Maailmanmestarit ovat jo harvinaisuus salibandymaajoukkueessa: ”Enää ei ole voittamisen kulttuuria hirveästi jäljellä”

Nico Salo on Suomen MM-joukkueen konkareita ja kapteeni. Kuva: Juha Hautakangas/salibandy.fi

Suomen miesten salibandymaajoukkue joulukuussa pelattaviin Malmön MM-kisoihin esiteltiin torstaina Espoossa.

Suomen kokeimpiin pelaajiin kisoissa kuuluu sveitsiläistä Wiler-Ersigeniä edustava Nico Salo, 30. Salo tunnetaan erityisesti kasvattiseurastaan Classicista, jota hän on edustanut jokaisella aiemmalla kerralla, kun on valmistautunut MM-kisoihin. Nyt valmistautuminen on tapahtunut alppimaassa.

– En näe sillä vaikutusta. Tehnyt hyvää nähdä vähän muuta taas siellä Sveitsin ympäristössä. Odotan toki, että pääsisin kisoissa kokeilemaan (Eemeli) Salinin ja (Sami) Johanssonin kanssa. Odotan, että päästään jo tuossa viikonlopun leirillä näkemään minkälaista se yhteispeli on, Salo pohti joukkueen esittelytilaisuudessa.

Tuttu hyökkäyskolmikko on ollut tuossa muodossaan MM-kisoissa 2016, 2018, 2021 ja 2022. Ensi kerran kolmikko ei kuitenkaan pelaa samassa joukkueessa. Kolmikosta vain Salin edustaa tällä hetkellä Classicia, joten kolmikko on ikään kuin ”levällään”.

– Meillä tulee varmaan aika selkärangasta se yhtenäinen peli. Uskoisin, että jokaisella on myös jotain uutta tuotavaa tuohon meidän yhteiseen pelaamiseen, kun kaikki kolme ovat olleet eri ympäristöissä.

Salo kertoi seuranneensa Suomen liigaa kohtuullisen tarkasti. Sinivalkoisen pelaajiston pääasiallinen runko koostuu pääosin kotimaan liigan pelaajista.

Oletko tyytyväinen pelin tasoon tähän mennessä nähdyn perusteella?

– Classicin osalta en ole. Peli on aika hurlumheita ja tasapainon sekä pallovarmuuden kanssa on heittelyä, kuten pari aiempaakin kautta. En ole tyytyväinen siihen.

– Onhan siellä toisaalta sitten Tepsiä ja Indiansia, jotka ovat ottaneet erityisen ”safetyn” pelityylin. Ihan hyvältä se peli on näyttänyt. Ainakin Näätien hyökkäyspelin osalta, Salo arvioi.

Harvinaiset maailmanmestarit

Kun kisat viimeksi pelattiin Ruotsissa vuonna 2014 olivat mukana nykyjoukkueesta vain tuolloin debytoineet Salo ja Salin. Vuoden 2016 kisoissa mukana oli Johansson ja 2018 nykyjoukkueesta Ville Lastikka. Nämä neljä pelaajaa ovat siis ainoat, jotka olivat mukana, kun Suomi voitti MM-kullan vuonna 2018.

– Se on iso muutos mikä on hyvä huomioida. Mun mielestä on tosi tärkeää, että meillä on heti alkusarjassa Ruotsia vastaan heidän kotiyleisön edessä. Nämä ensikertalaiset ja ketkä nyt toista kertaa ovat mukana, saavat heti kokea sen Ruotsin kotiyleisön. Luulen, että se on meille tärkeä asia pudotuspelejä varten, että saadaan se kenraali siihen alle.

– Enää ei ole voittamisen kulttuuria hirveästi jäljellä, että rakennetaan se uudelleen ja tehdään kaikista mestareita taas, Salo vakuutti.

Suomea vuodet 2018-2022 valmentanut Petteri Nykky oli Salolle tuttu valmentaja, sillä Nykky toimi myös Classicin päävalmentajana vuodet 2015-2018. Esa Jussilan kausi alkoi vuonna 2023. Salon mukaan Jussilan joukkueen ilmapiiri on osin turvallisempi, vaikka pelaajille annetaan edelleen vastuuta.

– Nykyn tyyli on varmasti monelle lajiseuraajalle tuttu. Se on pelaajalähtöistä ja pelaajien annetaan itse ratkoa ongelmia. Nyt valmennus on ollut enemmän osallisena ja se on tuonut turvallisuutta ilmapiiriin. Sitä kautta nuoremmilla on ollut helpompi tulla mukaan. Kisoja kohden on tarkoitus mennä niin, että viisikoilla on omia sopimuksia ja omat pelitavat, että ei mennä ihan pelkästään koutsin pelikirjan mukaan.

Rupeat olemaan nykysalibandyssa vähän vanhan koulukunnan sentteri eli niin sanottu kahden suunnan sentteri. Oletko huomannut, että näitä ei ihan hirveästi ole edes maajoukkueessa enää?

– Kyllä jos sentterit ovat oletettavasti Justus Kainulainen, Joona Rantala ja Nico Salo, niin kyllä se tulivoima hiukan erilainen on yhdellä kentällä, kuin kahdella muulla. Hienoa, että pääsee pitämään sentteriperinteitä yllä ja pidän niistä kovasti kiinni. Koetetaan tehdä kovissa paikoissa enemmän maaleja kuin nuo kaksi muuta, Salo naurahti.

Lue myös:
KalloCast: Esa Jussila MM-joukkueen ennakkovuodosta: ”Mua se ei haittaa”
Kainulainen Jussilan aikakaudesta: ”Pelaajiston ja valmennuksen välinen suhde on avoimempi”
Näkökulma: Selkeä muutos – Jussila teki omannäköisiä, mutta rohkeita valintoja