Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Puolimatkan krouvin varovaiset povaukset jäivät piippuun

24.02.
2020
Pääkirjoitus

Sami Johansson on ollut miesten liigan runkosarjan paras pelaaja. Kuva: Esa Takalo

Aina välillä on hyvä palata joihinkin artikkeleihin, joita tulee rustailtua kauden aikana erinäisistä syistä, erinäisissä tilanteissa.

Joulukuun alussa julkaistu Tilastonurkkaus-artikkeli on yksi tällainen julkaisu. Artikkelissa uumoiltiin erilaisten ennätysten mahdollisia rikkoutumisia, ja nyt kierros ennen runkosarjan päätöstä näitä voi hyvillä perusteilla tarkastella.

Ensinnäkin Classicin Sami Johanssonin pistetahti oli kauden puolivälissä peräti neljä pistettä per ottelu (40+12). Tuolla tahdilla Johansson olisi rikkonut yli 100 pisteen rajan. Johansson kuitenkin loukkaantui tammikuussa ja oli kolme peliä pois. Sen lisäksi loukkaantuminen varmasti verotti osan teholingon parhaasta vireestä.

Tämän hetken saldo on 22 peliä ja tehot 52+20. Vaikka Johansson olisi nuo kolme peliä pelannut tällä nykyisellä pistesaldolla niin maalisaldo olisi noin 61 (Henri Johanssonin ennätys 62) ja pistesaldo noin 85 (H. Johanssonin ennätys 62+29=91). Se kertoo vain siitä kuinka hurjalla tasolla pitää suorittaa iskiäkseen yli 90 pistettä 26 pelin aikana. Sami Johansson on ollut kiistatta koko Salibandyliigan paras pelaaja ja ansaitsee kaiken hehkun mitä on saanut. Welhoja vastaan hän tulee todennäköisesti komistelemaan jo ennestään maukasta pistesaldoaan.

SPV:n Sami Koski oli joulukuussa naulannut 30 syöttöpistettä 12 otteluun. Tuolloisen tahdin mukaan jopa 60 runkosarjan syöttöä olisi voinut mennä rikki. Kohtuullista oli kuitenkin odottaa, että Koski olisi ainakin hätyytellyt Lassi Vänttisen 47 runkosarjan maalisyötön ennätystä. Nyt Koskella on kasassa 39 maalisyöttöä ennen runkosarjan päätösottelua, ja Vänttinen saanee pitää ennätyksensä. Silti Koski näyttäisi vievän syöttöpörssin nimiinsä näytöstyyliin, kuten Johansson maali- ja pistepörssin.

Artikkelissa nostettiin myös Classicin ykkösviisikon teholukemia, jotka olivat tuolloin päälle +50, mutta sittemmin nyrkin tahti on tasaantunut. Tähän varmasti suurimpina syinä voi pitää sitä, että Johansson ja Janne Lamminen kärsivät alkuvuodesta loukkaantumisista. Johanssonin tehosaldo (+77) on koko sarjan kovin. Nico Salon +75 on edelleen todella kova lukema, eikä Eemeli Salinin +73 tokikaan juuri kalpene.

Lammisen +68 18 ottelun aikana on jokseenkin jopa käsittämätön lukema. On mielenkiintoista nähdä kärsivätkö Johansson ja Lamminen yhtäkään tappiota tämän kauden Salibandyliigassa, sillä molemmat missasivat juuri Classicin heikoimman vaiheen tammikuussa. Artikkelissa nostettu +82 on ainakin Johanssonin tavoitettavissa edelleenkin.

Classic nousi esille myös joukkuetilastoissa. 26 ottelun maaliennätys joukkueelta on 244 (SSV 2006-07) ja siihen joukkue ei yltäne, vaikka lähellä onkin. Welhoja vastaan maaleja varmasti syntyy, mutta tämän hetken lukema 222 vaatisi peräti 22 maalin takomista. SSV:llä on myös parhaan maalieron ennätys 26 pelin sarjassa (+144). Classicin saldo on nyt +131, joten ennätyksen rikkominen ei ole sula mahdottomuus. Se vaatii kuitenkin kovaa suoritusta, eikä ole enää niin realistinen asia kuin kauden puolivälissä.

Yhden melko hienon ennätyksen Classic tulee kuitenkin tekemään, sillä se on päästänyt vain 91 maalia 25 otteluun. Welhojen pitäisi takoa kahdeksan osumaa, että ennätys ei vähintäänkin sivuuntuisi. 98 maalia ovat päästäneet SSV (2007-2008) ja Classic (2017-18). Sen sijaan LASB pelättiin alittavan kauden aikana OLS:n 97 maalin saldon, joka on kaikkien aikojen alhaisin sarjan historiassa. Lahtelaiset naulasivat kuitenkin jo komeasti kolmenumeroiset taululle.

Kauden alusta otettujen voittojen saldon (ennätys nyt 18) Classic rikkoi sentään melko selkeästikin, joten aivan kaikki ennätykset eivät karanneet käsistä artikkelin jälkeen. Vaikka jossain vaiheessa näytti, että tamperelaisille ei löydy pysäyttäjää niin tammikuun vaikea vaihe kertoi myös toisenlaisen totuuden. Notkahduksen jälkeen joukkue on ollut jopa entistäkin parempi, joten onnea vain pudotuspelivastustajille.

Jokunen mahdollinen tai mahdollinen ennätys jäi varmasti mainitsematta tässä. Kovia suorituksia nähtiin, mutta ennätykset pitävät pintansa usein ihan syystä.

Salibandyliigan tilastot

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen