Miika Peltonen: Salibandy tarvitsee suojalasipakon

Kuvituskuva: © Anssi Koskinen — www.twitter.com/ansik

Kuvituskuva: © Anssi Koskinen — www.twitter.com/ansik

Lomakauden vuoksi Pääkallo.fi julkaisee heinäkuussa päivittäin uusintoina pidempiä artikkeleita, haastatteluita, analyyseja, blogauksia ja kolumneja vuosien varrelta. Miika Peltonen kirjoitti 26.11. 2013 suojalaseista salibandyssa. Aihe on ollut tasaisesti esillä lajin parissa ja tuolloin Peltonen toi selkeästi esiin oman kantansa asiaan.

Pääkallo.fi uutisoi Viron liigassa sattuneesta tapauksesta, jossa Alex Kark aiheutti huitomisellaan Mārtiņš Simsonsille todennäköisesti pysyvän silmävamman. Oleellista tapauksessa ei ole se mitä tapahtui, vaan se millä se olisi voitu estää.

Yritin jo lokakuun alussa ärsyttää salibandyihmisiä Twitterissä keskustelemaan suojalasien käytöstä. Muutaman puoltavan mielipiteen lisäksi kuulin aikamoisen kasan meriselityksiä. Lasit vääristävät. Lasit putoavat päästä. Lasit kastuvat. Lasit häiritsevät.

Paskapuhetta.

Kysymys ei ole lasien puutteellisesta kehitystyöstä, vaikka siinäkin riittää varmasti vielä työsarkaa. Kyse on täysin samasta ilmiöstä kuin turvakaukalokeskustelussa jääkiekon puolella – aito halu asian korjaamiseksi puuttuu. Silloin on helppo vedota kaikenlaisiin turhiin selityksiin.

Keskustelin asiasta silmätautien erikoislääkäri Anna-Kaisa Haaviston kanssa, joka on tutkinut asiaa silmätautien erikoislääkäri Tiina Leivon kanssa. Tutkimus (Leivo T ym Sports-related eye injuries… Scandinavian Journal of Medicine and Science on sports) tehtiin juuri ennen junioreiden suojalasipakkoa, eikä uusia tutkimustuloksia ole vielä saatavilla.

Salibandykentillä sattuu vuodessa noin 300 silmävammaa. Niistä 25 prosenttia on vakavia. Luku on varmasti laskenut junioreiden suojalasipakon myötä, mutta HYKS:n Silmäklinikan epävirallisen lausunnon mukaan salibandyssa silmävamman saaneita käy vastaanotolla edelleen viikottain.

Koko suojalasikäytäntö Suomessa on nurinkurinen. Ensin junioripelaajille opetetaan lasien käyttö ja lopulta viesti aikuisuuden kynnyksellä on se, että ei se ole niin justiinsa. Ei ole mikään ihme, ettei laseja käytetä tai että asenteet ovat kasvaneet vinoiksi.

Lisäksi ihmettelen suuresti, etteivät nyörejään kireällä pitävät vakuutusyhtiöt ole vielä jyrähtäneet. Minä en maksaisi penniäkään silmävammasta, jos päässä ei ole ollut suojalaseja. Uskokaa tai älkää, mutta tämäkin on tulevaisuutta. Jos muutos ei tule lajin sisältä, se pakotetaan siihen ulkopuolelta.

Suojalasipakosta pitäisi puhua paljon laajemmin ja perusteellisemmin aiempaan verrattuna. Vastuu on yhteinen. Olisi raikastavaa, jos joku pelaaja maamme absoluuttiselta huipulta ottaisi asian omakseen, ja veisi positiivista viestiä pelisilmien suojaamisesta eteenpäin.

Nykymenolla on kuitenkin todennäköisempää, että tarvitsemme yhden huippupelaajan vakavan loukkaantumisen ennen kuin herätyskellot alkavat soimaan.

Lasien käyttäminen olisi taatusti halvempi vaihtoehto.

___

Katso myös aiheeseen liittyvä video (ei herkille):
Mailalla suoraan silmään, 3 ottelun pelikielto – vastustajalle vakava silmävamma

___

Miika Peltonen

Kirjoittaja on entinen salibandyn divaripelaaja ja Divarissa pelaavan Steelersin tiedottaja joka virittelee paluuta kakkosdivaripeleihin Vincemuksen paidassa. Salibandyn lisäksi lähellä sydäntä on jääkiekko, ja hän toimii mm. Jatkoajan avustajana. Kolmen lapsen isän intohimoina ovat Steelers, HPK ja Minnesota Wild.

Twitterissä Peltonen antaa palaa hieman rauhallisemmin kuin Ylen Tapio Suominen. Twitter-tili löytyy tunnuksella: @miikapeltonen.