Harnesk näkee pelaajien fysiikan tärkeimpänä kehityskohteena – ”Tankkimme olivat aivan tyhjiä Ruotsia vastaan”

Ruotsi oli Suomea vahvempi, kun maat kohtasivat Tšekin EFT-turnauksessa. Kuva: salibandy.fi

F-liigassa vietettiin maajoukkuetaukoa. Kun miesten maajoukkue leireili Eerikkilässä, oli naisten maajoukkue vauhdissa Tšekin EFT-turnauksessa.

Ensimmäistä kertaa EFT-turnauksessa päävalmentaja Andreas Harneskin alaisuudessa ollut joukkue voitti Tšekin perjantaina luvuin 7-5 ja Sveitsin lauantaina 10-3, mutta kärsi 7-2 tappion Ruotsille turnauksen päätöspelissä sunnuntaina. Harnesk koki viikonlopun turnauksen olleen tärkeä askel eteenpäin hänen johtamalleen joukkueelle.

– Turnaus oli tärkeä kehitysaskel meille joukkueena. Haluamme kehittyä ja olla maailman paras joukkue. Pelaajat ovat kunnianhimoisia ja haluavat kehittyä. Nyt meidän täytyy oikeasti kehittyä, niin yksilöinä kuin joukkueena, hän sanoi.

Harnesk oli joukkueen peräsimessä syyskuun maaotteluissa Ruotsia vastaan, mutta Tšekin EFT oli ensimmäinen kerta, kun hän kohtasi päävalmentajana kaksi muuta suurmaata, Tšekin ja Sveitsin. Erityisesti näissä otteluissa Harnesk oli tyytyväinen joukkueen hyökkäävään pelitapaan, jota hän on ajanut sisään maajoukkueeseen.

– Haluamme pelata hyökkäävää ja luovaa salibandya. Se tarkoittaa, että joskus teemme virheitä, mutta pääasia on, että pelaajat olivat rohkeita ja yrittivät asioita.

– Erilaisten vastustajien kohtaaminen auttaa meitä kehittymään. Jokaisessa pelissä haluamme ottaa pelin haltuun ja kontrolloida peliä niin, että vastustajat joutuvat reagoimaan meihin, emmekä me heihin, Harnesk totesi.

Itselleen uusia vastustajia, Tšekkiä ja Sveitsiä, Harnesk piti nuorina, energisinä ja fyysisinä vastustajina.

– Sveitsi oli todella fyysinen ja juokseva joukkue. Olemme heitä edellä taktisesti ja pallollisesti. Heillä on todella nuori joukkue, joten uusilla pelaajilla on mahdollisuus nousta isoihin rooleihin.

– Tšekki on kehittyvä joukkue. He pelasivat paljon fyysisemmin kuin odotin. Meillä oli hieman ongelmia mukautua tuomarilinjaan ensimmäisessä eräässä, mutta onnistuimme siinä hyvin toisessa. Heillä on myös nuori, mutta taitava joukkue. Esimerkiksi Anna Bruchackova ja Karolina Klubalova ovat todella taitavia ja fyysisiä pelaajia, hän pohti.

Suurimpana kehityskohteena Harnesk mainitsee pelaajien fysiikan. Sunnuntain Ruotsi-tappion hän kertoo kolmipäiväisen turnauksen rasituksen.

– Kestävyytemme tulee olemaan suurin kehityskohteemme. Tankkimme olivat aivan tyhjiä Ruotsia vastaan. En halua nähdä jatkossa vastustajien juoksevan meidän prässiä karkuun.

– Mielestäni on hyvä, että tällainen asia on meidän suurin ongelmamme. Se on aika helppo asia korjata. Moderni salibandy on menossa suuntaan, jossa kestävyys, nopeus ja liikkuvuus ovat todella tärkeitä. Meidän täytyy olla hyviä juoksemaan, mutta onneksi tässä on kehityspotentiaalia. Mielestäni kestävyyden ja nopeuden kehittyminen tulee auttamaan myös F-liigaa, Harnesk sanoi.

Joukkueessa oli mukana vain yksi debytantti, TPS:n Milla Granlund. Harnesk kertoo Granlundin olleen hänen tähtäimessä pitkään maajoukkuetta ajatellen.

– Milla on ollut oma henkilökohtainen suosikkini U19-kisoista lähtien. Olisimme halunneet hänet jo aiemmin maajoukkueen mukaan, mutta hän kärsi loukkaantumisista aiemmin. Olin todella iloinen, että saimme hänet nyt mukaan. Todella vahva pelaaja kamppailuissa, lukee peliä hyvin ja on taitava pelaaja. Millalla on loistava tulevaisuus edessään, hän hehkutti.

Kokonaisuutena ensimmäisen EFT:n anti naisten maajoukkueen 38-vuotiaan ruotsalaisvalmentajan mielestä oli hyvä. Ajatus maailman parhaan joukkueen tittelistä siintää Harneskin sanoissa.

– Joukkuehenki on todella hyvä. Meillä oli paljon hyviä keskusteluita siitä, miten voimme olla maailman parhaita. Pelasimme kaksi hyvää peliä, mutta niissäkin päästimme joitain helppoja maaleja. Meidän täytyy päästä niistä eroon samalla kuin parannamme hyökkäyspeliä. Tehtävää on vielä paljon, mutta suunta on oikea, Harnesk vakuutti.