Ojala vastaa lähetyskritiikkiin: ”Liitolle äärimmäisen kiusallinen ja harmillinen tilanne, että SalibandyTV kaatui”

Salibandyliiton viestintäjohtaja Jussi Ojala (keskellä) vastasi SalibandyTV:n ongelmien aiheuttaneeseen kritiikkiin. Kuva: Anssi Koskinen/salibandy.fi

Viime viikonlopun EFT-turnaus toi eteensä kotikatsomoihin ongelmia, kun SalibandyTV:n lähetykset eivät toimineet kunnolla Suomen kahden ensimmäisen ottelun alussa. Yhteensä lähetykset olivat toimimatta yli 1,5 erää.

Kritiikkiä on saanut niin järjestelmän toimimattomuus, päätös laittaa ottelut maksumuurin taakse kuin liiton tiedotus asiasta, joka lauantaina lähinnä selitti jo tiedossa ollutta tilannetta, eikä niinkään pahoitellut sitä. Lähetys ei kuitenkaan toiminut myöskään ensimmäisen pahoittelun jälkeen lauantaina.

Salibandyliiton viestintäjohtaja Jussi Ojala halusi vastata sekä viikon Pääkallon pääkirjoituksessa että muualla mediassa, erityisesti lajia käsittelevissä podcasteissa esitettyyn kritiikkiin.

– Tietenkin ymmärrän, että puheenaihe on herkullinen ja miksi tähän tartutaan. Tämä on liitolle äärimmäisen kiusallinen ja harmillinen tilanne, että SalibandyTV kaatui. Ymmärrän puukon vielä siitäkin, että anteeksipyyntöä ei ollut. Harmillinen sattuma, kun aamuyöllä väänsin tiedotetta asiasta aamulle, että viat on korjattu.

– Olen monessa asiassa ollut esillä Salibandyliiton osalta niin sanotusti kilpenä ottamassa osumaa ja pahoittelemassa asioita. Olen siitä saanut jonkin verran rapaakin, että ei se voi tulla joka kerta pyytämään anteeksi. Nyt anteeksi-sana jäi kirjoittamatta mikä oli sinänsä tyhmää. Totta kai me olemme pahoillamme, että palvelu ei toiminut, hän kommentoi.

Ongelmiksi paljastui kaksi eri asiaa. Perjantaina ongelma palveluntarjoajan Icareuksen päässä, kun koko SalibandyTV kaatui. Lauantain ongelmana oli se, ettei Raumalla tuotetun lähetyksen signaali päässyt perille.

– Parhaimmillaan SalibandyTV:ssä pyörii samanaikaisesti jopa 50 striimiä. Perjantaina lähetyksiä oli useita muita maaotteluiden lisäksi. Volyymit ovat siis aika isoja. Perjantaina Suomen pelin alla oli ennätysmyynti parhaillaan menossa, kunnes koko systeemi kaatui palveluntarjoajan päässä. Ongelma paikallistettiin kelaustoimintoon. Kansankielellä bitti meni poikittain. Juurisyy oli varmasti liikenteen määrä. Palvelimien tehosta se ei jäänyt kiinni. Tekninen toimintahäiriö, joka sen kaatoi. Se oli tietysti todella harmillista, Ojala kuvaili ongelmaa.

– He (palveluntarjoaja) paikallistivat sen ongelman ja aika paljon testattiin yön yli, että ongelma ei toistu. Seuraavana päivänä se lähti normaalisti liikkeelle, pelit siirtyi ja näkyi aamusta niin kuin piti. Välitämme signaalit myös muihin huippumaihin peleistä, tällä kertaa lähti Ruotsiin ja Tsekkiin. Sitten käsittämätöntä kyllä signaalin siirto ei onnistunut. Striimituotanto oli ok, SalibandyTV:n pää ok, mutta signaali ei vaan tulllut läpi.

– Näissä on signaalinsiirtojärjestelmä, jolloin yksi firma tuottaa lähetyksen, ja toinen firma siirtää sen lähetyksen SalibandyTV:seen ja ulkomaille palveluihin. Se ei kerta kaikkiaan tullut läpi. Toki se ongelma oli lyhyempi ja saimme sen nopeasti käyntiin, mutta jokainen minuutti oli liikaa, kun peli ei näkynyt.

– Korostan, että eihän sillä ole katsojan tai kuluttajan kannalta mitään merkitystä, mistä se johtuu. Sen pitää toimia ja piste.

Sunnuntain Ruotsi-ottelun striimi toimi moitteitta, mutta on väistämätöntä, että kahden aiemman päivän ongelmien takia osa mahdollisista katsojista jätti sunnuntaina pelin katsomatta.

– Käymme kovaa taistelua palveluntarjoajaa kanssa, että näin ei kävisi. Sitä mainehaittaa vastaan pitää taistella, perustella ja parantaa. Varmasti oli moni, joka jätti Ruotsi-pelin katsomatta aiempien päivien ongelmien takia, mutta silti meillä oli maksullisen ottelun ennätysyleisö. Kyllä sen aika moni halusi nähdä, ja lähetys toimi moitteitta. Totta kai ihan järkyttävä mainehaitta ja harmittaa kuin pientä oravaa. Olen pahoillani kaikkien puolesta, että SalibandyTV ei toiminut. Kyllä se on ärsyttävää.

Liiton maksumuurin takana

Suurta kritiikkiä on myös saanut otteluiden näyttäminen liiton oman maksumuurin takana. Otteluiden esittäminen SalibandyTV:ssä vie satunnaiskatsojat lähes kokonaan. Ojala kertoi ratkaisun olleen olosuhteiden pakottama.

– Jos Yle tai joku muu tv-kanava haluaisi näyttää EFT:tä, jotka ovat kuitenkin panoksettomia maaotteluita, emme me ole esteenä. Tätä Raumankin tapahtumaa tarjottiin Ylelle, Ojala kertoi.

– Me emme ole Huuhkajat tai meillä ei pelata panoksellisia karsintaotteluita kuten koripallossa. Se on vähän meidän lajimme handicap, että meillä on MM-kisat ja MM-karsinnat, jotka onneksi jää pois, mutta sen lisäksi isolle yleisölle meillä on tarjolla vain panoksettomia harjoitusotteluita, jotka ovat toki meidän lajissa iso juttu, mutta isolle yleisölle turhia.

– Jos se näkyvyys olisi tarjolla Ylen televisiossa, ei tässä olisi keskustelua. Silloin me olisimme Ylen televisiossa. Näillä peleillä ei siellä olla.

Turnauksen tv-tuotannon tekeminen vaatii Ojalan mukaan paljon resursseja. Sen tekemiseen velvoittaa myös EFT:lle osallistuvien neljän maan sopimus, jonka mukaan järjestävän maan on tuotettava striimi kaikista turnauksen otteluista ja tarjoamaan signaalin kaikille muille maille.

– Sanon poikkeuksellisesti suoraan näitä lukuja. Jos tässä tapauksessa 12 ottelun striimituotannon tekeminen todella kustannustehokkaalla tavalla signaalinsiirtoineen kyseessä on kymmenen tuhannen euron paketti. Sillä ei vielä mitään hirveitä studioita saa, mutta saa jo selostajat ja kelpo tuotannon. Sitten kun ajatellaan, että ilman teknisiä ongelmia SalibandyTV:n myynti olisi ollut sellainen 30 tuhatta euroa noista lähetyksistä.

– Kun siitä alkaa laskemaan 10 tuhannen euron kulut pois, niin lyhyellä vantaalaisella matematiikalla, jos budjettivastuullisena liiton viestintäpomona teen sen päätöksen, että näytetään pelit ilmaiseksi, niin tässäkin yksittäisessä tapauksessa kyseessä olisi ollut sellainen 30 tuhannen euron päätös, Ojala kuvaili.

– Jos maaotteluista joskus tehdään vähän enemmän kuin mitä oli se tuotanto, ne kaadetaan suoraan SalibandyTV:n kehittämiseen. Minulla on pyhä arvolupaus Salibandyliiton hallitukselta siihen. Sillä myös pidetään seurojen ansaintaprovisiota mahdollisimman suurena. Se on isompi provikka, minkä yksikään striimipalvelu tarjoaa Suomessa. Arvopohja on todella vahva.