Viikon top 5: Salibandyliigan kaikkien aikojen Kainulaiset

Kuvassa näkyvät Rasmus (vas.) ja Justus (oik.) Kainulainen ovat esiintyneet liigatasolla varsin tehokkaasti. Kuva: Juhani Järvenpää

Kuvassa näkyvät Rasmus (vas.) ja Justus (oik.) Kainulainen ovat esiintyneet liigatasolla varsin tehokkaasti. Kuva: Juhani Järvenpää

Viikon top 5 sisältää tällä kertaa todellisen erityiskattauksen. Arvioimme viisi parasta Kainulaista Salibandyliigan osalta.

Kaikkiaan tilastoista löytyi 14 Kainulaista, joilla on kokemusta pääsarjatasolta eli liigasta tai Divarista. Divaria ei ole huomioitu tässä listauksessa.

5. Roope Kainulainen, LASB

Roope Kainulainen on toiseksi vanhin hämäläisestä Kainulaisen liigaveljesnelikosta. 24-vuotias Roope on edustanut koko pääsarjauransa LASBia (aiemmin LaSB), ja oli nostamassa joukkuetta liigaan keväällä 2016. HU-46:n kasvatti pelaa liigassa neljättä kauttaan, ja on esiintynyt 79 kertaa liigan runkosarjassa tehoin 44+32. Roope Kainulainen on hyvällä pelikäsityksellä varustettu juonikas pelaaja. Kärkiominaisuudet eivät olet kuitenkaan aivan nuorempien veljien tasolla. Kuuluu LASBin kantaviin voimiin tälläkin kaudella.

4. Janne Kainulainen, TPS ja Happee

Listan ainoa jo pelaajauransa lopettanut pelaaja. 35-vuotias Kainulainen toimii kolmatta kauttaan liigaluotsina, ja siirtyi keväällä TPS:n ruoriin. Puolustajan paikalla operoinut Janne Kainulainen muistetaan pelikentällä pallovarmana puolustajana, ja jonkin sortin showmiehenä varsinkin ”maaneulojen” viljelemisen ansiosta. Kainulainen pelasi Salibandyliigassa kaudella 2003-2004 (3 peliä) ja viisi kautta putkeen 2009-2014 TPS:ssa ja Happeessa. Kaikkiaan 124 runkosarjan ottelua ja 26 pudotuspeliottelua pelannut Janne Kainulainen on listan ainoa mitalisti, sillä hän juhli Suomen mestaruutta Happeen kanssa keväällä 2014. Keväisin pistitili karttui tiheämpään tahtiin, sillä pudotuspeleissä puolustaja onnistui tehoin 5+5 ja runkosarjassa pistein 10+15.

3. Rasmus Kainulainen, LASB ja Esport Oilers

Rasmus Kainulainen, 22, on pelasi kolme ensimmäistä liigakauttaan LASBissa, mutta siirtyi täksi kaudeksi Esport Oilersiin. Erittäin taitava, hyvin peliä rytmittävä ja jokseenkin taiteellinen Rasmus Kainulainen on ollut koko liigauransa tehokas pelaaja. Omistaa myös hyvän pelisilmän, ja kykenee hyökkäyspäässä monipuolisiin ratkaisuihin. Laiturilla on ennen tätä kautta kokemusta vain runkosarjasta LASBin ja tällä kaudella Oilersin paidassa. 81 ottelua tehoin 56+73 on hyvä suoritus aiemmilla kausilla pudotuspelien ulkopuolella seilanneessa joukkueessa. Rasmus Kainulainen on nuorten maailmanmestari vuodelta 2015 ja on pelannut sittemmin seitsemän miesten maaottelua (4+6). Yksi nykypäivänä erikoinen meriitti Roope Kainulaisen pikkuveljellä on, kun hänet valittiin helmikuussa 2016 MM-karsintoihin Divarista.

2. Justus Kainulainen, LASB ja Esport Oilers

Kainulaisen liigameritoituneen veljesnelikon nuorimmainen on kiistatta yksi maailman lahjakkaimmista pelaajista tällä hetkellä. Listauksessa ei kuitenkaan arvioida pelaajan potentiaalia. Aiemmin laiturin paikalla maaleja mättänyt Justus Kainulainen, 20, adaptoi viime syksynä erinomaisesti myös sentterin tontin ja oli Oilersin kantavia voimia koko kauden. Justus Kainulaisella on yksi maailman parhaista laukauksista, hyvä pelikäsitys, hyvä liike ja paljon pallollista taitoa. Liigatasolla Kainulainen on pelannut 77 runkosarjan peliä (95+50) ja yhdeksän pudotuspeliottelua (7+5). Toistaiseksi paras sijoitus on neljäs sija viime keväältä. Myös Justus Kainulainen on nuorten maailmanmestari, mutta vuodelta 2017. Alla on toistaiseksi neljä miesten maaottelua (2+1).

1. Valtteri Kainulainen, Westend Indians

Jos Westend Indiansia kuvaisi yksittäinen pelaaja niin se olisi kiistatta Valtteri Kainulainen, 27. Ottajia olisi ollut muissakin kovissa seuroissa, mutta seuraikoni on pysynyt seurauskollisena. Laituri ei ole pelitaidoissaan miltään osalla erityisen hyvä, mutta heikkouksiakaan ei juuri ole. Pelaa jatkuvasti erittäin kovalla asenteella, ja liikkuu väkevästi. Vasen laituri on pelannut liigassa 158 runkosarjan ottelua (149+102). Pudotuspelejä on kertynyt tilille viisikon eniten (26) ja niissä pisteet 19+13. Valtteri Kainulainen on myös listauksen kokenein maajoukkuepelaaja, sillä tilillä on 17 maaottelua (10+11). Johtajahahmo ja elintärkeä osa Indiansin liigatarua.