Ei tietenkään lapset/nuoret ajattele kehittymistä kovinkaan paljoa, toki suurinosa haluaa tulla paremmiksi pelaajiksi mutta siihen se melkein suurella osalla jää. Liiton ja mielellään seurojenkin tehtävä sen sijaan on ajatella asiaa kehittymien kautta. Eivät ne pojat itse päätä sarja tai karsintajärjestelmiäkään, liitto sen tekee.
Tottakai asia on enemmän tai vähemmän tasapainoilua ja huomioon pitää ottaa monia asioita, yhtenä homman pitäminen mielekäänä mahdollisimman monelle. Tämä ei silti poista sitä, että liittotasolla ykkösprioriteetti pitää olla pelajienkehityksessä ja siihen ympärille sitten mietitään muilta osin mahdollisimman mielekäs paketti.
"Parhaiten kehittää sopivan tasoiset pelit" tai sama asia eri tavoilla sanottuna, on tietysti paljon huudeltu klisee ja tottakai se pitää myös osittain paikkansa. Tuskin kuitenkaan suurinosa kehityksestä peleissä tapahtuu. Usein tuota jargonia kuulee eri valmentajien suusta kun puhutaan 1-2 ketjun pelureista mutta hetken päästä samasta suusta voi kuulua sanat, "treeneissä se kehitys tapahtuu, ei niillä peleillä ole suurta merkitystä" kun puhe kääntyy 3-4 ketjun pelaajiin, joille peliaikaa tulee vähän tai ei juuri ollenkaan. Tämä kertoo yleensä omaan korvaan siitä, ettei asiaa ole oikeasti mietitty tippaakaan.
Itse ajattelen treenien olevan se paikka missä suurinosa työstä tehdään ja missä suurin kehitys tapahtuu. Peleissä sitten käytetään opittua ja ne luovat motivaation. Ja tietysti kehitystä tapahtuu myös peleissä, se on selvä mutta hieman eri tavalla kuin treeneissä.
Joku täällä jossain vaiheessa laskeskeli paljonko pallollista aikaa per pelaaja peleissä keskimäärin tulee, olisiko ollut keskimäärin 2-3 minuuttia per peli. Jokainen voi sitten miettiä paljonko tuossa ajassa, tässä tapauksessa pallollinen peli kehittyy.