Pääkirjoitus: Pääsarjoissa pelataan edelleen tyhjien katsomoiden edessä – voidaanko pudotuspelit pelata normaalisti?

Miten pääsarjoissa jatketaan runkosarjan jälkeen? Kuvituskuva: Juha Käenmäki

Miten pääsarjoissa jatketaan runkosarjan jälkeen? Kuvituskuva: Juha Käenmäki

Korona-aikana monesta tilapäisestä ratkaisusta on tullut ajan kuluessa se kuuluisa ”uusi normaali”. Yksi näistä asioista on tyhjille katsomoille pelaaminen kotimaisissa palloilusarjoissa.

Salibandyn pääsarjoissa katsomot ovat olleet tyhjinä marraskuun lopusta lähtien. Väliaikaisratkaisu on kestänyt nyt yli kaksi kuukautta. Ei näytä kovin todennäköiseltä, että yleisöä nähtäisiin salibandyotteluissa enää tämän kevään aikana. Päätös pelien jatkamisesta oli rohkea, ja osoitti että liigaseurat seisovat hyvin yhteisessä rintamassa, vaikka kysymys ei ole helppo.

Iltalehden joulukuussa tekemän jutun perusteella liigaseurat kokevat tärkeämmäksi pelata runkosarja loppuun kuin sen, että odoteltaisiin, että peleihin voisi ottaa yleisöä. Jutun perusteella on kyse sponsorieuroista, jotka ovat ainakin osalle seuroista katsomotuloja merkittävämpiä. Tietojen perusteella näin jatkettaisiin siis ainakin helmikuun loppuun eli runkosarjan loppuun asti, mutta mitäs sitten?

Kokonaisuudessaan tilanne on hyvin hankala. Salibandyssa tv-sopimus ei tuo euroakaan seuroille. F-liigan Kimmo Nurminen kertoi Pääkallolle tiistaina, että liigaseurat ovat tehneet tai tekemässä yhteensä 1,5 miljoonan euron tappiot koronan vuoksi tällä kaudella. Miesten F-liigan liikevaihdoksi arvioitiin noin 3 miljoonaa euroa viime kesänä. Vaikka kausitappioissa on mukana myös naisten sarja niin tappiot kuulostavat todella kovilta suhteessa lajissa pyöriviin rahasummiin..

300 000 euron tuki F-liigalle kuulostaa isolta, mutta on itse asiassa 29 joukkueen sarjalle melko pieni potti. Tarkemmista F-liigajoukkueiden tappiosta ei ole nyt tietoa, mutta oletettavasti kyse on suhteessa hyvin merkittävistä summista. Joitain ulostuloja seurojen talousvaikeuksista on ollut, mutta pääosin lajin sisällä on purtu hammasta ja tehty se mitä vain on pystytty, jotta toiminta voisi jatkua.

Joka tapauksessa herää kysymys voidaanko pudotuspelejä ja karsintaotteluita pelata suunnitellusti? Kuulostaa nimittäin siltä, että paras seitsemästä- tai jopa paras viidestä -sarjat tulevat olemaan lähinnä merkittäviä kulueriä joukkueille, jotka ovat sinne asti joutuneet tai päässeet.

Lentopallossa päätettiin jo, että puolivälierät väännetään paras kolmesta -metodilla, joka on taas sitten urheilullisesti pliisumpi vaihtoehto. Muiden ratkaisupelien osalta tehdään päätöksiä myöhemmin.

Jonkun mielestä mahdollinen systeemin muutos kesken kauden on ehkä väärin, mutta tässä olisi hyvä tehdä ihan mitä vain mikä pitää seurat elinvoimaisena. Veikkausliigassakin vihellettiin kausi poikki siinä vaiheessa, kun sen läpikäyminen ei ollut mahdollista.

Pääkallon tietojen mukaan asiasta pidetään palaveri tänään keskiviikkona liigaseurojen ja F-liigan välillä. Tähän asti on ilmennyt tahtotilaa pelata kausi loppuun normaalisti. On hyvä, että kaudelle on annettu mahdollisuus venyä vielä toukokuulle asti, koska sitä puskuria saatetaan hyvinkin tarvita.

Pudotuspeleissä otteluiden tai sarjojen siirtäminen ei ole enää kovin simppeliä, joten toivotaan parasta ja pelätään pahinta kauden huipennuksen osalta.