Salibandyn sääntömuutokset astuvat voimaan 1.7. – rankkareiden suhteen iso mullistus

Salibandyn rankkarisääntöön tulee selkeä muutos. Kuva: Mika Hilska

Salibandyn rankkarisääntöön tulee selkeä muutos. Kuva: Mika Hilska

Salibandyn pelisäännöt ovat päivittyneet neljän vuoden välein. Uusin versio säännöistä tulee voimaan 1. päivä heinäkuuta kuluvaa vuotta. Tulevaisuudessa pelisääntöjä voidaan uudistaa kahden vuoden välein.

Pelisääntöjen versio 1.7.2018 julkaistiin kansainvälisen Salibandyliiton toimesta joulukuussa 2017. Käännöstyö suomeksi valmistui huhtikuun 2018 alussa on ja sääntöjen suomennos on hyväksytty Salibandyliiton hallituksen kokouksessa 20.4.2018.

Seuraavassa keskeisimmät pelisääntöjen päivitykset:

Henkilökohtaiset varusteet ja suojavarusteet (405)
– Lisätty kohtaan 1: ”Ellei kansallisen lajiliiton peliasusäännöissä muuta määrätä, aluspaitojen, -housujen, trikoiden ja kompressiovaatteiden näkyville jäävien osien tulee olla peliasun, paidan tai shortsien päävärityksen väriset. Jaloissa sallitaan myös mustat asusteet.”

– Lisätty kohta 2: ”Mikäli pelaaja käyttää suojalaseja, niiden tulee vastata IFF:n materiaalisääntöjä ja niissä tulee olla asianmukaiset merkinnät. Suojalasien kaikenlainen muokkaus on kielletty. Jos pelaajan suojalasit putoavat kesken pelin, hän voi jatkaa pelaamista seuraavaan pelikatkoon asti.

Vapaalyöntiin aiheuttaviin rikkeisiin on lisätty
– Joukkue viivyttää peliä.
* Mukaan lukien tilanteet, joissa joukkue pelaa järjestelmällisen passiivisesti oman maalin takana. Mikäli mahdollista, joukkuetta on huomautettava tästä ennen toimenpiteisiin ryhtymistä.

– Kenttäpelaaja pelaa palloa päällään (päällä pelaamisesta ei enää seuraa kahden minuutin joukkuerangaistusta)

Rangaistuslaukaus
– Hyväksytyn rangaistuslaukauksen määrittely on 1.7.2018 eteenpäin seuraava:
Rangaistuslaukausta suorittava pelaaja voi pelata palloa rajoittamattoman monta kertaa, ja liikkeen tulee olla keskeytyksetöntä kohti maalia. Liikkeen keskeytyksettömyys tarkoittaa, että pelaaja ja pallo eivät saa pysähtyä kokonaan tai liikkua maalista pois päin yhtäaikaisesti.

Pelaaja ei saa koskea palloon rangaistuslaukauksen aikana enää sen jälkeen, kun maalivahti on koskenut palloon tai pallo on osunut maalin tolppaan tai ylärimaan. Mikäli pallo osuu maalin tolppaan tai ylärimaan ja menee sen jälkeen maalivahdin kautta maaliviivan yli keskiviivan puolelta, maali on kuitenkin hyväksyttävä. Peliaika pysäytetään koko rangaistuslaukauksen ajaksi.

– Rangaistuslaukauksen yhteydessä ei enää tuomita kahden minuutin joukkuerangaistusta (myös niissä tapauksissa, kun rangaistuslaukaus ei johda maaliin).

Kahden minuutin joukkuerangaistuksen aiheuttavista rikkeistä on poistettu
– Kenttäpelaaja pysäyttää pallon tai pelaa palloa päällään (tästä rikkeestä seuraa vapaalyönti)

Pelisääntöjen päivitysversio 1.7.2018 on kokonaisuudessaan tutustuttavissa tästä:
Englanninkielinen versio (IFF)
Suomenkielinen versio

Pelisääntöjen päivitysten koulutus Salibandyliiton erotuomareille alkaa kesäkuussa ja kaikki sarjakaudella 2018-2019 Salibandyliiton virallisia otteluita viheltävät erotuomarit koulutetaan uusimpiin pelisääntöihin syksyn 2018 aikana.

Teksti: Salibandyliitto

18 comments

  1. Mitenkäs rikkeet jotka ovat rangaistuksen itsessään rangaistuksen arvoisia ja pelitilanteen mukaan johtavat rangaistuslaukaukseen?

  2. Jospa vuoden päästä saataisiin vihdoin muutos sääntöön kädellä pelaamisesta, eli automaattinen jäähy pois. Parempaan suuntaan ollaan kuitenkin koko ajan menossa jalkasyötön sallimisesta nyt päällä päällä pelaamisen jäähyttömyyteen. Kädellä pelaamisen estämiseenkin varmasti riittäisi pelkkä vapaalyönti, kuten jatkossa on päällä pelaamisenkin laita.

  3. Missä laahusverkon pakollinen poistaminen ja maalilinjateknologian pakollisuus?

  4. Timotei: eli jos kaveri on pääsemässä yksin läpi ja se syöttö katkaistaan kädellä niin se on vapari?

  5. Minäpahoitinmieleni: ei. Tällöin rankkari säännön ”rike maalintekotilanteessa” mukaan

  6. Tuo rankkarisääntö on aivan ufo. Sen seuraaminen on aivan mahdotonta, ja se on aivan liian tulkinnanvarainen asia, että mikä on se keskeytymätön like kohti maalia.

  7. Mitenkäs sitten jos ei ole pääväritykseen sopiva alupaita?

  8. No sitten värjäät sen paidan.Tai ainakin pelipaidan yli tulevan osan.

  9. Siis kädellä pelaamisestahan ei ole aina saanut jäähyä. Ja ei estänyt vapari, vaan antoi mahiksen koittaa ”muka vahingossa” ottaa palloa mukaan kädellä. Jäähyjen myötä ei viitsi samalla tavalla koittaa. Eli toi on hyvä sääntö

  10. Päällä pelaamisen voisi sallia kokonaan. Poistaisi turhat tulkinnat, että oliko tahallinen vai ei. Ei vaikuttaisi peliin oikeastaan mitenkään, kun hyppääminen on kuitenkin kiellettyä.

  11. Jännä nähdä mitä tuo rankkarihomma poikii. Saattaa tulla joukkueisiin muutama spesialisti joilla on joku sopiva maila tätä varten penkillä. Sopivasti vispaten tossa ei kuitenkaan veskarilla jää kauheasti tekemistä, ainakin jos erehtyy tulemaan vastaan.

  12. Onhan näitä vispaajia, kuten Mihu jotka ei vanhoillakaan säännöillä ole antanut veskalle mitään jakoa!

  13. On toki, ja oli taisi Johanssonikin upottaa viime kaudella jokaisen yrityksen. Ihan joka jengissä ei kuitenkaan näitä seppiä ole ja eiköhän tää tosiaan koske kaikkia sarjoja…

  14. Toi taakse menon kyttäyksen lopettaminen on just hyvä! Tuo selkeyttä ja järkeä touhuun, ne veivatkoon ketkä pystyy, painetilanteessa veivaajilta pallot karkaa, jönssit ja mihut ei sorru!!

  15. Nyt aletaan kyttäämään, onko edes toinen liikkeessä kohti päätylautaa koko RL:n ajan. Aiemman yhden seurattavan sijasta, nyt on seurattava kahta, joista toinen on vaikeasti tulkittava pelaaja. Minkä osan pelaajasta on edettävä kohti maalia, mikäli pallo menee taaksepäin?