Pääkallo.fi

Liigaennakkoa erilaisella kulmalla

Viestejä
54
Miesten salibandyliigasta tuotetaan kauden alla useita laadukkaita ennakointeja niin median kuin fanienkien puolesta. Subjektiivisen arvioinnin sijaan ajattelin jakaa useamman postauksen erissä infoa miesten liigasta pohjautuen historialliseen dataan. Uskon, että näistä on hyötyä esim. vedonlyönnin tukena.

Ensimmäinen postaus käsittelee salibandyliigan runkosarjaa yleisellä tasolla ja jatkossa pureudutaan hieman tarkemmin myös joukkueisiin.

Salibandyliiga 2018-2019
otteluja runkosarjassa 182kpl
tasapelejä 2018-2019 29kpl 15,9% (2017-18 28kpl 15,4%)
jatkoaikaratkaisut 18kpl 9,9%
rl- ratkaisut 11kpl 6,0%

Sitten tulee ainakin itseni yllättänyt tilastofakta viime kaudelta:
88 kotivoittoa, 94 vierasvoittoa
En jaksanut kahlata Issuu- kausikirjoja, joten otanta on vain yksi kausi. Silti yllättää, että liigassa ei ole kotietua juurikaan tai se on hyvin joukkuekohtaista.

Eri yhteyksissä on monesti pohdittu sitä, onko amatöörisarjan arkipelit edullisempia vierasjoukkueille kuin kotijoukkuille. Näkemys perustuu siihen, että arkipeleissä vierasjoukkue pääsee otteluun paremmin valmistautuneena kun taas kotijoukkue saapuu otteluun "suoraan töistä, koulusta yms.". Tilastot eivät tue tätä väittämää, sillä voitot jakautuivat seuraavasti:
viikonloppupeleissä
52 kotivoittoa ja 57 vierasvoittoa
arkipeleissä
36 kotivoittoa ja 37 vierasvoittoa

Liigan maalimäärät ovat lyhyellä otannalla kasvussa:
maaleja runkosarjassa yhteensä 2203kpl ka. 12,1/ottelu (17-18 2073kpl ka. 11,4/ott)
maaleja ylivoimalla 317kpl, 14,4% kaikista maaleista
Myös koko sarjan ylivoiman onnistumisprosentti on kasvussa:
Koko sarjan ylivoimaprosentti 43,7% (17-18 40,5%, 16-17 39,5%)

2min rangaistuksia jaettiin yhteensä 698kpl 3,84kpl/ottelu
5min rangaistuksia jaettiin yhteensä 28kpl 0,15kpl/ottelu

Rangaistuslaukauksia varsinaisella peliajalla tai jatkoajalla 71kpl
rangaistuslaukauksia yhteensä mukaan lukien rl- kilpailut 180kpl
rangaistuslaukausten onnistumisprosentti yhteensä 49,4% (2017-18 46,2%)

Seuraavassa postauksessa käsitellään joukkuiden keskinäisiä otteluita, koti- ja vieraspisteiden jakaumaa joukkueittain sekä kotietua.
 
Viestejä
15
Paljonko 5 min jäähystä keskimäärin maaleja? Muistelen kerran laskeskelleeni ja taisi olla vähän yli 1,0. Oli pikku yllätys, luulen monen arvaavan n. 2. Onko sinulla tilastoa tästä?
 
Viestejä
54
Salibandyliigan runkosarjassa juhlittiin voittoa viime kaudella 182 kertaa. Pistelasku meni seuraavasti:

Varsinaisen peliajan voitosta 3p
jatkoaika- tai rl- voitosta 2p
jatkoaika- tai rl- tappiosta 1p
varsinaisen peliajan tappiosta 0p

Jokainen löytää tulospalvelusta viime kauden sarjataulukon, mutta miten joukkueet sitten pelasivat toisiaan vastaan? Olen kerännyt alla olevaan taulukkoon yhteen kuvaan kaikki kauden ottelut. Taulukkoa luetaan vasemmalta oikealle. Jos halutaan selvittää miten Oilers pelasi Indiansia vastaan, etsitään vasemman puoleisesta pystysarakkeesta Oilers ja siirrytään oikealle Indiansin kohdalle. Ruutu kertoo, että Oilers sai Indiansilta kotona 3p voiton ja kärsi vieraissa tappion varsinaisen peliajan jälkeen joko jatkoajalla tai rankkareissa (1p). Punainen ruutu indikoi kahta tappiota, keltainen voittoa ja tappiota ja vihreä kummankin ottelun voittoa. Joukkueet ovat sekä pysty, että vaakasarakkeessa runkosarjan sijoitusten mukaisessa järjestyksessä.

Näyttökuva 2019-9-13 kello 23.36.21.png

Kuvasta selviää hyvin nopealla vilkaisulla, että pudotuspelien ulkopuolelle jääneiden joukkueiden oli hyvin vaikeaa saada pisteitä sarjataulukossa ylempänä olevilta. Welhot nappasi pudotuspelijoukkueilta 12 pistettä, Steelers 10, OLS 8 ja LASB 5 pistettä. Nokian KrP:lle OLS ja Steelers olivat myrkkyä, SPV puolestaan ei onnistunut voittamaan TPS:ää, Oilersia eikä KrP:tä kertaakaan. Näistä yllättävistä kompuroinneista voi jokainen sitten syöksyä Issuun ihmeelliseen maailmaan ja tutkia ovatko tietyt vastustajat olleet hankalia aiemmillakin kausilla…

Edellisessä postauksessa huomattiin, että liigassa juhlivat aavistuksen useammin vieras- kuin kotijoukkueet. Alla olevissa kuvissa on eritelty pistejakaumat kausittain niiden joukkueiden osalta, jotka pelaavat salibandyliigassa viikon päästä alkavalla kaudellakin. Viimeisessä kuvassa on havainnollistettu kotiotteluiden pisteprosentit 3 kauden ajalta, kahden kauden ajalta sekä kauden 18-19 osalta.

Näyttökuva 2019-9-14 kello 7.50.07.png

Näyttökuva 2019-9-14 kello 7.50.21.png

Näyttökuva 2019-9-14 kello 7.50.32.png

Näyttökuva 2019-9-14 kello 8.15.38.png

Kolmen kauden otannalla Happee ja Indians ovat sarjan heikoimmat kotijoukkueet, LASB, Steelers ja Oilers vahvimmat.

Näyttää siltä, että salibandyliigan kotietu on todella laskusuunnassa.

Viimeisenä tähän settiin tutkin altavastaajien alkukautta. Kaikkihan tietävät sanonnan, jonka mukaan altavastaajat ovat vahvimpia tai ainakin yllätysvalmiimpia alkukaudesta. Vastaus on kyllä ja ei. Kaudella 18-19 pudotuspelien ulkopuolelle jääneistä joukkueista enemmän pisteitä ensimmäisellä kierroksella ottivat Welhot, Steelers ja Koovee. OLS ja LASB pelasivat varsin vahvan toisen puolikkaan. EräViikinkien peli sukelsi kauden loppupuoliskolla.

Näyttökuva 2019-9-13 kello 23.28.56.png

Seuraavassa pläjäyksessä tutkitaan maaleja, ykkössektorin maalipaikkoja sekä yli- ja alivoimaa joukkueittain.
 
Viestejä
54
Paljonko 5 min jäähystä keskimäärin maaleja? Muistelen kerran laskeskelleeni ja taisi olla vähän yli 1,0. Oli pikku yllätys, luulen monen arvaavan n. 2. Onko sinulla tilastoa tästä?
Katsotaan jos jossain vaiheessa jaksan kahlata tulospalvelun läpi. Tää vois olla helpompaakin, kun näitähän ei mistään saa valmiina..
 
Viestejä
498
Kolmen kauden otannalla Happee ja Indians ovat sarjan heikoimmat kotijoukkueet, LASB, Steelers ja Oilers vahvimmat.
.
Ehkä hieman saivartelua, mutta esim. Happee on kerännyt kotoa yhteensä 63p kolmelta viime kaudelta ja LASB puolestaan 42p, niin ehkei voi sanoa LASBin olevan vahvempi kotijoukkue. Classic on joka tapauksessa vahvin koti- sekä vierasjoukkue. Suhteessa joukkueiden omiin pistemääriin toki noin niin kuin esitit eli kertoo kuka on parhaiten pystynyt hyödyntämään kotipelien etua suhteessa omaan tasoonsa ja kuka ei.

Mutta joka tapauksessa mielenkiintoista näkökulmaa nämä tilastot ovat, kiitos siitä!
 
Viestejä
4,400
Tosiaan jos puhutaan kotikenttäedusta ts. mille joukkueelle on kaikkein tärkeintä pelata kotona, niin LASB voi hyvinkin olla siellä. Jos taas puhutaan parhaista kotijoukkueista, niin ei sinne mikään Oilers kuulu millään.
 
Viestejä
54
Tosiaan, nämähän olisi voinut listata puhtaasti kotona saavutettujen pisteiden mukaan, mutta omasta mielestäni se ei kerro koko totuutta kotiedusta. Tasapuolisempaa arvioida yksittäisen joukkueen kotikentän merkitystä suhteessa sen saavuttamiin pisteisiin, kuten Arto sanoikin. Classicin tilastoa vääristää se, että joukkue on voittanut viime vuosina käytännössä kaikki pelit ja jo yksi kotitappio vääristää tilastoa.

Ja kyllä Arto, Oilers on kolmen viime kauden aikana napsinut pisteitä enemmän kotona kuin vieraissa 😉
 
Viestejä
54
Huomenna iltayöstä isketään tämän ennakon viimeinen osa tulille, mutta laitetaan selvyyden vuoksi tähän ensin aihetta avaava koonti. Aiheena siis maalit sekä ykkössektori.

Näyttökuva 2019-9-20 kello 0.09.51.png

Liigan tehtyjen maalien ja siten myös päästettyjen maalien keskiarvo per joukkue oli 157 maalia. Pudotuspelijoukkueista tehtyjen maalien keskiarvon alle jäivät Eräviikingit (141 maalia) sekä Indians (152 maalia). Päästettyjen maalien puolella keskiarvoa enemmän omiin päästäneitä poffi joukkueita olivat Nokian KrP (172 omiin) sekä vähemmän yllättäen SPV (170 omiin). SPV:n pelitapa selittää varsin suuren päästettyjen maalien määrän. Pudotuspelien ulkopuolelle jääneistä joukkueista Steelers sen sijaan päästi keskiarvoa vähemmän maaleja omiin (153kpl).

Huomenna syöksytään ykkössektorin ihmeelliseen maailmaan, mutta selitän tässä postauksessa mitä ykkössektorilla tarkoitetaan.

Näyttökuva 2019-9-12 kello 23.12.57.png

Kuvassa näkyvä oranssi laatikko on ykkössektorina puhuttu alue, jonka sisältä tehdään peräti 81% kaikista salibandyliigan maaleista. Tässä prosenttiluvussa on mukana myös ylivoimamaalit.

Salibandyliigassa 2018-19 oli varsinaisella peliajalla ykkössektorista kirjattuja laukauksia yhteensä 10489kpl ja niistä syntyi maaleja yhteensä 1791kpl (17,1%).

73% otteluista päättyi enemmän ykkössektorin paikkoja luoneen joukkueen voittoon.

 
Viestejä
242
Kiitos ihan älyttömän paljon tästä näkemästäsi vaivasta. Todella mielenkiintoista luettavaa, kova data on se mitä salibandysta enemmän haluaisin nähtäväksi ja käyttööni.
 
Viestejä
140
Huikeeta duunia, Mika! Itseäni kiinnostaa valtavan paljon datan käyttö urheilussa, mutta salibandysta sitä ei löydy läheskään niin paljon kuin muista lajeista. Toivottavasti seurat alkavat myös kiinnittää huomiota datan käyttöön, sillä data = tulevaisuus.

Kiitos!
 
Viestejä
54
Sitten täräytetään sitä raakaa dataa maalipaikoista. Data on kerätty ottelu ottelulta salibandyliiton tulospalvelusta, joten luvut eivät ole absoluuttisia, mutta 26 ottelun otannalla varmasti suuntaa antavia. Ensimmäisenä joukkueiden hyökkäys, eli luodut ykkössektorin paikat ja maalit.

Näyttökuva 2019-9-20 kello 8.49.56.png

Taulukossa vasemmalla on luodut ykkössektorin maalipaikat (1.sekt.paikat) kotikentällä sekä niistä tehdyt maalit (tehdyt 1.sektori)
Keskellä on sama tilasto, mutta vieraskentältä.
Oikealla värillisenä on koonti, jossa vasemmanpuoleisimpana luodut ykkössektorin maalipaikat yhteensä kotona & vieraissa, kaikki tehdyt maalit sekä ykkössektorista tehdyt maalit. Ykkössektorin paikkojen lukumäärästä ja ykkössektorista tehdyistä maaleista on johdettu paikkaa/maali tilasto, joka siis kertoo kuinka monta ykkössektorin maalipaikkaa joukkue tarvitsi keskimäärin yhden maalin tekemiseen. Nokian KrP oli tässä tilastossa kärjessä, joka kertoo paitsi viimeistelyn laadusta, myös siitä, että maalipaikat ovat olleet laadukkaita. Vaikka puhutaankin ykkössektorista, niin niistä jokainen paikka ei ole samanarvoinen. Olisi toki hienoa, jos näihin olisi aikaa paneutua vielä tarkemmin ja selvittää torjuntaan, ohi tai peittoon päätyneet laukaukset sekä jakaa ykkössektorikin vielä pienempiin siivuihin, mutta ei riitä aika. Myös Oilers ja SPV viimeistelivät ykkössektorista kovalla prosentilla.
Oikealla oleva prosenttisarake kertoo kuinka suuren osuuden kaikista maaleista joukkue on tehnyt ykkössektorista. Happeen lukema 73% on liigan matalin ja kaivauduin siihen esimerkinomaisesti hieman tarkemmin.

Happee teki 18-19 runkosarjassa 190 maalia, joista 139kpl ykkössektorista. Tutkin kaikki Happeen otteluiden laukaisukartat uudelleen ja kirjasin ykkössektorin ulkopuolelta syntyneiden maalien tekijät. Tulos ei yllätä ketään.
Peter Kotilainen 15 maalia
Jami Manninen 10 maalia
Panu Kotilainen 6 maalia
Mika Kohonen 5 maalia
Loput maalit jakautuivat tasaisesti useamman pelaajan kesken.

Jos ajatellaan Peter Kotilaisen rytkimistä kentällä, tapaa ja taitoa luoda itselleen maalipaikkoja omalla liikkeellä sekä timanttista laukausta, ei ole yllätys, että Kotilaisen maaleista peräti 15 syntyi parhaan sektorin ulkopuolelta. Jos taas ajatellaan Jami Mannista, niin hän tekee paljon maaleja oikesta siivestä ja laukoo sieltä erinomaisesti. Mika Kohonen sen sijaan viimeisteli maalinsa pääsääntöisesti "viivasta".

En voi olla varma, mutta epäilen, että jokaisen matalan ykkössektorin maaliprosentin omaavan joukkueen takaa löytyy selittävänä tekijänä loistavan laukauksen omaava maalipyssy.

Sitten puolustuksen puheenvuoro. Käytännössä sama tilasto, mutta käännettynä vastustajan ykkössektorin paikat ja maalit.

Näyttökuva 2019-9-20 kello 23.05.55.png

Jon näistä muutaman pointin nostaa, vaikka jokainen asiasta kiinnostunut osaa varmasti itsekin lukea tilastoa ja vetää sen pohjalta omia johtopäätöksiä.
SPV: coast to coast peli tuottaa maalipaikkoja kumpaankin päähän. Paljon. 5,9 paikkaa/päästetty kertonee omaa tarinaansa Eero Kososen ja Rasmus Hasun pätevyydestä kyseiseen pelitapaan.
Steelers: Viidenneksi eniten vastustajan ykkössektorin paikkoja, mutta neljänneksi vähiten päästettyjä. 26 pelin otannalla varianssillakin on osansa, mutta todennäköisesti Steelers on puolustanut maalin edustaa hyvin ja Pohjonen/Järvinen on onnistunut tolppien välissä erinomaisesti. Vastustaja on tarvinnut peräti 7,5 huippupaikkaa yhtä maalia kohti!
Classic: Classic päästi kaudella niin vähän maaleja, että matala maalimäärä voi vääristää tilastoja. Classicille omiin menneistä maaleista peräti 91% meni ykkössektorista. Todennäköisesti tamperelaisten puolustus ja maalivahtipeli oli niin kuosissa, että vastustaja tarvitsi todellisen huippupaikan viimestelläkseen?
Karhut & Koovee: Tämän tilaston perusteella oikeat joukkueet putosivat. Vastustajat olivat selkeästi keskiarvoa enemmän laatupaikoilla ja kurittivat sieltä hyvällä prosentilla.

Siinähän sitä! Toivottavasti tilastot herättävät keskustelua ja ajatuksia. Erinomaisen hyvää alkavaa liigakautta kaikille (y)
 
Viestejä
4,400
Seuraavanlaisilla putkilla jatketaan:
Tiikerit: 7 voittoa (nämä kaikki viime kauden Divari-joukkueita vastaan)
Steelers: 3 voittoa
ÅIF: 3 voittoa
Classic: 2 voittoa
SPV: 1 voitto
OLS: 1 voitto
Indians: 1 tappio
Nokian KrP: 1 tappio
Welhot: 1 tappio
LASB: 2 tappiota
TPS: 2 tappiota
EräViikingit: 2 tappiota
Happee: 4 tappiota
Oilers: 5 tappiota
 
Viestejä
498
Edelleen iso kiitos Mikalle! Tämä viimeisin pläjäys oli kaikkein mielenkiintoisin.

Näkisitkö mahdolliseksi laittaa nuo tekemäsi excelit yleiseen jakoon muidenkin pyöriteltäväksi?
 
Viestejä
15
Miesten salibandyliigasta tuotetaan kauden alla useita laadukkaita ennakointeja niin median kuin fanienkien puolesta. Subjektiivisen arvioinnin sijaan ajattelin jakaa useamman postauksen erissä infoa miesten liigasta pohjautuen historialliseen dataan. Uskon, että näistä on hyötyä esim. vedonlyönnin tukena.

Ensimmäinen postaus käsittelee salibandyliigan runkosarjaa yleisellä tasolla ja jatkossa pureudutaan hieman tarkemmin myös joukkueisiin.

Salibandyliiga 2018-2019
otteluja runkosarjassa 182kpl
tasapelejä 2018-2019 29kpl 15,9% (2017-18 28kpl 15,4%)
jatkoaikaratkaisut 18kpl 9,9%
rl- ratkaisut 11kpl 6,0%

Sitten tulee ainakin itseni yllättänyt tilastofakta viime kaudelta:
88 kotivoittoa, 94 vierasvoittoa
En jaksanut kahlata Issuu- kausikirjoja, joten otanta on vain yksi kausi. Silti yllättää, että liigassa ei ole kotietua juurikaan tai se on hyvin joukkuekohtaista.

Eri yhteyksissä on monesti pohdittu sitä, onko amatöörisarjan arkipelit edullisempia vierasjoukkueille kuin kotijoukkuille. Näkemys perustuu siihen, että arkipeleissä vierasjoukkue pääsee otteluun paremmin valmistautuneena kun taas kotijoukkue saapuu otteluun "suoraan töistä, koulusta yms.". Tilastot eivät tue tätä väittämää, sillä voitot jakautuivat seuraavasti:
viikonloppupeleissä
52 kotivoittoa ja 57 vierasvoittoa
arkipeleissä
36 kotivoittoa ja 37 vierasvoittoa

Liigan maalimäärät ovat lyhyellä otannalla kasvussa:
maaleja runkosarjassa yhteensä 2203kpl ka. 12,1/ottelu (17-18 2073kpl ka. 11,4/ott)
maaleja ylivoimalla 317kpl, 14,4% kaikista maaleista
Myös koko sarjan ylivoiman onnistumisprosentti on kasvussa:
Koko sarjan ylivoimaprosentti 43,7% (17-18 40,5%, 16-17 39,5%)

2min rangaistuksia jaettiin yhteensä 698kpl 3,84kpl/ottelu
5min rangaistuksia jaettiin yhteensä 28kpl 0,15kpl/ottelu

Rangaistuslaukauksia varsinaisella peliajalla tai jatkoajalla 71kpl
rangaistuslaukauksia yhteensä mukaan lukien rl- kilpailut 180kpl
rangaistuslaukausten onnistumisprosentti yhteensä 49,4% (2017-18 46,2%)

Seuraavassa postauksessa käsitellään joukkuiden keskinäisiä otteluita, koti- ja vieraspisteiden jakaumaa joukkueittain sekä kotietua.
Itellä löytyy tästä tilastofaktaa kolmen kauden otannalta ja esim B kategorian (sovitaan että Classic on yksin A luokassaan niin helpottaa hahmottamaan mitkä joukkueet ovat tätä luokkaa) on vierasjoukkue napannut varsinaisenpeliajan voittoja noin 50% todennäköisyydellä mikä todellakin on erittäin kova saldo vrt kun aina puhutaan "kotiedusta"
 
Viestejä
54
Kauden 19-20 salibandyliigaa on tahkottu nyt n. 5 kierrosta ja on aika kurkistaa minkälaista dataa allekirjoittaneen sählykompuutteri työntää ulos. Paikoin varsin mielenkiintoista, sanoisin, mutta kokonaisuutena jokseenkin ennakolta arvattavaa.

Otetaan ensimmäisenä ykkössektorin paikat:

1.sektori.png
Liigan toistaiseksi tehokkaimmat joukkueet laatupaikoilta ovat olleet Oilers (4,3 paikkaa/maali), Classic (4,9 paikkaa/maali) sekä SPV (5,0 paikkaa/maali). Ykkössektorista kovimmalla prosentilla omiin ovat ottaneet OLS (4,3 paikkaa/maali), LASB (4,4 paikkaa/maali) sekä Tiikerit (4,5 paikkaa/maali).

Keskiarvoa selvästi enemmän ykkössektoriin ovat päässeet Classic ja Happee kun taas puolustuspäässä helisemässä ovat olleet Welhot ja OLS.

Ei suuria yllätyksiä.

Alla olevan kuvan oikeassa reunassa näkyy luotujen ja annettujen ykkössektorin paikkojen tilasto, jossa Corsi- sarake on ikäänkuin laatupaikkojen +/- tilasto ja Corsi% kuvaa paikkojen suhdetta (50% on raja-arvo).

Corsi.png

Yli- ja alivoimatilastoissa otanta on kapea, mutta toki suuntaa antava. TPS on toistaiseksi ainoa joukkue, joka ei ole onnistunut kertaakaan ylivoimalla. Alivoimalla puhdasta recordia ei ole kellään.

yv_av.png

Sitten seuraa mielenkiintoinen tilasto, joka lienee tuttu ainakin NHL:n tilastoja seuraaville. Eli maalivahtien GSAA- tilasto (goals saved above average). Tilasto suhteuttaa jokaisen maalivahdin torjunnat ja päästetyt maalit liigan keskiarvoihin ja antaa arvon joka on joko + tai - merkkinen. Positiivinen arvo kuvaa maalivahdin torjuneen X määrän maaleja sarjan keskiarvoa enemmän ja miinusmerkkinen taas puolestaan maalivahdin päästäneen X määrän keskiarvoa enemmän maaleja. Eräviikinkien ja Indiansin loistava kauden alku selittyy osittain erinomaisella maalivahtipelillä, kuten tilastosta huomataan. Otanta on tässäkin todella pieni, joten suhtautukaa suurella varauksella.

GSAA.png

Ps. lopuksi vinkki vedonlyöjille:
Eräviikinkien corsi on miinuksella, eli joukkue päästää vastustajan laatupaikoille useammin kuin pääsee niihin itse. Tämän lisäksi Strandberg ja Kainulainen ovat olleet jumalamoodissa alkukauden. En pitäisi suurena yllätyksenä, jos materiaaliltaan kapea ErVi taantuisi tuloksellisesti hieman tähän asti nähdystä.
 
Viestejä
1,624
ErVin tilastot ei vielä huoleta, kun tossa on nyt kohdattu kolmikko clasu, tps, spv. Mikä osaltaan selittää, vielä, tuota tilastoq. Jos sama jatkuu niin ei toki voi olettaa jatkuvia voittoja, eli parannettavaa löytyy. Materiaalin kapeudesta olen, vieläkin, erimieltä :). Nuoret kehittyvät peli peliltä.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös