Etelä-Saimaa: Pelaajien turvallisuus puhuttaa jälleen – ”Seuraukset olivat nimenomaan turva-alueen puutteellisuuden vuoksi paljon isommat”

Aki Vilander (takana kesk.) otti kantaa lauantain ottelun loukkaantumiseen. Arkistokuva: Ainesmedia/salibandy.fi

Viime viikonloppuna TPS:n Henrika Maikola loukkaantui ikävästi naisten liigan SaiPa-TPS-ottelussa.

Etelä-Saimaa kertoi viikolla julkaistussa artikkelissa, että Maikola löi tilanteessa päänsä kontaktitilanteen jälkeen sekä TPS:n vaihtopenkkiin että Lappeenrannan Urheilutalon seinärakenteisiin. TPS:n päävalmentaja Aki Vilander kommentoi puutteellisia turva-alueita lehdelle.

– Kysymys on sinällään ihan vahinkotilanteesta, mutta ehkä seuraukset olivat nimenomaan turva-alueen puutteellisuuden vuoksi paljon isommat kuin niiden olisi pitänyt olla. Eihän tuossa olisi välttämättä käynyt mitään, jos olisi ollut kaksi kolme metriä tyhjää tilaa, johon liukua.

Turva-alueen pitäisi olla kaksi metriä, mutta Lappeenrannassa se on artikkelin mukaan kapeimmillaan puoli metriä. SaiPan päävalmentaja Toni Soikkeli kommentoi jutussa, että turva-alueet eivät ole kaikilta osin kahta metriä ja hän itse näkisi, että olisi hyvä jos olisi vaihtopenkkien lähellä, jotta tilaa olisi enemmän. Hänen mukaansa vaihtopenkkien takana olevat betonipilarit on pehmustettu jo melko hyvin.

Vilander ehdotti jutussa, että Lappeenrannan hallin alakatsomoita ei avattaisi täysin, jotta tilaa tulisi, mutta artikkelin mukaan siinä piilee riskinsä katsojien kannalta, jos on mahdollista pudota katsomosta kentälle. Vilander ei suosittele kuitenkaan kenttäkoon pienentämistä, koska näkee sen vaikuttavan liikaa peliin.

Myöhemmin maanantaina Elsa Holopaisen tekemä kontakti Henrika Maikola meni myös kurinpidon tarkasteluun. Tapauksesta ei ole annettu vielä päätöstä.

Aihe on jälleen ajankohtainen. Viime vuonna Classicin Liisa Kaihua loukkaantui Jyväskylässä lennettyään pää edellä päätyseinään. Kaikkien kuuluisin ja surullisin tapaus on Krister Savosen uran päättänyt törmääminen Tapiolan Urheiluhallin betonirakenteisiin pää edellä vuonna 2021. Maikola selvisi tärkystään sairaalakäynnillä, eikä vakavampia seuraamuksia tullut tällä kertaa.

Päävammat ovat puhuttaneet salibandyssa viime vuosina ja suurena ongelmana on pidetty nimenomaan olosuhteita, joissa Salibandyliiton ja liigan omat turvamääräykset eivät täyty. Olosuhdekartoituksia on tehty ja kenttien laitoja pehmusteltu, mutta päävammoja sattuu edelleen. Vuosina 2022-23 tehdystä olosuhdekartoituksesta huolimatta lajia saa edelleen pelata korkealla tasolla puutteellisissa olosuhteissa.