Liigat

Tilastonurkkaus: Johanssonin tahti ei ole hiipunut – iskenyt jo 40 maalia puolessa kaudessa

03.12.
2019
Liigat

Kliseisesti sanoen Sami Johanssonille ei ole löytynyt pysäyttäjää alkukaudesta. Kuva: Juha Käenmäki

Miesten Salibandyliigan runkosarjasta on pelattu noin puolet, ja ainakin Classicin Sami Johanssonin tahti on ollut ilmiömäinen toistaiseksi.

Hurja maalitahti
Johansson on 13 ensimmäisen pelin aikana takonut pisteet 40+12=52 eli neljä pistettä ottelua kohden. Tahti on suorastaan hengästyttävä, sillä jos se pysyisi edes jokseenkin samanlaisena toisen puolikkaan ajan niin runkosarjan maaliennätys (Tero Tiitun kauden 2005-2006 63 maalia 33 pelin aikana) on pelkkää paperia. Lienee hyvä huomioida, että koko LASBin joukkue on tehnyt toistaiseksi 43 maalia 13 ottelun aikana.

Myös tällä nykyisellä 26 runkosarjan ottelun tahdilla on taottu kova maalimäärä, kun Henri Johansson osui kaudella 2011-12 62 kertaa. Henri Johanssonin 62+29=91 samaan ottelumäärään on runkosarjan piste-ennätys nykyisellä sarjamuodolla. Tuokin ennätys menisi kirkkaasti rikki, jos Sami Johanssonin tahti pysyisi samanlaisena. Jaakko Hintikan yhden kauden piste-ennätykseen (33. 48+60=108) onkin sitten jo enemmän matkaa. Oli miten oli, niin Johansson pääsi jo historiakirjoihin iskemällä tehot 8+2 yhteen peliin. Tulos sivuaa yhden ottelun piste-ennätystä yhdessä Henri Johanssonin ja Lasse Riitesuon kanssa (9+1 molemmat).

Syöttökone
Classicin ykkösviisikko on kerännyt paljon suitsutusta, ja yhden miehen kovat suoritteet ovat jääneet sen varjoon. SPV:n Sami Koski nousi aiemmin tällä kaudella kaikkien aikojen syöttöpörssin ykköseksi liigan runkosarjan osalta (nyt 354 peliä ja 428 syöttöä). Kosken syöttötahti onkin ollut melkoinen alkukaudesta. Laituri on pelannut 12 peliä ja tarjoillut jo 30 maalisyöttöä. Samalla tahdilla 60 syötön raja menee rikki tällä kaudella.

Yhden kauden kaikkien aikojen ennätys on Mika Kohosen (2004-05) 68 maalisyöttöä. Siihen Koskella on matkaa, mutta Lassi Vänttisen iskemä 26 pelin syöttöennätys 47 kaudelta 2011-12 on jo yllättävän lähellä.

Nico Salo ei ole juuri paistatellut otsikoissa alkukaudesta. Teholukema +54 kertoo kuitenkin hurjasta suoristustasosta. Kuva: Juha Käenmäki

Tehopörssissä kovia lukemia
Tehopörssin kärki on miehitetty Classicin ykkösviisikolla. Kärjessä on sentteri Nico Salo, joka on jäänyt teholaitureiden Johanssonin ja Eemeli Salinin varjoon. Kokonaisvaltainen työmyyrä on tehnyt ”vain” 18 tehopistettä (6+12), mutta tehopörssin lukema on jopa +54. Se on kova saldo, sillä kolmella edellisellä kaudella tuon tilaston koko runkosarjan parhaalla on ollut pienempi lukema. On hyvä toki huomioida, että tuo lukema voi vielä laskea toisin kuin pistetilastot. Mairittelevinta Salon kannalta lienee se, että hän on ottanut vain seitsemän miinuslukemaa 13 pelin aikana, vaikka peliaikaa on tullut erittäin paljon.

Kokonaistilastossa eivät Salolle juuri kalpene Janne Lamminen (+53), Sami Johansson (+53) tai Eemeli Salin (+52). Jere Pulkkisen +42 on sekin 10 plussaa kovempi kuin seuraavalla kyseisessä rankingissa. Salinin kauden 2015-16 kokonaisteholukema +82 on pitkällä kaavalla ajatellen erittäin kovaa valuuttaa myös. Tehopörsseistä ei kuitenkaan löydy varsinaisia ennätystilastoja ainakaan julkisesti.

Joukkuetilastoissa mielenkiintoisia nostoja
Nykytahdilla Classic rikkoisi joukkueena moniakin ennätyksiä. Ensinnäkin jo kaikkien pelien voittaminen olisi temppu sinällään. Sen lisäksi joukkue on tehnyt nyt 133 maalia ja runkosarjan yhden joukkueen ennätys 26 pelin otannalla on 244. Paras maaliero on ollut SSV:llä 2006-07 +144 ja puolivälin +88 antaa senkin rajapyykin rikkomiseen hyvät aihiot.

33 pelin paras maaliero on ollut Oilersin +152 2005-2006, eikä senkään rikkominen mahdottomalta vaikuta. LASBin 43 maalia puoleen kauteen antaa joukkueelle hyvän mahdollisuuden alittaa OLS:in kaikkien aikojen heikoin runkosarjan maalimäärä (97, 2009-10). Lahtelaisten piristyneet otteet ehkä kuitenkin kääntävät vielä kurssin korkeammalle.

Pisin voitettujen pelien putki sarjan alusta on Classicin nimissä (2010-11). Siihen ei ole enää pitkä matka, sillä voittoja tuli tuolloin 14 peräjälkeen ja nyt niitä on jo 13. Classicin viime kauden 73 pistettä on myös piste-ennätys kolmen pisteen systeemillä ja tuokin tilasto on vaarassa rikkoutua nykytahdilla.

Tiedostaen, että tässä varmasti ”jinxattiin” useampi ennätys pieleen, on ohessa useampi tilastonosto, joiden edistymistä voi seurailla kauden edetessä. Muitakin ennätyksiä on todennäköisesti uhattuna.

P.S. Erittäin mielenkiintoisena voi pitää myös tilannetta jossa neljä joukkuetta (Welhot, ÅIF, Steelers ja Tiikerit) ovat kaikki keränneet vain yhden varsinaisen peliajan voiton per joukkue. Kaikki ovat pelanneet 12-14 ottelua tähän mennessä.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen