Jussi Kaupin MyCoazh vahvistaa pika-analyysin Suomi–Tshekki-puolivälierästä. Tshekki ei päässyt laukomaan ykkössektorista kuin yhdeksän kertaa ja merkittävä osa niistäkin tuli lopun takaa-ajossa.
Varsinkin SSV- ja KKK-kentät pitivät olutmaan hienosti pois parhaalta maalintekoalueelta. Tshekki joutui laukomaan kaukaa ja pienistä kulmista, mikä helpotti Henri Toivoniemen maalivahtipeliä merkittävästi. Kun Suomi toteuttaa alueellista miesvartiointiaan hyvin, se ei kertakaikkiaan aukea Tsekin esittämällä seisomisella. Tarvitaan yhden kosketuksen syöttöjä liikkeestä liikkeeseen.
Suomen hyökkäyspelistä MyCoazh antaa paremman kuvan kuin mitä ottelun katsomisella sai. Herhiläiset pääsivät yrittämään parhaalta maalintekoalueelta 16 kertaa, joka on hyvä lukema puolustuskamppailussa. Peliä edistävien lyhyiden syöttöjen onnistumisprosentit olivat myös kohdallaan: Kohoset 88, SSV 86 ja KKK 90. Määrät tosin laskivat Venäjä- ja Kanada-iloitteluista, mikä oli toisaalta ymmärrettävää.
Toisaalta alhaisemmat määrät kertovat siitä faktasta, että Suomen peli pysähtyi aivan liikaa keskialueelle, vaikka laatu sinällään oli hyvää. Jatkossa tätä osa-aluetta on parannettava. Siihen vaikuttaa myös korvien väli. Vauhtilähdöt keskialueella vaativat pelirohkeutta. Käyn jatkossa tarkemmin läpi tapoja, joilla keskialue ylittyy Suomen pelitavassa heittämällä
Yksilötasolla pelaajien välillä löytyy hieman yllättäviäkin eroja. Pelaajiakin MyCoazh mittaa muiden muassa syöttöjen (pitkät ja lyhyet), kuljetusten, suojausten, peittojen ja kaksinkamppailujen avulla.
Tero Tiitu pelasi kahden maalin ohella muutenkin vahvasti. Tatu Väänänen oli Suomen puolustuksen eliittiä. Mika Savolaisen taso hieman tippui, mutta edelleen hyvä suoritus. Mika Kohonen oli Toivoniemen ohella sinivalkoisten paras: syöttöprosentti omille muiden muassa huimaava 90. Kohonen on myös aloitusspesialisti. Hän ei ole hävinnyt yhtään aloitusta toistaiseksi. Niiden merkitys tulee koko ajan korostumaan, kun pelit kovenevat. Jos aloituksia häviää jatkuvasti, joutuu koko ajan riistämään palloa takaisin. Niiden voittaminen antaa puolestaan vastaavan edun.
Yksi puolivälierän myönteisistä asioista oli Juha Kivilehdon herääminen. Hän oli kaksinkamppailuissa vahva ja syöttöpelikin parantui. Myös Kivilehdon puolustajapari kaksi erää, Oscar Hänninen suoriutui hyvin ja toimitti palloa omille luotettavasti. Mikko Kohonen oli selvästi parempi SSV-ketjun oikeassa laidassa kuin siellä aloittanut Mika Moilanen. Moilasen suoritus oli tällä kertaa erittäin heikko. Onnistumisia millään mittareilla ei juuri tullut.
Myös KKK-kentästä löytyy syöttölaatua, vaikka kaksinkamppailuissa vauhtihurjastelijat olivat viisikkona heikoin. Jani Kukkolan, Oliver Wardin ja Esa Jussilan onnistumisprosentti oli vanhemman Kohosen tasoa, 90. Yksilönä Kukkola oli vahva kaksinkamppailuissa: vain yksi tappio. Wardi sen sijaan oli niissä heikompi. Lauri Kapanen ei nyt oikein päässyt paikkoihin, mutta tilastojen valossa hyvä peli häneltäkin. Sen sijaan ketjun oikea laita Kari Koskelainen oli vain keskinkertaisella tasolla. Hän on ollut toistaiseksi vaisu. Kenties valmennusjohdon kannattaisi harkita Moilasta hänen tilalleen? Moilanen on ollut KKK:ssa vahva, vaikka Tshekkiä vastaan epäonnistuikin.
Nipistystä pelistään saa tällä kertaa Lassi Vänttinen. Hän syötti Väänäsen maalin hienosti ja vapautti Mika Kohosen muutaman kerran. Kokonaisuutena kuitenkin vain 75 % syötöistä löytyi omille, menetyksiä ja kaksinkamppailutappioita tuli liikaa. Välierässä Vänttisen on siis parannettava ja selvästi. On tosin huomioitava, että Vänttinen pelasi oikeassa laidassa, jossa oli todella ahdasta. Hänen tulisikin liikkua jatkossa enemmän keskelle. Oikea laita pysyy pystyssä pitämättäkin.
Kisojen kielteinen yllätys on toistaiseksi ollut SSV-kaksikon Mikael Järvi ja Harri Forsten peli. Järven heikon vireen ymmärtää, koska hän on vasta toipunut vatsatulehduksesta. Kentällä Järvi ei pääse enää oikein palloon ja syöttöjen laatu on heikko. Arvo onkin enemmän henkisellä puolella. Sen sijaan Forstenin epävarmuus on ollut suuri yllätys. ”Tohtori” on vuosia ollut itse varmuus. Tässä turnauksessa virheitä on kuitenkin tullut yllättävän paljon. Tshekkiä vastaan Forsten sai onneksi hilattua syöttöprosenttinsa lukemiin 87.
SSV-kentästä onkin tulossa Suomen jarrukenttä. Nytkin he pitivät Tshekin erittäin hyvin pois sektorista ja voittivat Suomelta suurimman osuuden kaksinkamppailuistaan. Valmennuksen voisikin olla syytä miettiä sitä vaihtoehtoa, että SSV:tä käytetään pimentämään vastustajalta yksi kenttä pois.
Menneestä olemme kuitenkin oppineet, että kun panokset kovenevat, nämä herrat ovat parhaimmillaan. Heitä ei pidä koskaan aliarvioida. Saa nähdä, käykö jälleen kerran niin. Vastauksella tähän kysymykseen on vaikutusta myös Salibandyliigan kärkikahinoihin. Kysymys kuuluukin loppukisojen suurimpiin mielenkiinnon kohteisiin.
Jani Hakkaraisen MM-ennakot ja -analyysit:
Saksa-Suomi 1-10
Teesit Saksaa vastaan
Suomen pallottomassa liikkumisessa parantamisen varaa
Suomi–Venäjä 16–1
Teesit Venäjää vastaan
Suomi iski Venäjän ytimeen
Suomi-Kanada 29-3
Kanadan elävät keilat kumoon – Sami Koski 6+3
Suomi-Tsekki 4-1
Suomen viisikkopeli valovuoden Tsekkiä edellä
Suomi vei puolustuskamppailun
Hakkaraisen ja Tirsamaan kisavedonlyönti
Tirsamaa: Luvattu mikä luvattu
Hakkarainen: Tirsamaan haaste vastaan
Voisiko tuon ”herhiläiset” sanan käytön jo poistaa pääkallon artikkelien käytöstä? Todella nolon kuulosta. Leijonien jälkeen Huuhkajat meni vielä läpi, mutta koripallon ”sudet” oli jo todella nolon kuulonen, puhumattakaan näistä herhiläisistä.
Ei pitäisi olla ylivoimaista kirjoittaa miesten salibandy maajoukkueesta. Kiitos.
Samalle; saako yhdyssanat olla oikein?
Samaa mieltä herhiläisistä, ei enää. Kiitos muuten hyvistä analyyseistä.
Mielestäni ei kannata liikaa tuijottaa syöttö% tilastoja. Syötöt ovat usein hyvin eriarvoisia keskenään, jos pelaa 100% varmuudella muttei vie peliä eteenpäin ei ole hyvä juttu.
Miksei kaikista maajoukkueista voi puhua leijonina? Jääkiekkoleijonat, salibandyleijonat, koripalloleijonat? Miksi pitää keksiä väkisin jotain muuta, kun lipussamme on leijona?
Väittäisin, että Koskelaisen peli kärsii Kettusen ja Ahosen ketjurallista. Antaisi nyt vaan poikien pelata. KKK tekee varmuudella rumaa jälkeä yhdessä, kun saavat rauhan!!!
Tämä Herhiläiset on kyllä nolon väkisin keksittyä. Synnyttää lähinnä myötähäpeää. Seistään omilla jaloillamme koko lajiväki, eikä väkisin apinoida asioita muista lajeista. Meidän lajissa pelaa Suomen maajoukkue, muilla voi pelata vaikka koko eläintarha. Kiitos.
Miten johtava näkee Johanssonin tilanteen? Miksi ei natsaa? Potentiaali on kuitenkin mieletön. Entäpä Koski?
Omasta mielestäni Vänttisen ”heikot” esitykset eivät ole mitään uutta. Edellisissä kisoissa loppua kohti juuri samanlaista tason tippumista. Kaksinkamppailuvoima ei vain riitä huippumaita vastaan. Jos saa tilaa ja aikaa hyvien kenttäkavereiden ansiosta, niin pallollisena pystyy kyllä hyviinkin ratkaisuihin. Roolipelaaja.
Itse odotan Moilaselta vielä loppupeleihin hyviä suorituksia.
Koskelainen ollut todella vaisu. Mies on kuitenkin ollut monet vuodet mj:n mukana. Sille paikalle kokeilisin jotakuta muuta, esim. Mikko Kohosta tai Koskea.
Johansson ollut tutun pehmeä. Ollut vähän pelin ”ulkopuolella” ja pallottomana, joten vahvuudet jääneet piiloon. Samanlainen roolipelaaja kuin Vänttinen.
Pakit:
Kivilehto yrittänyt liian vaikeita syöttöjä (yrittänyt ottaa roolia), seurauksena pallonmenetykset. Liekö vuodet poissa SSV:stä muuttaneet sittenkin hieman juoksulinjoja ja pelitapaa (ei löydä Forstenia ja Järveä enää niin hyvin). Ja itseluottamus ei ole ollut niin vahva, kuin on totuttu. Hänninen ollut Väänäsen jälkeen paras pakki kauttaaltaan. Oscar vaikuttais olevan erittäin hyvässä kunnossa, joten tullee vielä nostamaan tasoaan entisestään. Wardi ok. ”Tornit”, eli Jussila ja Savo olleet pallollisesti pikkuisen vaisuja, mutta se johtuu enemmänkin oman pakkiparin hyvyydestä. Maajoukkueessa jokainen puolustaja pystyy olemaan peliä rakentava, toisin kuin seurajoukkueessa. Nämä kokeneet nousevat vielä tilanteen vaatiessa omalle tasolleen.
Saako tota MyCoazhia ladattua jostain eli onko julkinen ohjelma?
Jos Jussi Kaupin MyCoazhia hyödynnetään mm. pika-analyysien vahvistamisessa, niin olisi mukavaa tietää hieman enemmän tästä ilmeisen toimivasta järjestelmästä. Hakkaraisen analyysit ovat joka tapauksessa ansioikkaita.
”I’ll get MyCoazh.”