Video: Mailalla suoraan silmään, 3 ottelun pelikielto – vastustajalle vakava silmävamma

Viron miesten salibandyliigassa nähtiin perjantaina hurja ja pahannäköinen tilanne EMÜ SK-TTÜ SK-ottelussa. EMÜ:n pelaaja sai mailan suoraan silmäänsä tuhoisin seurauksin.

Alla olevalta videolta näkee kuinka TTÜ:n Alex Kark huitaisee huolimattomasti korkealla mailalla EMÜ:n Mārtiņš Simsonsia. Osuman jälkeen Simsons pyörii tuskaisena kentällä.

Karkille tuomittiin tilanteesta punainen kortti eli 5+20 minuutin jäähy. Karkille tuli ulosajon päälle lisääkin kakkua, sillä Viron liigan kurinpitoelin tuomitsi hänet kolmen ottelun pelikieltoon.

Simsonsille tilanne kävi huomattavasti kalliimmaksi, sillä alustavien arvioiden perusteella silmävamma on vakava ja jopa pysyvä.

– Lääkäreiden mukaan erittäin vakava silmävamma. Onneksi hän ei sentään ole täysin sokea vasemmasta silmästä, mutta näkö on sumuinen ja huono, koska verihyytymä silmän takana painaa silmähermoon. Silmän iiris ja linssi ovat siirtyneet paikoiltaan. Lisäksi Silmäkuopassa on kaksi luumurtumaa, EMÜ:n valmentaja Talis Mölder selostaa vammaa Pääkallo.fi:lle ja jatkaa:

– Lääkärin mukaan täysi paraneminen on epätodennäköistä, mutta rukoilemme ja toivomme parasta.

Mölderin mukaan korkealla mailalla pelaaminen ja ylipäätänsä huitominen on lähtenyt ajoittain käsistä Viron liigasta.

– Eestissä, ja mielestäni kansainvälisestikin, salibandyssä hyökkäävä pelaaja huitoo mailalla laukoessaan usein vaarallisesti. On ehkä harvinaisempaa, että hyökkääjän maila osuu puolustajaa päähän, mutta erittäin tavallista on, että se osuu jalkaan tai mailaan – tähän eivät tuomarit yleensä puutu. Eestissä on tyyli mennyt sellaiseksi, että mailasta päähänsä saanutta puolustavaa pelaajaa pidetään jopa idioottina, kun hän menee niin matalalle ja tulee laukauksen lähelle, Mölder kertoo.

– Olen sitä mieltä, että salibandyssä vastaavanlaisia tilanteita on liian paljon ja asiaan pitäisi kiinnittää huomiota merkittävästi enemmän. Silmävammathan ovat muutenkin salibandyssä tilastollisesti korkeammalla tasolla kuin muissa lajeissa.

22 comments

  1. Tästä heräsikin kysymys, joka on jäänyt häiritsemään ristiriitaisten vastausten takia. Eli, mikä on oikea tuomio tilanteessa, jossa hyökkääjä esim. kanttaa, kanttaa, kanttaa ja sitten laukaisee niin, että vedon lopussa maila nousee pään korkeudelle ja osuu blokkausta yrittävää puolustajaa päähän?

    Itse luulin, että kyseessä olisi aina hyökkääjän virhe, josta voi antaa jäähyn, mutta pelin tiimellyksessä sain tuomarista eriävän vastauksen.

  2. En ole lukenut sääntökirjaa, mutta tällä tavalla vastaisin.

    Jokainen on vastuussa omasta mailastaan, että missä se heiluu.
    Jos laukausta peittävä on polvella, ja laukojan maila osuu päähän, on tässä kyseessä laukojan virhe. Toisaalta pelaajien kokoero voi olla merkittävä, ja silloin tälläinen vaikea tulkita.

    Laukausta peittävällä on myös tietysti oma vastuu, että ei mene tilanteeseen ”pää edellä”.

    Tulkinta juttujahan nämä kaikki on :).

  3. 507 Vapaalyönnin aiheuttavia rikkeitä:

    2) Mailan lavan nostaminen takana yli lantiotason ennen pallon pelaamista tai edessä pallon pelaamisen jälkeen. (904)
    Tämä koskee myös valelaukauksia. Lapa saa kuitenkin nousta etupuolelle, mikäli muita pelaajia ei ole lähellä eikä minkäänlaista loukkaantumisvaaraa ole. Lantiotasoksi katsotaan lantion korkeus seistäessä suorana.

    3) Kenttäpelaaja pelaa tai yrittää pelata palloa mailalla tai jalalla polvitason yläpuolella. (904, 913)
    Reisikuoletus on sallittua ellei se aiheuta vaaraa. Polvitasoksi katsotaan polvien korkeus seistäessä suorana.

    Noin ainakin Suomessa sanotaan säännöissä pallon pelaamisesta yli polvitason. Mikäli olen väärässä niin selvä rikehän tuossa on kyllä ja outoa olisi jos ei jäähyä tulisi tuollaisesta huitomisesta. Mikäli tulkitsen oikein niin laukausta saat virittää lantiotasolle mikäli muita pelaajia ei ole lähettyvillä ja mikäli etupuolella on pakki peittämässä et silti saa huitoa mailaa yli polven mikäli siitä siitä tulee vaaratilanne (pelaat silloin palloa).

  4. No eihän se hyökkääjän maila saa vedon jälkeen puolustajan päähän osua. Kieltämättä nämä jäävät viheltämättä, itsekin pari kertaa mailan tauluun saaneena (pystyasennossa) Yleensähän tuomarin kommenttihan on ”vahinko”, tai ”se ohjautui siitä sinun mailasta” tms.

  5. Eikö voitaisi kehittää lajia ja viheltää kaikki etupuolella yli polven nousevat mailat? Nyt se on enemmän puolustajasta kiinni sattuuko vai eikö, mitään ei koskaan vihelletä vaikka kaveri seisoisi vieressä ja lapa viuhahtaa silmäkulman vierestä.

  6. Kannattaisiko käyttää suojalaseja? Voisivatko pelaajat perustella miksi eivät käytä? M.Hofbauer on todistanut että suojalaseilla pärjää korkeimmalla tasollakin, eli luulisi ettei suurta pelillistä haittaa ole. Onko kyse turhamaisuudesta?

  7. Tässä on ”hyvä” esimerkki mitä voi seurata huolimattomasta mailan käsittelystä! Josba-Oilers pelin lopussa sattuneessa tilanteesta olisi voinut myös olla seurauksena silmävamma. Joten rangaistuksia kovemmiksi eikä se suojalasipakko olisi huono asia. siinä voisi esim. olla että vuonna 85 tai sen jälkeen syntyneiden palaajien olisi käytettävä suojalaseja! kuten joskus käyttöön otettu NHL:n kypäräpakko 🙂

  8. Kannattaisko Virossa hankkia joka joukkueeseen joku Neanderthal, joka käy tarvittaessa repimässä pään irti tollasilta huitojilta?

  9. Perustelu: eihän jääkiekossakaan käytetä kokopleksiä vaikka olisi turvallisempaa, eikä jalkapallossa kaikilla ole Cech-kypäriä vaikka olisi turvallisempaa

  10. Suojalasit on halpa vakuutus.

    Itse olen käyttänyt laseja vasta puoli kautta, pian 15 vuoden pelaamisen jälkeen, ja sekin nousi ajankohtaiseksi vasta kun sain kaksi kertaa pallon kunnolla naamaan, perättäisissä otteluissa. Toisella kerralla onneksi iso nenä esti pahemmat vahingot, toisella kerralla pallo osuikin melkein suoraan silmään alkulämmittelyssä. Olen myös kerran saanut mailasta silmäkulmaan, kun laukauksen saatto nousi kohtalaisen korkealle, ja tuohon nenän juureen lavan lärki napsahti. Verkkokalvoon tuli haava, onneksi ei muuta. Kahden päivän punoitus ja musta silmä tuloksena. Osa varmasti voi ohittaa tällaiset vahinkona, mutta minä kun en synnynäisesti toisella silmällä näe juuri lainkaan, niin pisti vähän tällaiset iskut hieman ajattelemaan. Itse tuomarina koitan aina viheltää pois kaikki korkeat mailat, vaikka keneenkään ei osuisi, etenkin nuorten peleissä. On se aikuisissakin tarpeen, että pelaajat näkevät että niitäkin valvotaan. Mielummin niin, kuin tarvii odotella sitä isoa tapaturmaa.

    Itse olen myös sitä mieltä, että liikojen suojien käyttö tuo vääränlaisen turvallisuuden tunteen, ja jossakin vaiheessa se tunne meneekin yli, ja sitten varmasti tapahtuu kaikenlaista tosi pahaa. Jokainen päättäköön loppukädessä itse käyttääkö laseja vai ei.

  11. Laukauksen saatosta edessä tai takana voi olla montaa mieltä, mutta tuon videon kahdella huitomistilanteella ei ole niiden kanssa mitään tekemistä. Ja huitoa voi mailalla vaarallisesti, vaikka ei korkean mailan tunnusmerkkejä täyttäisikään ..

  12. Tuohan on täysin selvä vahingoittamis yritys. Ja se videon lopun huitomis tilanne. Palloon voit osua myös ilmasta…

  13. Eihän toi pelle edes yritä pelata palloa vaan kattoo missä vastustaja ja hakkaa mailalla naamaan. Naurettavaa antaa tosta vain 3 ottelun pelikielto. Jos on oikeesti noin tyhmä pelaaja ni ei tarvis enää ikinä pelata. Ymmärtäisin vielä jos olis edes yrittäny palloa.

    Ja sit ton läskin tos lopus vois passittaa kans pienelle huilille.

  14. ”Kannattaisiko käyttää suojalaseja? Voisivatko pelaajat perustella miksi eivät käytä?”

    Miksi pelaajat eivät pidä sitä en tiedä, itse kyllä pidän vaikka ei niin coolilta näytäkään! Mä vielä aloitin käyttämään reilun 20v pelaamisen jälkeen, eli kyll noihin tottuu vanhempikin peluri… junnuissa sentään pakolliset. Niin sanottu halpa vakuutus…

    ysärillä kytättiin mailan nousemisia edestä ja takaa ja ei se vaan oikeesti toimi!

  15. Nämä ilmasta huitomiset kuuluvat paikalliseen pelikulttuuriin hyvin vahvasti. Hyökkäyspäässä olen nähnyt monta todella hienoa maalia ilmasta lyötynä. Ja tuomareista muutama sana: liigassa taitaa olla vain 2 tai 3 tuomaria jotka eivät itse pelaa jossain joukkueessa. Laji on todella lähtökuopissa vielä täällä etelä naapurissa.

  16. Suojalasit ehdottomasti pakollisiksi! Ehkä jopa lähikausiksi! Miksi jääkiekkoonkin tuli aikoinaan kypäräpakko? Pitäisi salibandyssä olla myöskin suojalasipakko, ehdottomasti.

    Monta kertaa pallo kolahtanut suojalaseihin vetoa peittäessä. Lisäksi suojalasien sanka suojaa hyvin ohimoa. Salibandypäättäjät, miettikää kuinka monelta loukkaantumiselta säästyttäisiin!?

  17. Eipä tuossa iskussa edes lasit varmaankaan olisi auttanut. Kypärät ja suojaverkot vaan päähän…

  18. Suojalasithan nuo pitäisi säätää pakollisiksi kaikkiin kilpasarjoihin. Nurinaa varmasti tulisi paljon, eivätkä ne kaikkia vammoja torjuisi, mutta sepä onkin lähes mahdotonta selvitä ilman kumpaakaan noista.

    Säbän pitäisi kuitenkin olla edelläkävijälaji kaikenlaisessa järkevässä toiminnassa ja suojalasit olisivat kyllä yksi tämmöinen asia.