Miksi käytät suojalaseja pelatessa? Huippupelaajat vastaavat

Classicin kokenut Katriina Saarinen (oik.) ei astu kaukaloon ilman suojalaseja. Kuva: IFF

Classicin kokenut Katriina Saarinen (oik.) ei astu kaukaloon ilman suojalaseja. Kuva: IFF
Classicin kokenut Katriina Saarinen (oik.) ei astu kaukaloon ilman suojalaseja. Kuva: IFF

Suojalasikeskustelu on viime viikkoina käynyt vilkkaana Suomen salibandyväen keskuudessa. Kaikki lähti liikkeelle siitä, kun Pääkallo.fi uutisoi virolaisesta liigapelaajasta, joka sai mailan silmäänsä vakavin seurauksin.

Uutisen jälkeen Steelers-tiedottaja ja ex-pelaaja Miika Peltonen kirjoitti Pääkallo.fi:n Vieraskynä-blogiin oman näkemyksensä aiheesta. Peltonen oli vahvasti suojalasien käyttämisen kannalla.

Keskustelu aiheesta on käynyt vilkkaana niin Pääkallo.fi:n kommenttipalstalla kuin sosiaalisessa mediassa. Näkemyksiä on ollut niin puolesta kuin vastaan.

Nyt Pääkallo.fi päästää ääneen kaksi lasit päässä pelaavaa huippupelaajaa. Kommentteja suojalaseista antavat maailmanmestari ja kuusinkertainen Suomen mestari Katriina Saarinen Classicista ja ex-liigapelaaja ja nykyään LaSBia edustava Heikki Hätönen.

Katriina Saarinen, Miksi käytät suojalaseja?
– Neljä vuotta sitten tulleen silmävamman takia. Käytin laseja jo ennen vammaakin, mutta 2005 kun naisten MM-kisat pelattiin Singaporessa, jouduin pelaamaan ilman laseja. Yhdessä hallissa, missä pelimme pelattiin ei ollut ilmastointia ja laseja oli kuumuuden takia mahdotonta käyttää.

– Jostain syystä en jatkanut lasien käyttöä kun palasin Suomeen. Ja sitten kävi se pahin mahdollinen – silmävamma. Tapahtuneen jälkeen en ole kentälle astunutkaan ilman suojalaseja.

Vaikuttaako suojalasien käyttö pelaamiseen?
– Ei vaikuta.

Mitä mieltä olet vallalla olevasta suojalasikeskustelusta?
– Tämä on asia, jonka pakollisuudesta pitäisi ja pitää keskustella enemmän, Saarisen vastaa ja jatkaa:
– Mielestäni on loistavaa, että Pääkallo.fi ja muu salibandyväki tuo asiaa esille. Varsinkin Miika Peltonen teki loistavan ja hienon teon kun kirjoitti suojalasien tärkeydestä.

Pitäisikö salibandyssä olla suojalasipakko?
– Pitäisi, ehdottomasti.
– Minua hirvittää välillä katsoa pelejä, kun yhdessä ainoassa pelissä voi olla useita tilanteita, jossa näönlähtö on senteistä kiinni. Ja vielä kun on henkilökohtaista kokemusta siitä, kuinka valtava kipu siitäkin syntyy, kun pallo osuu oikeassa kulmassa silmään. Silmään syntyy niin valtava paine ja kipu, ettei särkylääkkeistä ole mitään hyötyä. Sitten on vielä se pahin tilanne, jossa silmästä lähtee näkö kokonaan, mikä voi pakottaa pelaajan lopettamaan. Nämä kaikki tilanteet voitaisiin välttää käyttämällä suojalaseja.

Heikki Hätönen siirtyi kesällä Classicista LaSBin riveihin. Kuva: Mika Virtanen
Heikki Hätönen siirtyi kesällä Classicista LaSBin riveihin. Kuva: Mika Virtanen

Heikki Hätönen, Miksi käytät suojalaseja?
– Ihan perinteinen tarina. Taisi olla aika tasan tarkkaan neljä vuotta sitten, kun sain mailan silmään. Tilanne oli erittäin pysäyttävä, kun silmä täyttyi saman tien verestä ja näkö lähti. Nykyään silmä on onneksi kunnossa, mutta silloin tuli muutaman viikon huili. Olen siitä asti käyttänyt suojalaseja.

Minkälaista on pelata suojalasit päässä? Vaikuttavatko pelaamiseen?
– Alkuun vaikutti, mutta nyt niihin on jo tottunut. Vaikka lasit ovat huurtumattomat, niin varsinkin vaihtopenkillä joutuu niitä joutuu pyyhkimään kun hikeä tippuu. Eli vähän joutuu säätämään, mutta siihen tottuu.

Pitäisikö lajiin tuoda suojalasipakko?
– Ei minun mielestäni. Se on hyvä, että junnuissa niitä pakotetaan käyttämään, silloin lasit voivat jäädä nenälle vielä aikuisiälläkin.
– Mutta niinhän se menee, että nuoret katsovat idoleitaan kentällä ja kopioivat heitä joka asiassa – myös siinä, että joko käyttävät tai eivät käytä suojalaseja.
– Totuus kuitenkin on, että vammoja sattuu lajin parissa vähän väliä. Ihan vähän aikaa sitten vanha pelikaverini sai pallon silmäänsä treeneissä. Onneksi mitään pysyvää vammaa ei syntynyt, mutta lupasin lähettää hänellä lasit postissa.

Teksti: Niko Vahtera

11 comments

  1. Samasta syystä suojalaseja ei käytetä kun pyöräilykypärää.. Ei näytä hyvältä. Vaikka suojalasit maksaa 20 e ja silmäleikkaus 500 e jsekä pyöräilykypärä 50 e ja mahdollinen parantumaton pää- tai muu vamma tuhansia niin niitä ei käytetä usein ulkonäkö syistä..

  2. Tavoittelemaasi henkilöä ei tällä hetkellä saa kiinni, jätä viesti vastaajaan:-).

    Jos nyt ei tuu tota vastausta, etenkin lääkärismies Harri Forstenin kanta ois kiva kuulla!

  3. Ego.

    Salibandyllä on muutenkin vähän niin ja näin maine. Lahjakkuutta pidetään suuremmassa arvossa. ”Ei sitä ees kiinnosta mut on vaa nii helvetin lahjakas”. Säbässä ainakaan PK-seudulla harvat nuoret kehtaa myöntää treenaavaansa vapaa-ajalla. Siistimpää on seurata änäriä ja esittää, ettei salibandy millään tasolla kiinnosta. Jos joku on tehnyt duunia, niin sitä kutsutaan säbärotaksi tai kyseenalaistetaan tämän arki- ja sosiaalinen elämä.

    Siihen kun isketään vielä suojalasit päähän niin harva varmaan tuntee itseään viileeksi jäbäksi. Vaikea sanoa totuutta mutta varmasti osa lopettaa ainakin alkuun.

    Pitkän päälle laseilla on varmaan sama ilmiö kuin jääkiekossa kypärillä. Kyllähän sielläkin pelattiin 50-luvulla päät paljaana suojalaseista puhumattakaan. Nykyään kypärät ja visiirit näyttää enemmänkin siisteiltä.

    Tavallaan toivoisi, että salibandyssä tapahtuu sama ilmiö. 20 vuoden päästä silmät ovat turvassa ja mikälie nuo silmät sillon suojaa, ei aiheuttaisi samanlaista egon vastustusta kuin lasit tällä hetkellä.

    Jos salibandyllä olisi sama katu-uskottavuus kuin jääkiekossa, niin varmasti olisi mahdollista saada lasipakko toimimaan. Varmaan olisivat jo pakollisia. Salibandy on brändinä vielä niin pieni, että tälläiset muutokset ovat iso riski.

  4. Saisiko laseja käyttämällä alennuksen vakuutuksesta tai lisenssistä? Laseilla voi pitää katseen palossa kun peittää vetoa. Selvä etu mielestäni.

  5. Kyllä nykyään pyöräilykypärää käyttää jokainen joka pyöräilee huipputasolla ja harrastelijoistakin aika moni. Ei kai kukaan pihasählyynkään ole laseja tuomassa vaan kovan tason peleihin ja liiton sarjoihin.

  6. Kyllähän nuo lasit päässä olisi todella vaikea pelata… hirveää säätämistä olisi koko ajan.. sama kun laitettaisiin jääkiekkoon pakolliseksi ristikko niin vältyttäisiin hampaiden menetyksiltä… kysymys ei ole egosta tai muusta vaan siitä että häiritsee pelaamista… herätys!