Suomessa pelattiin viime viikolla 3v3-salibandyn MM-karsinnat. Pelimuotoa on promotoitu Suomessa jo pari vuotta.
En voi sille mitään, mutta lähes kaikki 3v3-salibandyssa muistuttaa sählystä, salibandyn kantaisästä. Joukkueiden nimet kuten SB Vosut, vähemmän kontrolloitu pelaaminen ja yleisesti rennomman oloinen kokonaistunnelma. Ja tämä ei ole negatiivinen huomio, lajin on syytäkin kurkottaa osin kohti juuriaan.
Sählyn vahvuus on nimittäin sen joustavuus tilanteessa kuin tilanteessa, vaikka virallisesti nimenomaan sählyssä ei kuulu olla maalivahtia. Johtuen sählyn höveleistä lähtökohdista, on se ollut pitkään sopiva laji myös kouluissa pelattavaksi ja kerännyt sitä kautta paljon suosiota vuosikymmenten varrella. Se on satanut myös salibandyn laariin isossa kuvassa.
Sählyyn tehtiin pesäeroa aikoinaan juuri siksi, että salibandy halusi erottua sählystä uskottavaksi urheiluksi. Tämä tuntuu jälkikäteen liioitellulta ja on ryppyotsaisuudessaan virhe. On pitkään ollut yleinen vitsi, että salibandyväelle ”sähly” on kirosana ja se korjataan laji-ihmisen toimesta salibandyksi samantien.
Sähly on osa salibandykulttuuria tai jos tarkkoja ollaan, niin salibandy on osa sählykulttuuria, sillä sähly tuli ensin. Jos tämän ottaa huomioon, on sähly ihan sopiva termi lajille.
Aika yleinen lajiin kohdistuva vitsi on, että ”salibandya on kiva pelata, mutta ei katsoa”. Väitteessä mahdollisesti sekoittuvat sähly ja salibandy. Jos tällaiseen väitteeseen uskotaan, niin olisi tärkeää tietää kummasta on kyse, varsinkin jos se ajaa päätöksentekoa eteenpäin.
Lajipäättäjät tuntuvat kyllästyneen jo salibandyyn ja siksi ratkaisua haetaan sählystä. Mahdollisimman tapahtumarikas salibandy on maalina sekä 5v5-pelaamisen mahdollisissa muutoksissa että 3v3-pelin esiintuomisessa.
3v3-muodossa, eli minulle sählyssä, hiukan huolettaa se, että siitä ainakin yritetään tehdä hirveän virallista MM-kisoineen, karsintoineen ja SM-kisoineen. Kannattaa unohtaa koko juttu, jos pelimuotoa ajaa eteenpäin vain 3v3-koripallon olympiaesimerkki. Pakottamalla ei tule tulosta.
Vaikka se vielä näyttäytyy sählynä, voidaan siinä hukata liialla pakottamisella ja yrittämisellä sählyn sekä salibandyn alkuvuosikymmenten vahvuudet: rentous ja helppous. Tätä kannattaisi miettiä, kun pelimuotoa pumpataan kansallisesti ja kansainvälisesti.
3v3-pelimuodossa verrattuna erona viidellä viittä vastaan pelattavaan salibandyyn ovat kentän koko (11×22 m) ja peliaika on (2×10 min). Joukkueen kokoonpanossa saa olla enintään 10 pelaajaa.
Salibandyliiton juttu MM-karsinnoista
Artikkeli 3v3-salibandysta vuodelta 2022