- Viestejä
- 8,463
Ketä kiinnostaa käydä katsomassa otteluita, joissa pahimmassa tapauksessa kaikki avauskentällisten pelaajat ovat ulkomaalaisia?
Esim. Valioliigaa ja NHL:ää seuraa muutama katsoja.
Ketä kiinnostaa käydä katsomassa otteluita, joissa pahimmassa tapauksessa kaikki avauskentällisten pelaajat ovat ulkomaalaisia?
Salibandy on jääkiekon jälkeen harrastajamäärältään toiseksi suosituin sisäpalloilulaji, joten jokaisella liigajoukkueella pitäisi olla etuoikeus kotihallinsa vuoroihin. Eli siihen ottelumäärien kasvattaminen ei luulisi kaatuvan.
Suomalainen salibandy on onnistunut siinä mielessä imagossaan, että hyvin moni palstalainen olisi oikeasti yllättynyt miten amatöörienpuuhastelua tämä toiminta on isoksi osaksi seuroissa arjessaan.
Jos homma olisi niin yksinkertaista, että ottelumäärän lisäämisellä tulovirrat kasvaisivat, niin eiköhän se olisi tehty jo aikoja sitten.Minusta miesten salibandyn pitäisi pyrkiä ensiksi puoliammattilaislajiksi. Se tarvitsee lisääntyviä tulovirtoja. Mistä niitä saa? Näkyvyyttä pitää nostaa. Se tuo lisää yhteistyökumppaneita. Yksi yleisemmin tarjottu keino kasvattaa näkyvyyttä on lisätä otteluita. Ottelumäärän lisäämisellä saattaa olla positiivinen vaikutus kassavirtaan myös pääsylipputulojen ja ravintola-/kioskimyynnin kautta. Toki yleisömäärän optimoimiseksi otteluiden pitäisi olla tasaisempia ja tasokkaampia kuin nykyään, josta syystä sarjajärjestelmän muuttamista sekä joukkuemäärän pienentämistä olisi syytä harkita.
No sinänsä sääli, että pelaajat itse toimivat suht ammattimaisesti ja osaa voidaan kutsua jopa huippu-urheilijoina, niin on sääli että muu ympäristö ei toimi samalla tasolla.
Harrastajamäärien perusteellako etuoikeudet määritellään?
Jos homma olisi niin yksinkertaista, että ottelumäärän lisäämisellä tulovirrat kasvaisivat, niin eiköhän se olisi tehty jo aikoja sitten.
Totuus on vain valitettavasti se, että nykyisellään ottelutapahtumilla (yleensä) ei kateta vieraspelien tuomia kustannuksia, joten vaikutus kassavirtaan olisi oikeasti negatiivinen. Ja jos nykyisten pelien näkyvyys on mitä on, niin miten pelien lisääminen auttaisi tähän? Ottelumäärie nostoa kannattaa alkaa miettiä sitten, jos/kun nykyisillä ottelumäärillä saadaan lehtereille sen verran porukkaa, että peleistä saadaan oikeasti lisätuloja.
Lentopallo ja koripallo yrittävät olla ammattilaislajeja Suomessa, vaikka taloudellisesti heilläkään ei tahdo olla edellytyksiä. Seura onkin sitten kuopattu tasaiseen tahtiin konkurssien jäljiltä. Koripallon ja lentopallon etuna on toki se, että lajeissa riittää, että palkkaa maksetaan ehkä 7-8 pelaajalle. Salibandyssa tarvittaan paljon enemmän pelaajia.
Ensisijaisesti hyvällä yhteistyöllä muiden mahdollisten käyttäjien kanssa. Politiikkojen suuntaan harrastajamäärät (s.o. äänestäjät) ovat mitä parhain vaikutuskeino, jotta salibandylle saadaan jalkapalloa ja jääkiekkoa vastaavat olosuhteet. Salibandyn on melko turha vedota esim. kansainväliseen menestykseen tai huippu-urheilustatukseen. Salibandyliiton tulee edelleen pyrkiä parantamaan lajin olosuhteita olemalla aktiivinen kaupunkien ja kuntien suuntaan. Tätä työtä käsittääkseni koko ajan tehdään. On ihan oikein, että liigassa pelaaminen edellyttää tiettyjä olosuhteita. Siinä tulee painetta järjestää asia ja sillä tavalla esim. jalkapallo on menneinä vuosina saanut valaistusasiat kuntoon liigakentillä.
Ottelumäärien lisääminen ei ollutkaan ehdotukseni ainoa lääke, vaan myös sarjajärjestelmän uudistaminen, jotta yleisön mielenkiinto lisääntyisi.
Kunhan on sopiva hetki vapaa-aikaa niin pitää laskea kuinka merkittävä ero top-8 joukkuiden katsomäärissä on toisia top-8 joukkeueita vastaan vs vaikkapa sarjan yhdeksättä ja kymmenettä vastaan. Tuolla ainakin näkee onko kiinnostavuudessa merkittävää eroa tällä hetkellä. Ja vastaavasti tietty alaosasta.
Puhun tietenkin vain omasta puolestani, mutta ainakaan minulle ei suosikkijoukkueeni avauskentällisen pelaajien kansalaisuus sinänsä ole minkäänlainen kriteeri. Lajista riippumatta.
Yleensä ottaen pidetään parempana yleisön houkuttelijana, että joukkueessa olisi kotikylän pelureita. En tiedä onko asiasta eksaktia tutkimustietoa. Kuitenkin näitä ”omat pojat kotiin” projekteja on nähty lähes jokaisessa lajissa. Ehkä koetaan, että kontaktipinta heillä on laajempi ja heihin on helpompi samaistua. Tänä kautena ensiksi mieleen tästä tulee Oulun Kärpät, joka mm. Puljujärven, Pesosen, Pyörälän ja Jokisen avulla yrittää taistella yleisömäärän putoamistrendiä vastaan.
Koriksessa taitaa nykyään olla joku ns. herrasmiessopimus tai home grown -pykälä, joka rajaa pöytäkirjassa olevat ulkomaalaispelaajat neljään. Muutama vuosi sitten Lapuan Korikobrat pelasi joukkueella, jossa neljän jenkin lisäksi oli kaksi ns. EU-passilla pelannutta, joten kotimaisille pelaajille ei peliaikaa jäänyt kuin muruja.
Olen nähnyt Korisliigajoukkueen Ura Basket eGameStarsin harjoittelevan Kupittaan palloiluhallissa. Joukkue ei minua juurikaan kiinnosta, koska paikallisilla pojilla ei siinä paljoa ole roolia. Olen huomattavasti kiinnostuneempi Vilpas Vikingeistä, koska Teemu Rannikko pelaa siellä merkittävässä positiossa ja myös Koiviston ja Nenosen otteita on tullut seurattua vuosia. Sillä ei ole minulle merkitystä pelaako sentterinä DJ Laster vai Jamuni McNeace. Onko peli korkeatasoisempaa neljällä ulkomaalaispelaajalla niin kuin väitetään? Silti kaipaan niitä aikoja, kun jenkkejä oli vain kaksi tai kolme. Jos haluan katsoa korkeatasoista koripalloa voin avata näköradion ja tsiikata sieltä NBA:ta tai kansainvälisiä pelejä.
Siihen voisi ottaa Classic-pelit vielä erikseen.
Salibandyliigan osalta lähtisin rakentamaan tuotetta, jossa olisi 12 joukkuetta ja ensin 2-kertainen runkosarja. Sen jälkeen kahdeksalle parhaalle vielä yksinkertainen ylempi loppusarja ja lopuksi loppupelit nykyisessä muodossaan. Pelimäärä lisääntyisi maltillisesti kolmella, mutta ottelut olisivat tasaisempia ja tasokkaampia kevättä kohti menettämättä täysin maantieteellistä kattavuutta. Liigan sijoille 9-12 jääneet pelaisivat Divarin sijoille 1-4 päätyneiden kanssa kaksinkertaisen alemman loppusarjan, joista neljä parasta jatkaisi seuraavan kauden liigassa ja neljä huonointa Divarissa.
En kyllä näe mitään järkeä pelata yhtä ylimääräistä kierrosta 8 parhaan kanssa. Mikä tässä on järki ja motivaatio? Kotiedun tavoittelu ylimääräisellä 7 ottelulla? Mielestäni aika heikko motivointi, kun et kuitenkaan voi enää pudota pois pudotuspeleistä. Tässä pitäisi sitten ottaa jääkiekosta hieman mallia, ja 6 parasta pääsisi suoraan puolivälieriin, ja tuo top8 ulkopuolelle jääneet (olkoon sitten sijat 9-12 tai 14) pelaisi oman jatkosarjan, josta 2 parasta pelaisi ylimääräisen playoff kierroksen ylemmän sarjan 2 viimeistä vastaan. Tällöin ylemmässä sarjassakin olisi edes jokin muukin palkinto kuin kotietu, kun olisi mahdollisuus selvitä vähemmillä playoff otteluilla.
Hyvä pointti. Mietin ihan samaa. Ovatkohan joukkueet ja yleisö tajunneet kotiedun valtavaa merkitystä? Ainakaan viimeisen kuuden kauden aikana ei edes mitaleille ole tultu runkosarjan sijoilta 5-8. Se on melko hämmästyttävää ja kertoo paljon joukkueiden tasoeroista.
Hyvä pointti. Mietin ihan samaa. Ovatkohan joukkueet ja yleisö tajunneet kotiedun valtavaa merkitystä? Ainakaan viimeisen kuuden kauden aikana ei edes mitaleille ole tultu runkosarjan sijoilta 5-8. Se on melko hämmästyttävää ja kertoo paljon joukkueiden tasoeroista.
Jääkiekossa aikoinaan kokeiltiin kuuden joukkueen loppupelejä siten, että runkosarjan 3. ja 6. sekä 4. ja 5. pelasivat vastakkain ja näiden voittajat pelasivat sitten levänneitä ykköstä ja kakkosta vastaan. Systeemiä ei silloin pidetty hyvänä, koska runkosarjan kaksi parasta menettivät ottelutuntumansa odotellessaan jatkopelejä. Taloudellisesti olisi kanssa eräänlainen rankaisu pelata vähemmän poffseja kuin sijat 7 ja 8.
Motivaatio joukkueille olisi kotiedun lisäksi taloudellisesti 7 parempaa peliä. Pelaajille motivaation pitäisi tulla paremmista peleistä. Maajoukkueellekin saattaisi olla hyötyä. Luulisi pelaajien kehittyvän paremmin, kun huippujoukkueet pelaavat enemmän keskenään. Nykyisistä maajoukkuepelaajista taitaa kotimaassa ainoastaan Jonaeson pelata TOP8 joukkueiden ulkopuolella.
Salibandyliigan yleisökeskiarvo on noin 650 katsojaa.