ei ole tapahtunut viiden vuoden välissä Hämäläisen poissaollessa. Hän nostaa kuitenkin isoksi eroksi valmennuskielen: ruotsalaisen Andreas Harneskin ollessa päävalmentajana valmennuskieli on englanti.

– Se on iso muutos. Joutuu siinä vähän enemmän miettimään ymmärtääkö mistä puhutaan. Onneksi jos ei ymmärrä, niin joku kyllä auttaa sen kanssa, Hämäläinen kuvaili.

– Mutta ei sitä hirveästi mieti, hän jatkoi.

Nuoresta iästään huolimatta Hämäläinen on erittäin kokenut pelaaja. Tulevaisuudessa Hämäläisellä on kaksi selkeää tavoitetta.

– Haluaisin olla seuraavissa MM-kisoissa mukana. Se on tällä hetkellä todella iso tavoite, hän kertoi.

– Seurajoukkueessa voisi kulta vihdoin tulla. Hopeamitaleja on jo ihan riittämiin. Sen eteen on tehty pitkään töitä, joten se voisi sieltä pikkuhiljaa tulla.