Kelpaako piste -podcast palaa eetteriin toistaiseksi tekstimuodossa.
Podcastin jäsenet Niklas Niemi, Atte Silvennoinen ja Severi Hopsu vastailivat kysymyksiin koskien Divarin alkukauden tärkeimpiä puheenaiheita.
—
Jos kauden edeltävää aikaa mietitään, niin mikä joukkue on yllättänyt positiivisesti?
Niklas: Jos vain yhden saa valita on sen oltava O2 Knuutien johdolla. Jyväskyläläisporukka operoi (Kooven ohella) hieman Kelpaako Piste -tutkan alla, mutta täytyy ottaa tarkempaan syyniin. Saa nähdä, miten se sitten vaikuttaa.
Atte: O2 on ollut raikkauden lisäksi myös yllättävän tuloksellinen, joka taitaa olla seurausta yksinkertaisesti kovasta työ- ja harjoittelumäärästä. Sen lisäksi Josballa vaikuttaa olevan reilusti enemmän laatua materiaalisti sekä joukkue on paljon ajateltua stabiilimpi, joten pitkän linjan Josba-koutsi Huhtala tuntuu olevan juuri oikea henkilö puikkoihin. Se nyt ei taida olla enää uutinen eikä mikään, että KP aliarvioi Kooveeta jatkuvasti ja joukkue vaan nyt on parempi mitä ajatellaan.
Severi: Pakko nostaa SBS Wirmo tapetille! Toki usein ollaan nähty nousijajoukkueilta hyviä alkuja, mutta se ei ole koskaan itsestäänselvyys. Peräkkäiset voitot kestomenestyjistä LNM:stä ja M-Teamistä ja välissä yhdestä ennakkosuosikki Karhuista, olivat kovat statementit alkuun. Ratkaisukykyä on löytynyt positiivisen laajasti, toki upean nimen omaava Nuutti Knuutila on noussut Valtteri Sainion kanssa eniten esiin. Hani-Hallista ei ole vielä pisteitä lähtenyt vieraille, joten Wirmon kauden etenemistä jäädään innolla seuraamaan.
—
Entä negatiivisesti?
Niklas: Tähänkin olisi monta vaihtoehtoa, mutta sanotaan Haukat. Toki kaikki ottelut päättyneet maalin erolla ja neljä mennyt jatkoille asti, mutta pelillinen kehitys huolettaa. Paperilla sarjan seksikkäin valmennus ei tunnu saavan kaikkea irti pelaajistosta ja ulkopuolisen silmään pelillinen identiteetti ei ole ottanut merittäviä harppauksia koko Divarissa olon aikana.
Atte: Haukat on aloittanut kautensa tuloksellisesti tahmeasti, mutta pitkä juoksu ja varianssi jne. rupeaa pikkuhiljaa kääntämään niukkoja otteluita myös voitoksi, sillä pelaamisessa on mukavasti vauhtia. LNM:n uudet alasarjavahvistukset eivät ole ainakaan vielä pelitavan vaatimalla tasolla ja siellä pieni mietinnän paikka joudutaanko ruuvaamaan ajattelutapaa nihilistisempään suuntaan. Maininnan ansaitsevat myös Rangers ja sen viime ottelun lopun häpeällinen puppeloiminen SB Vantaata vastaan, joka voi vielä koitua kalliiksi sekä Karhut, jonka epätasaisuus on ollut pettymys, mutta siellä parannellaan vähitellen.
Severi: Liminka heikentyi kauteen lähdettäessä, mutta ainahan se heikentyy! Viime vuonna tätä mahalaskua odoteltiin, mutta sitä ei tullut ja nyt näyttäisi olevan sen aika. Itselle kuitenkin Liminka ollut pettymys, kun saldona seitsemän ottelun jälkeen kasassa neljä pistettä ja etenkin vastustajan verkko ei ole heilunut totuttuun tapaan. Eetu Tolonen on ollut erinomainen ja pitää pistepörssin kärkipaikkaa hallussaan Erik Lukkarin säestäessä, mutta laajuus ei näyttäisi riittävän. Onko aika roolittaa kenttiä pitämään oman pään puhtaana ja antaa ykkösen tehdä taikojaan. Rutiinilla pitäisi tulla enemmän pisteitä.
—
Pelaajanosto (saa olla posia tai negaa)
Niklas: Oon katsonut pari Vantaan peliä ja siellä on vielä tiivistäessä King Keni (Rautio) ollut pelillä. En tiedä oliko tämä posi vai nega. Muutenkin ilo nähdä, että nestoriosasto JQH, Urho, Väänänen ja Rautio kaikki päässyt mukavasti pelille. Liigan vanhin Sami Koski on juniori näiden rinnalla.
Atte: Onhan tuo Tähkä-Tähkä pakkipari sellainen ilmestys, että.. noh en edes tiedä miten suhtautuisi. Omien otteluiden lisäksi ei ole pahemmin tullut pelejä seurattua, mutta kuulopuheiden ja pörssien perusteella tähän voisi namedroppailla aika odotettuja:
– Knuuti väärässä sarjassa ja jos paluu sujuu ongelmitta, niin eiköhän keväällä ole Salmelan legioonassa Nokialla (on muuten uusi halli pettymys)
– Tiikereillä hanakkaat kärkihepat Kokljuchkin ja Starck tuottaa takuuvarmasti, mutta alakerrassa Laitinen pelaa kaikkien aikojen kautta
– Eetu Tolonen (4+11) ei olekaan mikään kädetön, vaan osaa oikeasti myös jaella
– Axel Telkki ja Roope Herpola on hyökkäyssuuntaan laadukkaita pelaajia, jotka vahvistaisi ErViä
– En ole varma kuka on Mikko Kelkka, mutta Segermanin vierellä selkeästi osuu
– Toni Wuorenjuuri on sarjan parhaimpia maalivahteja ja edelleen on epäselvää, että miten ja miksi
– Silti Mikko Levänen on sarjan paras pelaaja jalkavaivaisenakin ja saa Onni Latvalalle aikaiseksi mukavat pörssit kauden päätteeksi. Vielä kun pelaisi joskus tosissaan tai edes pärjäisi allekirjoittaneelle tenniksessä
Severi: Lassi Junnilainen yksi valonpilkahduksista Haukkojen alkukaudessa, kova ukko tekemään hommia, mutta siinä samalla joukkueen paras pistemies tällä hetkellä. Wirmosta pakko nostaa myös täysin tuntematon nimi itselle: Joonatan Martelius. Nousijajoukkueen alla vahvaa työskentelyä tolppien välissä.
Atte Silvennoisen ”comeback” myös pakko nostaa tapetille.
—
Mikä on ollut Divarin alkukauden puheenaihe?
Niklas: Asioiden puuttuminen. Podcasti puuttuu, liiton lupaamat maalikoosteet puuttuu, turvallisuus parannukset puuttuu ja Silvennoisen comeback puuttuu.
Atte: Voi olla, että sitä ollaan tässä katsotaan liian sisältä kapeakatseisesti ja paatunein silmin, mutta vähän tuntuu, että sarja on yleisesti hiukan väritön ja taantumassa, joten puheenaiheet tuntuvat olevan vähissä. Joka sektorilla kaipailisi heittäytymistä ja tunnetta asteen lisää.
– Seuroissa kyllä tunnutaan yrittävän mitä ehditään ja mitä kapeilla taustarostereilla jaksetaan. Karhuilla kova pöhinä, paljon yritystä ja hienoja yleisömääriä. M-Team ja Haukat tehneet vaikeista lähtökohdista omanlaisensa ilmeet ja identiteetit kotiluoliinsa. LNM:llä, Tiikereillä ja Josballa vankka kannatus ja perinteet, jotka näkyvät yleisömäärissä. SB Vantaalla Myyrmäessä mukavan kotikutoinen meininki vantaalaisuudesta huolimatta. Lipevästi sanottuna kaikki arvostus seurakentälle, jossa jaksetaan sinnikkäästi yrittää. Siitä harvemmin haittaa on, että vähintään kokeillaan ja heittäydytään.
– Loppuviimein isossa kuvassa tässä tullaan mielestäni siihen, että Divarin urheilullinen “arvo” on vähentynyt. Divari itsenäisenä sarjana oli “arvokkaampi” ja mehukkaampi, kun pitkän sarjakauden päätteeksi paras palkittiin ja nousi suoraan ylöspäin, eikä oltu vain F-Liigan sparraajia. F-Liigan kuluttava 33 ottelun runkosarja enenevissä määrin heijastelee myös Divariin, sillä vähänkin kokeneempia laatupelaajia lopettaa pääsarjatasolla suuren kuorman vuoksi ja F-Liigaan menee pelaajia, vaikka ei ns. oltaisi sinne valmiita. Sama rupeaa vaikuttamaan yleiseen kiinnostavuuteen ja seuratoimijoiden voimavaroihin.
– Yksi kiinnostava aihe on lisääntyneet seurayhteistyöt, jotka ehkä pohjimmiltaan pohjautuvat edellämainittuihin tekijöihin. Onko tämä kausi, kun seurayhteistyön omaava Divari-joukkue on lähellä nousua? Pitäisikö sitä rajoittaa jotenkin tai jopa kieltää nouseminen? Vähän olen valmis maksamaan päästäkseni kärpäseksi kattoon, kun Salokangas ja Kalinainen palaveeravat LASB:n ja M-Teamin kohdatessa keväällä.
Severi: Onko sellaista? Tuntuu, että ainakin oman tutkan alla on mennyt ellei itse selvittäisi jotain. Uutiset tms Inssi-divarista aika vähissä, mutta etuseinä täyttyy Podcast-mainoksista missä ei lue Kelpaako piste ja maajoukkueen tapahtumista. Mikä on toki ymmärrettävää. Onneksi Inssi-Divarin instagram pitää meikäläisenkin ajantasalla.
Anna vinkki Pick Your Team-manageripeliin?
Niklas: Väsytystaktiikka. Jos jaksat pelata läpi kauden jokaisen kierroksen, olet lähellä voittoa, ihan sama ketä sinne valitset. Konseptille silti iso peukku!
Atte: Ensialkuun suuri arvostus pelin rakentajalle, tekijät tekee. Kovaa työtä rakkaudesta lajiin ja sarjalle erinomaisen luonteva näkyvyysmuoto.
– En ole ihan varma kaikista pisteytyssysteemeistä, mutta uskon että pätee sama kuin muihinkin fantasy-peleihin: kun jaksat läpi pitkän ja raastavan kauden päivittää sekä vaihdella rosteria, niin todennäköisesti pärjäät. Sen mitä olen koppipuheiden perusteella ymmärtänyt, niin kannattaa myös etsiä sellaisia pelaajia, jotka on merkitty puolustajaksi, mutta pelaavat hyökkääjinä.
Severi: Ensinnäkin huikea idea! Varmasti saa jonkun, ei muuten Inssi-divaria seuraavan tutustumaan sarjaan ja sen pelaajiin. Kun valittavissa on ketä tahansa ilman budjettia, suosittelen käyttämään helppoa kaavaa. Kuka pelaa huonoimpia joukkueita vastaan ja ketkä näiden joukkueen pelaajista on tehnyt eniten pisteitä. Hauskat ”mä tunnen tän pelaajan” -haut kannattaa jättää sikseen. Siksi Niklas Niemikään ei mahdu minun Pick your squad- rosteriin.
—
Selittäkää miten on mahdollista, että Eemeli Horttanaisen laukaisu% on 300 ja Nico Rehnin 200?
Niklas: Tässä nyt käynyt silleen, että yhdessä Tiikeri-ÅIF pelissä vanhasta muistista vielä koitettu värkätä laukaisukarttaa ja siinä ollut häikkää. En muuten ymmärrä, miksi Divarissa ei pidetä enää tällä kaudella laukaisukarttaa?
Atte: Omien havaintojeni perusteella Horttanainen ei tunnu ihan noin tehokkaalta viimeistelijältä. Tämä vaikuttaisi olevan Tiikereiden toimitsijapöydän protesti liittoa kohtaan, kun laukaisukartat poistettiin Divarista. Olisikohan joku huoltajista siirretty pöytään ja koittaa osoittaa merkityksellisyyttään, tiedä sitten.
Severi: Tämähän on selkeä. Horttanainen osuu yhdellä salibandymaalilla aina sen ulkopuolella kahdesti ja Nico Rehn kertaalleen.
—
Sana on vapaa. Mistä pitäisi puhua vielä enemmän Divarin osalta?
Niklas: No sohaistaan vähän ampiaispesää, vaikka vähän arka aihe. Täksi kaudeksi naisten toiseksi korkein sarjataso siirtyi myös Inssi-Divari-brändin alle. Ajatus mielestäni todella jees, mutta kiinnostaa siirtyikö lisää rahaa Insinööriliitolta meidän omalle liitolle, kun otettiin myös toinen sarja brändin alle? Jos ei, onko Salibandyliitto sitä mieltä, että naisten sarjan arvo on nolla euroa? Toisaalta ei alkuperäisetkään rahat oikein Inssi-Divarille jyvittynyt, mitä on perusteltu talousahdingolla. Kaikennäköistä podcast-viritelmää sun muuta uutta on silti keretty järkätä, mutta jätetään jotakin myös ensi kerralle.
Atte: Negatiiviselta tämäkin varmasti kuulostaa, mutta ei auta kuin pysyä ikuisuusaiheissa:
– Maalikoosteista on puhuttu, mutta ne loistaa poissaolollaan yhä. Resurssikysymys jokseenkin ymmärrettävä, mutta viestiminen tämänkin asian suhteen auttaa kummasti.
– Divarin kuukauden pelaajan palkitseminen vasta lokakuussa ihan ymmärrettävää sinällään sekin, mutta viestiminen kannattaa. Esim. F-Liigan vastaavan palkinnon yhteydessä.
– Sitten se tärkeämpi aihe. Alkutalvesta kauhisteltiin yhdessä Krister Savosen podcast-jaksossa olosuhteista. Joo – realiteetit tiedetään hyvin ja hallit eivät edelleenkään siitä muutu tai uusia ei nouse hetkessä. Turvallisuus- ja olosuhdevaliokunta syntyi ja useita kartoituksia tehtiin, mikä on hienoa. Silti yhä edelleen on ainakin itselleni kysymysmerkki, mitä konkreettista on muuttunut. Ja tässä en todellakaan käännä katseita niinkään seuroihin, vaan peräänkuulutan yksiselitteisiä ja selkeitä määräyksiä/viestintää. Voi olla, että en itse vain ymmärrä, mutta ainakin seuraväen keskinäisten puheiden perusteella tuntuu, että ohjeistukset ovat pysyneet turhan ympäripyöreinä ja vaihtelevina. Kaikkea ei voi kovavauhtisessa lajissa välttää, ja liian varovaiseksi ei pidäkään ryhtyä, mutta katsoessa vaikka Palokan ja Myyrmäen päädyn sekä Myllypuron sivustan turvavälejä sitä miettii, että voisiko jotain olla tehtävissä? Viimeisenä aiheeseen sanottava, että Divari-tuomarit ovat suorittaneet oman kokemuksen perusteella kovalla tasolla alkukauden.
– Viimeisenä case Insinööriliitto x Divari. Voi olla, että taas täällä ollaan hakoteillä, mutta parempi sanoa, koska mietintää kuuluu laajasti seuroissa. Tiedossa on, että Insinööriliiton sopimus on kolmikautinen ja viimeinen kolmesta kaudesta on nyt käynnissä. Myös vahvat huhut sopimuksen rahallisesta arvosta on tiedossa kolmelle kaudelle. Naisten Divarin arvostaminen ja liittäminen mukaan on sinällään pelkästään hyvä ja paikallaan oleva asia, mutta kiinnostavaa olisi tietää, että lisääntyikö Insinööriliitolta saatu raha samalla? Sopimus kuitenkin alunperin tehty miesten sarjan kanssa ja jos ei, niin tämänkin taustat olisi paikallaan jollain muotoa viestiä. Toki samaan vanhaan levyyn liittyy se, että millä muotoa Insinööriliiton yhteistyö heijastuu sarjan joukkueille? Olisiko suora vaihtoehto mm.: maalikoosteet/Power Break-lamput/markkinointituki/ tuki selostajille tjsp.? Seuraillessa liiton kokonaiskuluja, resurssipula ei ehkä selitys ihan kaikkeen. Taas tässä tullaan loppuviimein läpinäkyvään viestimiseen seurojen suuntaan.
– En ole ainakaan huomannut, että Divarista olisi ilmestynyt podcastia tällä kaudella, joka varmasti väistämättä heijastelee näkyvyyteen
Severi: On helppo huomata, että kun meteliä puuttuvista ja kehitettävistä asioista ei pidetä, ei liittokaan näitä asioita omakätisesti ole ratkomassa tai tukemassa. Petri Kuitusen lanseeraama ruma serkku on jätetty taas kulmaan odottamaan ja toivotaan, että kukaan ei osoita sitä sormella ja kysy, että mitäs tuolle muuten kuuluu.