Video: Harvinainen tapahtuma – maalivahti teki maalin salibandyottelussa

Kuva: Kuvakaappaus videolta

Kuva: Kuvakaappaus videolta
Kuva: Kuvakaappaus videolta

Savo-Karjalan kakkosdivisioonassa nähtiin perjantaina erikoinen tilanne, kun OuPa:n maalivahti onnistui maalinteossa Coach Teamia vastaan. Lari Naumasen heittämä maali syntyi ajassa 42.29 ja oli 2-1-kavennusmaali. OuPa sai maalivahtinsa tekemästä maalista lisävirtaa ja nousi vielä 2-3-voittoon.

Maali on nähtävissä alla olevalta videolta ajasta 1.20 eteenpäin.

Ottelutilastot

32 comments

  1. Pieni kertaus säännöistä ja mitä tuossa tarkalleen tapahtui olisi paikallaan, kiitos.

  2. Sebu: Mikä sääntökohta kieltää tuon? Kerrotko tarkemmin.

  3. Paikalla olleena voin kertoa, että tuomarit kävivät selaamassa sääntökirjaa läpi. Maalivahti voi tehdä maalin, kun heitto ei mene suoraan maaliin, vaan kimpoaa esim. Tahattomasti pelaajan varusteista maalin, jolloin maalimerkintä tulee maalivahdille.

  4. Pelisäännöt 703 Hylätyt maalit
    5) Maalivahti heittää tai potkaisee pallon muuten hyväksyttä­västi vastajoukkueen maaliin.
    Peliä jatketaan kiistapallolla, koska kyseessä ei ole rike. Pallon on kos­kettava toista pelaajaa tai tämän varusteita ennen kuin se menee maaliin.

  5. ”Pallon on kos­kettava toista pelaajaa tai tämän varusteita ennen kuin se menee maaliin.” Eli maali tulee hyväksyä. Kysy keneltä tahansa oikealta tuomarilta.

  6. Jaahas täällä taas joku alkaa lainailee niccejä, urpo käytä omaasi!!

    Eikös toi sääntö nyt ole ihan selkeä, eli jos osuu matkalla maalivahti saa maalin, jos ei hylätään. En ottanut mitään kantaa tohon tilanteeseen, koska itse en tosta videosta huomannut osuuko vaiko ei. Kuhan laitoin säännön miten menee…

  7. Eikös tässä joku vuosi sitten tullut muutos, jonka jälkeen omista pelaajista menneet maalit alettiin merkata omiksi maaleiksi? Eikä edellinen palloon koskenut tai lähin pelaaja saa merkintää?

  8. Pitää merkitä omaksi maaliksi, Jos on hyväksytty maaliksi.
    MV ei voi tehdä maalia, joka päätyy ottelupöytäkirjaan.

  9. Kyllä pöytäkirjaan todellakin voi kirjata maalivahdin maalintekijäksi. S7 oli jo ystävällisesti kaivanut säännönkin, joka tämän kertoo. Ei merkkailla omiksi maaleiksi, jos pallo kimpoaa pelaajasta, tai sen varusteesta maaliin, ilman että pelaaja olisi itse voinut asiaan mitenkään vaikuttaa. Aina jos pallo kimpoaa maaliin jostain pelaajasta, omista tai vastustajista, tulisi maalipiste merkata sille, kenen lavasta veto on lähteny (tai maalivahdille), ei sille kimmoketolpalle.

  10. Sääntöjä & tulkintoja voi ja jopa kannattaa kerrata liiton sivuilta. Sivu 14, kohta 702 Hyväksytyt maalit ja sen viimeinen kohta:

    http://www.floorball.fi/files/6114/0972/3470/7_tulkintoja_pelisntihin_ver1_14-15.pdf

    Myös maalivahti voi olla maalintekijä. Esimerkiksi seuraavassa tilanteessa maalivahti merkitään maalintekijäksi: maalivahti heittää pallon sääntöjen mukaisesti kohti tyhjää maalia ja se kimpoaa maaliin vastustajan tai maalivahdin kanssapelaajan kautta.

  11. No jos sääntöjä luetaan kuten ne on kirjoitettu, niin ei tuosta kyllä minusta voi tehdä hyväksyvää tulkintaa. Koko sääntökohdan otsakekin on ”hylätyt maalit”, eikä siinä ole täsmennetty että viimeinen lause tarkoittaakin hyväksyttyjä maaleja. Tyyliin: ”Jotta maali voidaan hyväksyä, pallon on koskettava…”

  12. JZ: eli luet tuon säännön niin että pallo vaan ei voi mennä maaliin kuin jonkun toisen pelaajan kautta? 🙂 käypä koittaa joskus, saatat yllättyä.

  13. Heittämällä tai potkaisemalla ei yksiselitteisesti salibandyssä tehdä hyväksyttyä maalia. Osuu se sitten matkalla mihin tahansa. Piste. Jos maali hyväksytään niin tekijän pitää löytyä jostakin muualta kuin heittäjästä tai potkaisijasta. Pitäisikö vastaavasti potkumaali hyväksyä ja kirjata potkaisijalle jos kimpoo puolustavasta pelaajasta tai maalivahdista maaliin. EI.
    Videon maali joko oma maali tai sitten tuon hyökkääjän maaliksi, riippuu kumpi koskin palloon viimeksi.

  14. SSBL:n pelisääntö tulkinnat 2014-2015:
    ”Myös maalivahti voi olla maalintekijä esim. seuraavassa tilanteessa: maalivahti heittää pallon sääntöjenn mukaaisesti kohti tyhjää maalia ja se kimpoaa maaliin vastustajan tai maalivahdin kanssa pelaajan kautta.”

    ”Omassa maalissa pelaaja aktiivisesti ohjaa pallon mailalla tai vartalolla omaan maaliin.”

    ”Tarkoituksellisen jalkasyötön ohjautuessa maaliin vastustajan kautta maali hyväksytään.”

    ”Hyökkäävän joukkueen pelaaja potkaisee tarkoituksellisesti palloa ja se menee maaliin koskettuaan vastustajaa tai vastustajan varusteita maali hylätään.”

  15. Kyllä ne säännöt on suhteellisen selkeät, tosin pitää lukea niin omat maalit kuin hylätyt maalit ja niistä tulkita. Mun tulkinta oli: maalivahti on maalintekijä, jos ei täyty oman maalin tunnusmerkit! Puusilmä löytänyt liitonsivuilta samoja tulkintoja…

    Puusilmän postaamassa jalkasyötöllä maalinteossa, on sitten mun mielestä jo huomattavasti enempi tulkinnan varaa. Mikä on tarkoituksellisen jalkasyötön ja tarkoituksellisen potkun ero? No joo onhan niissä, mutta kuinka paljon:-D

  16. Jep jep. Sääntökirja pitää sisällään kohtuu paljon tulkinnanvaraisia asioita. Jokainen pelaaja valmentaja ja tuomari ajattelevat pelistä vähän erilailla ja tulkitsevat yksittäisiä tilanteita näistä lähtökohdista.

  17. Nikkari, enhän mä nyt missään nimessä noin sitä muotoillut. Hylatyistä maaleista puhuttiin. Tarkoitin vaan että tuo linkitetty sääntö 703 ei sitä täsmennä siten, kuin minun mielestäni yksiselitteisesti pitäisi. Säännöt pitäisi kirjoittaa selkokielellä ilman tulkinnanvaraa, ja jos joku päätös jää tuomarin näkemyksen vastuulle, sekin pitää selkeästi yksilöidä.

    Toki tuollaiset SSBL:n sääntötulkinnat auttavat, mutta tarkentamisen varaa näyttää noissakin olevan.

  18. Täysin totta, pelkkä 703 ei riitä mihinkään. Kaikkia mahdollisia variaatioita ei kuitenkaan mahista lisätä sääntöihin–> eihän sekään ole selkeetä, jos sääntökirja on paksumpi kuin raamattu. Sinänsä tämmöinen sääntö, merkitäänkö maali omaksi vai veskalle, on suhteellisen vähäpätöinen. Mun mielestä tärkeämpää onko maali hyväksytty vai ei. Puusilmä naulaa tossa ylempänä hyvin tulkinnoista!!

  19. No ei se siitä vielä raamatunmittaista tee jos käyttää täsmällisiä lausemuotoja. Ja samoin yleiset termit ”potku”, ”jalkasyöttö”, ”ohjaus” jne voi määritellä ihan vaan kerran jossain tulkintaohjeet-kohdassa ja samalla tähdentää, mikä on tuomarin vastuu. Yleensähän vaan sääntökirjat ovat kokoelma vanhoja niukasti kuvailtuja sääntöjä ja läjä myöhemmin lisättyjä paikkauksia tai korjauksia. Kokonaisuudessa voi olla selkeyttämisen varaa monesti.

    Mutta joo eihän tääkään asia mikään iso ole. Varsinkaan tässä tapauksessa. Mutta sääntökirjaamisen luonne on pilkunnussimista parhaimmillaan ja sellaisena sitä pitää mun mielestä rohkeesti käsitelläkin 🙂

  20. Jos maalivahti voi tehdä heittämällä maalin, niin miksi sen pitää olla jokin kimmoke? Miksi säännöt kieltävät erikseen suoraan heitetyn maalin? Tavoite sama. Mielestäni silloin pitää sääntöjä muuttaa takaisin siihen, että veska voi heittää hyväksyttävästi pallon maaliin suoraan.
    Mitä tulee tuohon tulkinta sivuun, niin sitä voi lukea monella tavalla:
    ”maalivahti heittää pallon sääntöjen mukaisesti kohti tyhjää maalia” Maali ei ollut tyhjä !
    ”Omassa maalissa pelaaja aktiivisesti ohjaa pallon mailalla tai vartalolla omaan maaliin” Ei kovin passiivista tuo toiminta ollut ennen maalia, kyllä laskisin tuon aktiiviseksi toiminnaksi.
    Hyväksytty maali kuitenkin.
    Kertokaa miksei suoraa heittoa voida filosofisessa mielessä hyväksyä, mutta kimmonnut heitto voidaan hyväksyä. Onko koko sääntö vanhentunut ja joutaa päivityksen alle ??

  21. Potkumaalit ja heittomaalit hyväksytään tulkinnoissa ihan selkeästi. Hyvä täällä huudella ilman sääntötuntemusta…

  22. Näyttäisi tuossa juuri olevan hyväksytty heittämällä tehty maali:)
    Hyvä idea voisi olla muuttaa sääntöjä niin että maalivahti voisi heittää myös virallisesti pallon vastustajan tyhjään maaliin. Samaa vaikeustaso kuin kenttäpelaajan laukaista tyhjiin puolesta kentästä. sääntömuutos vai vireille, kuten tuli poistetuksi tuo jalkasyöttökin.

  23. Kyllä noita maaleja löytyy tilastoista monelta veskarilta ei tää oo mikään uusi uutinen

  24. Aasi, ei sitä kenttäpelaajan potkumaalia edelleenkään hyväksytä missään tulkinnoissa.

  25. Omassa maalissa pallo tulee nykyään viedä maaliin. Sen pitää olla niin selkeästi oman pelaajan tekemä maali, mikään kimmoke ei siis esimerkiksi riitä, ellei se ole oman pelaajan antamasta pallosta kimmoke oman toisen pelaajan kautta omaan maaliin.

  26. Tein maalin heittämällä 4.div pelissä Mäntyharjulla . Meni vastustajan veskan jalan kautta sisään ja merkattiin mulle tehdyksi maaliksi !

  27. Terävästi irtoaa heitto… Joo… Hienoa Lari…
    Säännöt kommenteissa käyty läpi, joten en niistä enempää.. Oikein meni!
    Mutta keskustelussa on jäänyt huomiotta ehkä olennaisin kysymys?!
    -Mitä Coach Team:n veska tilanteessa touhuaa? Ansaitsisi syöttöpojon vähintään. ”Maalivahtien Maali”, kyllä molemmat meinaan auttoi. =)
    Hehe.. Videon avausmaalista HUOMIO. Vierasjoukkueen #10 kahdesti polvillaan vaihdon aikana.. (kiviä taskuun)… 😉
    Tosin molemmissa tilanteissa kevyehkö kontakti selkään.