Pääkirjoitus: Salibandy voisi ottaa mallia jalkapallosta

Salibandymaajoukkueen harjoituspeleihin voisi lisätä panosta. Kuva: Ainesmedia/salibandy.fi

Viime viikolla puhutti eritoten Turun ja Rauman EFT-turnaus. Suurimman osan keskustelusta täytti lähetysten näkyminen maksumuurin takana ja SalibandyTV:n toimimattomuus.

Liiton viestintäjohtaja Jussi Ojalan haastattelu aloitti vielä uuden sivuhaaran keskusteluun. Seuraavan kommentin nähtiin olevan myös salibandyn oman tuotteen lyttäämistä ja myyntityön merkityksen vähättelyä:

”Jos Yle tai joku muu tv-kanava haluaisi näyttää EFT:tä, jotka ovat kuitenkin panoksettomia maaotteluita, emme me ole esteenä. Tätä Raumankin tapahtumaa tarjottiin Ylelle.

Me emme ole Huuhkajat tai meillä ei pelata panoksellisia karsintaotteluita kuten koripallossa. Se on vähän meidän lajimme handicap, että meillä on MM-kisat ja MM-karsinnat, jotka onneksi jää pois, mutta sen lisäksi isolle yleisölle meillä on tarjolla vain panoksettomia harjoitusotteluita, jotka ovat toki meidän lajissa iso juttu, mutta isolle yleisölle turhia.”

Kansainvälisen ja kansallisen liiton pitäisi katsoa asiaa kuitenkin toiselta kantilta. Jos niissä nähdään, että tapahtumat ovat merkityksettömiä, niin kannattaisi ruveta lisäämään merkitystä. Matkiminen ei ole tässäkään kiellettyä, joten EFT-konseptiin saisi lisää kiinnostusta jalkapallon Kansojen liigaa suoraan kopioiden.

Otetaan Euroopasta 12 joukkuetta mukaan, ja tehdään niistä tasot A, B ja C. Vuodessa pelataan kaksi turnausta, ja joka vuosi lasketaan yhteistä sarjataulukkoa, eikä pelkkää turnauskohtaista taulukkoa. Jujuna on se, että vuoden päätteeksi A-tason viimeinen putoaa B-tasolle, ja B-tason ykkönen nousee A-tasolle, B-tason viimeinen putoaa C-tasolle ja C-tason ykkönen nousee B-tasolle.

Tällöin A-tasolla olisi ”mestaruuden” lisäksi todella iso panos siitä, että mikä joukkue putoaa tasoa alemmas. Tällaisenaan jatkuvana turnauksena voisi kyseistä liigaa miettiä EM-kisoja kiinnostavampana konseptina.

Esimerkki lohkojaosta ja sijoituksista:

A-taso
Ruotsi
Tshekki
Suomi

Sveitsi

B-taso
Latvia

Slovakia
Norja

Saksa

C-taso
Viro

Tanska
Puola
Slovenia

(Eli pelattaisiin vuoden aikana kuusi peliä ja per joukkue, ja laskettaisiin siitä sarjataulukko)

Vielä yksi positiivinen puoli olisi mukana. Top4-ulkopuolelta on koko ajan arvosteltu sitä miksi kärkinelikko pelaa jatkuvasti vastakkain, ja se vain kasvattaa tasoeroja. Tässä eri tasot sekoittuisivat ainakin. Ehkä nähtäisiin myös isompia tasoeroja EFT-tasolla, mutta toisaalta mukana olisi sitä mitä MM-karsinnoilta toivotiin, eli alemman portaan kilpailullisia kohtaamisia ylemmän tason kanssa.