Salibandyn suomalainen valmennusosaaminen on kovaa valuuttaa useankin maajoukkueen taustoilla. Saksan miesten maajoukkueen valmennusta vetävät jatkossa Atte Ronkanen ja Ilkka Kittilä.
Ronkanen on kuulunut Saksan valmennuksessa jo aiemmin, mutta ottaa nyt päävetovastuun.
– Remon lähdettyä tarvitsimme valmentajan, joka pystyi astumaan tilalle nopeasti. Hänen piti olla lisäksi sellainen, joka tuntee joukkueen. Kävin liiton kanssa keskusteluja ja olin tyytyväinen heidän tarjoamaansa pakettiin, Ronkanen kommentoi saksalaiselle Floorballmagille.
Kittilä kuvailee Pääkallo.fi:lle, että asiat ovat tapahtuneet melko nopeasti.
– Tilaisuus tuli melko yllättäen, kun Saksan päävalmentaja ja GM erosivat pari viikkoa sitten. Päävalmentajaksi ja Saksan liiton sports directoriksi vastikään nimetty Atte Ronkanen, jonka tunsin jo entuudestaan, otti yhteyttä, että haluaisi minut tiimiinsä mukaan. Piti nopeasti selvitellä käytännön asiat ja kun ne saatiin kuntoon, oli helppo hypätä mukaan, Kittilä kommentoi tilaisuutta omalta kantiltaan.
Kittilä on tuttu nimi ainakin Pääkallo.fi:n lukijoille. Viestinnästä maisterin tutkinnon tehnyt Kittilä toimi Pääkallon toimittajana sekä toimituspäällikkönä vuodet 2012-2019. Sen lisäksi hän toimi varsinaiseen koulutusalaansa liittyen muun muassa useamman vuoden Veikkausliigaseura VPS:n tiedottajana.
Tie maajoukkuetason valmentajaksi ei ole mennyt kovin lineaarisesti ja vain 30-vuotiaaksi Kittilä on ehtinyt tehdä jo vaikka mitä. Valmennusura alkoi jo 2008 SB Kauhajoessa peliuran vielä jatkuessa. Virallisesti pelit päättyivät 2015, ja teuvalaislähtöinen Kittilä pelasi urallaan parhaimmillaan Divaria Woodcuttersissa.
Valmennusuran yhä vakavoituessa Kittilä toimi ensin SB Vaasan Divarin joukkueen apuluotsina, B-junioreiden päävalmentajana ja lopulta pääluotsina joukkueen aloittaessa 2. divisioonataipaleen. Viestintätutkinnon lisäksi Kittilältä löytyy valmentajan ammattitutkinto. Kokemusta on karttunut myös C1-ikäluokan FBA-valmentajana.
– Pelasin UHC Weissenfelsissa kaudella 2013-14 ja valmensin tuolloin myös seuran naisten joukkuetta. Kesällä 2019 muutimme tyttöystäväni kanssa takaisin Saksaan ja edessä oli ensimmäinen päätoiminen virka salibandyn parissa samaisen seuran päävalmentajana ja seuran valmennuspäällikkönä.
– Tein Weissenfelsin kanssa pitkän, 2+1 -vuotisen sopimuksen, koska meillä oli seuran kanssa yhtenevä ajatus seuran pitkäjänteisestä kehittämisestä. Itselleni Saksasta tuli erityinen paikka aikanaan pelatessani täällä ja muuttaessani takaisin oli alusta asti tavoitteena, että ajan myötä jos mahdollisuus tulee, haluaisin päästä myös maajoukkuetoimintaan mukaan ja pyrkiä antamaan oma osani myös kansallisen kehityksen osalta seuratyön lisäksi, Kittilä avaa Pääkallolle.
Saksalainen salibandy eli etsikkoaikansa vuoden 2012 MM-kisoissa, jolloin se eteni aina MM-välieriin asti. Sen jälkeen maajoukkue on liimautunut MM-tasolla aika lailla sijoille 7-10, joka on tasollisesti rehellisempi kuin yksittäinen onnistuminen antaa ymmärtää.
Koronaviruspandemian vuoksi MM-kisat ovat vaarassa, mutta Saksakin joutuu varautumaan kisoihin normaalisti.
– Pidämme 34 pelaajan leirin nähdäksemme, mikä maan taso on ja miten hyvin pelaajat ovat säilyttäneet kuntonsa. Sen jälkeen ohjelmassa on kaksi leiriä pienemmällä ryhmällä valmistauduttaessa kohti MM-kisoja, Ronkanen kertoi saksalaislehdelle.
Saksan maajoukkue kokoontuu seuraavan kerran 5. – 6. syyskuuta Berliinissä.
– Olemme viime viikkoina Aten kanssa keskittyneet pelkästään tulevaan ja kasanneet suunnitelman, jonka pohjalta valmistaudumme seuraaviin MM-kisoihin, pelattiin ne sitten joulukuussa tai ei. Pitkällä aikajänteellä tahdomme kehittää Saksan maajoukkueen toimintaa niin pelillisesti kuin rakenteellisesti. Tuloksellisesti puhuttaessa haluamme totta kai olla niin sanotuista ”bubbling under” -maista se paras ja vakiinnuttaa tuon aseman. Ero on selvä lajin neljään kärkimaahan, mutta sitäkin totta kai haluamme kuroa umpeen. Työtä ja haastetta riittää, mutta sehän tässä nimenomaan inspiroi, Kittilä tietää.